salami - 2500 przepisów (strona:65/167)

Zielona babka piaskowa z lukrem 171

daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona biodrówka na kanapki 148

wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 192

daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 163

panini) 500 g di farina 40 g di zucchero di canna 20 g di lievito di birra fresco 1 mele (ca. 200 g) 1 uovo 1 cucchiaino di sale 250 ml di acqua tiepida 50 g di burro 1 cucchiaino di cannella 2 cucchiaini di zucchero di canna PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy(...)ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine.  Iniziate ad impastare, aggiungendo un uovo, lo zucchero di canna e il sale sciolto nell'acqua. Versate  a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio umido e lasciate lievitare per circa 45 minuti

La grande e la piccola cuoca
Włoska uczta w 5 minut! 165

kuchni jest sporo więc jest z czego wybierać 😉 Ściąga ze składnikami typowymi dla kuchni włoskiej: * ricotta * mascarpone * mozzarella * pomidory * świeża bazylia * oliwki zielone * sery: parmezan/grana padano/pecorino * szynka parmeńska (prosciutto) * salami * melon * czerwone winogrona * figi * paluszki grissini * świeża bagietka * oliwa z oliwek * słodki ocet balsamiczny * wino Chianti, Marsala, Prosecco, Chardonnay

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona frittata z brokułami (Frittata al forno con broccoli) 183

ostrej papryki só l, pieprz   **** INGREDIENTI 250 g di broccoli 6 uova 250 g di ricotta 50 g di parmigiano 200 ml di latte un pizzico di peperoncino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Brokuły myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Jaja ubijamy z mlekiem,  ricottą oraz startym parmezanem. Doprawiamy ostrą papryką, solą(...)Cuocete al vapore per circa 10 minuti. In una ciotola sbattete le uova con il latte. Aggiungete la ricotta, il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Versate il composto dentro una teglia da 25 cm di diametro foderata con carta da forno. Unite i broccoli. Per ultimo spolverate

La grande e la piccola cuoca
Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere 158

patate 80 g di pomodori secchi 80 g di olive nere 1 cipolla rossa 2 cucchiai di erbe di provenza 2 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Obrane i umyte ziemniaki kroimy w łódeczki, następnie gotujemy ok. 10 minut.  Podgotowane ziemniaki wyjmujemy z wody i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, oliwki przekrawamy na pół(...)velo, le olive nere a metà e i pomodori secchi a dadini. In una ciotola versate le patate, le olive, la cipolla e i pomodori secchi. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Mescolate bene il tutto. Versate le patate in una teglia che avrete precedentemente oleato, condite con 2 cucchiai di olio d'oliva. Infornate le patate

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 137

barbabietole 2 spicchi d'aglio 1 cipolla 1 peperoncino 10 cm di zenzero fresco 500 ml di brodo vegetale 100 ml di panna acida mandorle per decorazione sale, pepe PRZYGOTOWANIE Buraki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku(...)Rosolate la cipolla tritata finemente con 2 spicchi d'aglio tritati e il peperoncino a fettine. A questo punto aggiungete le barbabietole e lo zenzero grattugiato.  Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 30 minuti. Frullate la zuppa con un frullatore.  Servite la zuppa

La grande e la piccola cuoca
Pizza... 110

solą, pieprzem,czosnkiem.  Następnie dajemy wcześniej przygotowane w niewielkiej ilości produkty...  zieleninę np. por, ser żółty w plastrach, szynkę w paskach, paprykę w kostkę... -- Dodatkowo dorzucamy pomidory, salami, ser feta lub inny... posypujemy też utartym serem. Na końcu doprawiamy lekko oregano lub ziołami prowansalskimi, opcjonalnie ostrą papryką. -- Pieczemy w mocno przegrzanym piekarniku, który ustawiamy

chleba naszego
Sofijka ma 5 lat! Czyli urodzinujemy po raz kolejny... 169

wymówek do odpalenia piekarnika nie potrzebuję, to świętowaliśmy, aż miło! Przez dwa dni - w sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą  klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam(...)Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie...    A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie na końcu godzinnej sesji prowadz ą cy zebrali wszystkich i odśpiewali 'Happy birthday':  I tylko Danielowi było trudno zaimponować... :) To by było

Lejdi of the house
#12 Pizza na tortilli 137

pizzerii a jej przygotowanie to zajmuje mniej niż 30 minut! Na jedną pizzę potrzebujemy*: 2 placki tortilli kulkę sera mozarella lub 100g mozarelli w plasterkach kilka plasterków salami Oczywiście wszystkie składniki są przykładowe, można modyfikować i dodać swój ulubiony ser oraz swoje ulubione wędliny, warzywa...  Jednak polecam zrobić bardzo prosty sos, który smakuje wyśmienicie!  3 duże pomidory

Taste of imagination
Ciasto czekoladowo-bananowe (Ciambella al cioccolato e banane) 136

farina 2 120 g di burro 100 g di zucchero di canna 100 g di noci sgusciate 2 cucchiaini di lievito vanigliato 1/2 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę   z proszkiem do pieczenia, sod ą  i szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem(...)minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia .  **** PREPARAZIONE In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, il bicarbonato e un pizzico di sale. Mescolate bene il tutto. In un'altra ciotola montate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete un uovo alla volta

La grande e la piccola cuoca
Tarta z boczkiem i cebulą 204

nich swojego faworyta. Jak na razie do tej pory na blogu króluje tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami , którą się niemalże każdy zachwyca! Zobacz przepisy na tarty: Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem

Kuchnia Bazylii
Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 174

masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać).  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób. Dip w smaku przypomina pizzę. Chorizo można zastąpić salami pepperoni. Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku.  Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły

Gospodyni Miejska
Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 168

musztardy 1 łyżka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE In una ciotola(...)mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Mondate il cavolfiore eliminando

La grande e la piccola cuoca