koperek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 150 g di formaggio tipo philadelphia 80 g di salmone affumicato 30 g di panna acida 1 uovo aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miksujemy serek philadelphia z jajkiem i kwaśną śmietaną. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i 1-2 łyżki koperku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Całość(...)ciotola montate il formaggio tipo philadelphia con uovo e panna acida. Aggiungete il salmone affumicato tagliato a dadini e 1-2 cucchiai di aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto. Masę na serniczki przelewamy do 4 małych kokilek. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone i ostudzone serniczki schładzamy
La grande e la piccola cuocamięsem i formujemy pyzy. 4. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut. Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli. U mnie tym razem salami
Dziś Ja gotujedaktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli
Kulinarne przygody Gatitywprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina
Kulinarne przygody Gatitydaktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitypanini) 500 g di farina 40 g di zucchero di canna 20 g di lievito di birra fresco 1 mele (ca. 200 g) 1 uovo 1 cucchiaino di sale 250 ml di acqua tiepida 50 g di burro 1 cucchiaino di cannella 2 cucchiaini di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy(...)ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Iniziate ad impastare, aggiungendo un uovo, lo zucchero di canna e il sale sciolto nell'acqua. Versate a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 45 minuti
La grande e la piccola cuocakuchni jest sporo więc jest z czego wybierać 😉 Ściąga ze składnikami typowymi dla kuchni włoskiej: * ricotta * mascarpone * mozzarella * pomidory * świeża bazylia * oliwki zielone * sery: parmezan/grana padano/pecorino * szynka parmeńska (prosciutto) * salami * melon * czerwone winogrona * figi * paluszki grissini * świeża bagietka * oliwa z oliwek * słodki ocet balsamiczny * wino Chianti, Marsala, Prosecco, Chardonnay
Kraina Miodem Płynącaostrej papryki só l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di broccoli 6 uova 250 g di ricotta 50 g di parmigiano 200 ml di latte un pizzico di peperoncino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Brokuły myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Jaja ubijamy z mlekiem, ricottą oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą(...)Cuocete al vapore per circa 10 minuti. In una ciotola sbattete le uova con il latte. Aggiungete la ricotta, il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Versate il composto dentro una teglia da 25 cm di diametro foderata con carta da forno. Unite i broccoli. Per ultimo spolverate
La grande e la piccola cuocapatate 80 g di pomodori secchi 80 g di olive nere 1 cipolla rossa 2 cucchiai di erbe di provenza 2 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Obrane i umyte ziemniaki kroimy w łódeczki, następnie gotujemy ok. 10 minut. Podgotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, oliwki przekrawamy na pół(...)velo, le olive nere a metà e i pomodori secchi a dadini. In una ciotola versate le patate, le olive, la cipolla e i pomodori secchi. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Mescolate bene il tutto. Versate le patate in una teglia che avrete precedentemente oleato, condite con 2 cucchiai di olio d'oliva. Infornate le patate
La grande e la piccola cuocabarbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida mandorle per decorazione sale, pepe PRZYGOTOWANIE Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku(...)Rosolate la cipolla tritata finemente con 2 spicchi d'aglio tritati e il peperoncino a fettine. A questo punto aggiungete le barbabietole e lo zenzero grattugiato. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti. Frullate la zuppa con un frullatore. Servite la zuppa
La grande e la piccola cuocasolą, pieprzem,czosnkiem. Następnie dajemy wcześniej przygotowane w niewielkiej ilości produkty... zieleninę np. por, ser żółty w plastrach, szynkę w paskach, paprykę w kostkę... -- Dodatkowo dorzucamy pomidory, salami, ser feta lub inny... posypujemy też utartym serem. Na końcu doprawiamy lekko oregano lub ziołami prowansalskimi, opcjonalnie ostrą papryką. -- Pieczemy w mocno przegrzanym piekarniku, który ustawiamy
chleba naszegowymówek do odpalenia piekarnika nie potrzebuję, to świętowaliśmy, aż miło! Przez dwa dni - w sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam(...)Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie... A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie na końcu godzinnej sesji prowadz ą cy zebrali wszystkich i odśpiewali 'Happy birthday': I tylko Danielowi było trudno zaimponować... :) To by było
Lejdi of the housepizzerii a jej przygotowanie to zajmuje mniej niż 30 minut! Na jedną pizzę potrzebujemy*: 2 placki tortilli kulkę sera mozarella lub 100g mozarelli w plasterkach kilka plasterków salami Oczywiście wszystkie składniki są przykładowe, można modyfikować i dodać swój ulubiony ser oraz swoje ulubione wędliny, warzywa... Jednak polecam zrobić bardzo prosty sos, który smakuje wyśmienicie! 3 duże pomidory
Taste of imaginationfarina 2 120 g di burro 100 g di zucchero di canna 100 g di noci sgusciate 2 cucchiaini di lievito vanigliato 1/2 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sod ą i szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem(...)minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia . **** PREPARAZIONE In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, il bicarbonato e un pizzico di sale. Mescolate bene il tutto. In un'altra ciotola montate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete un uovo alla volta
La grande e la piccola cuocanich swojego faworyta. Jak na razie do tej pory na blogu króluje tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami , którą się niemalże każdy zachwyca! Zobacz przepisy na tarty: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem
Kuchnia Bazylii