salami - 2500 przepisów (strona:65/167)

Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 199

daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 172

panini) 500 g di farina 40 g di zucchero di canna 20 g di lievito di birra fresco 1 mele (ca. 200 g) 1 uovo 1 cucchiaino di sale 250 ml di acqua tiepida 50 g di burro 1 cucchiaino di cannella 2 cucchiaini di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy(...)ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine.  Iniziate ad impastare, aggiungendo un uovo, lo zucchero di canna e il sale sciolto nell'acqua. Versate  a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 45 minuti

La grande e la piccola cuoca
Włoska uczta w 5 minut! 173

kuchni jest sporo więc jest z czego wybierać 😉 Ściąga ze składnikami typowymi dla kuchni włoskiej: * ricotta * mascarpone * mozzarella * pomidory * świeża bazylia * oliwki zielone * sery: parmezan/grana padano/pecorino * szynka parmeńska (prosciutto) * salami * melon * czerwone winogrona * figi * paluszki grissini * świeża bagietka * oliwa z oliwek * słodki ocet balsamiczny * wino Chianti, Marsala, Prosecco, Chardonnay

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 191

ostrej papryki só l, pieprz   **** INGREDIENTI 250 g di broccoli 6 uova 250 g di ricotta 50 g di parmigiano 200 ml di latte un pizzico di peperoncino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Brokuły myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Jaja ubijamy z mlekiem,  ricottą oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą(...)Cuocete al vapore per circa 10 minuti. In una ciotola sbattete le uova con il latte. Aggiungete la ricotta, il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Versate il composto dentro una teglia da 25 cm di diametro foderata con carta da forno. Unite i broccoli. Per ultimo spolverate

La grande e la piccola cuoca
Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere 165

patate 80 g di pomodori secchi 80 g di olive nere 1 cipolla rossa 2 cucchiai di erbe di provenza 2 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Obrane i umyte ziemniaki kroimy w łódeczki, następnie gotujemy ok. 10 minut.  Podgotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, oliwki przekrawamy na pół(...)velo, le olive nere a metà e i pomodori secchi a dadini. In una ciotola versate le patate, le olive, la cipolla e i pomodori secchi. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Mescolate bene il tutto. Versate le patate in una teglia che avrete precedentemente oleato, condite con 2 cucchiai di olio d'oliva. Infornate le patate

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 151

barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida mandorle per decorazione sale, pepe PRZYGOTOWANIE Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku(...)Rosolate la cipolla tritata finemente con 2 spicchi d'aglio tritati e il peperoncino a fettine. A questo punto aggiungete le barbabietole e lo zenzero grattugiato.  Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti. Frullate la zuppa con un frullatore.  Servite la zuppa

La grande e la piccola cuoca
Pizza... 114

solą, pieprzem,czosnkiem.  Następnie dajemy wcześniej przygotowane w niewielkiej ilości produkty...  zieleninę np. por, ser żółty w plastrach, szynkę w paskach, paprykę w kostkę... -- Dodatkowo dorzucamy pomidory, salami, ser feta lub inny... posypujemy też utartym serem. Na końcu doprawiamy lekko oregano lub ziołami prowansalskimi, opcjonalnie ostrą papryką. -- Pieczemy w mocno przegrzanym piekarniku, który ustawiamy

chleba naszego
Sofijka ma 5 lat! Czyli urodzinujemy po raz kolejny... 180

wymówek do odpalenia piekarnika nie potrzebuję, to świętowaliśmy, aż miło! Przez dwa dni - w sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą  klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam(...)Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie...    A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie na końcu godzinnej sesji prowadz ą cy zebrali wszystkich i odśpiewali 'Happy birthday':  I tylko Danielowi było trudno zaimponować... :) To by było

Lejdi of the house
#12 Pizza na tortilli 143

pizzerii a jej przygotowanie to zajmuje mniej niż 30 minut! Na jedną pizzę potrzebujemy*: 2 placki tortilli kulkę sera mozarella lub 100g mozarelli w plasterkach kilka plasterków salami Oczywiście wszystkie składniki są przykładowe, można modyfikować i dodać swój ulubiony ser oraz swoje ulubione wędliny, warzywa...  Jednak polecam zrobić bardzo prosty sos, który smakuje wyśmienicie!  3 duże pomidory

Taste of imagination
Ciasto czekoladowo-bananowe (Ciambella al cioccolato e banane) 149

farina 2 120 g di burro 100 g di zucchero di canna 100 g di noci sgusciate 2 cucchiaini di lievito vanigliato 1/2 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę   z proszkiem do pieczenia, sod ą  i szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem(...)minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia .  **** PREPARAZIONE In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, il bicarbonato e un pizzico di sale. Mescolate bene il tutto. In un'altra ciotola montate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete un uovo alla volta

La grande e la piccola cuoca
Tarta z boczkiem i cebulą 211

nich swojego faworyta. Jak na razie do tej pory na blogu króluje tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami , którą się niemalże każdy zachwyca! Zobacz przepisy na tarty: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem

Kuchnia Bazylii
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 183

masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać).  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób. Dip w smaku przypomina pizzę. Chorizo można zastąpić salami pepperoni. Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku.  Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły

Gospodyni Miejska
Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 175

musztardy 1 łyżka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE In una ciotola(...)mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Mondate il cavolfiore eliminando

La grande e la piccola cuoca
Calzone z kurczakiem BBQ 129

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę

Zielona Kuchnia
Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 145

farina 40 g di burro 40 g di zucchero 15 g di lievito di birra fresco 125 ml di latte 1 cucchiaio di olio 1/2 cucchiaino di sale 1 uovo 2 cucchiai di granella di zucchero  PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży, przykrywamy i odstawiamy(...)raffreddare. Setacciate in una ciotola la farina, versate il composto di lievito e il latte, quindi aggiungete un uovo leggermente sbattuto, 1 cucchiaio di olio e 1/2 cucchiaino di sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Foderate con carta

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania