salami - 2500 przepisów (strona:56/167)

Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 168

INGREDIENTI  (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova 2 cucchiai di farina 2 cucchiai di parmigiano grattugiato 1 spicchio d'aglio olio per friggere sale, pepe Dip 150 ml di yogurt bianco 1-2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka, starty parmezan oraz mąkę miksujemy; doprawiamy(...)mieszamy. **** PREPARAZIONE Grattugiate le carote e le zucchine con una grattugia a fori grossi. In una ciotola montate le uova con la farina e il parmigiano grattugiato; aggiustando di sale e pepe. Per ultimo aggiungete un spicchio d'aglio tritato finemente, le carote, le zucchine e mescolate bene il tutto. Na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto amaretto z kremem z ricotty (Torta con amaretti e crema di ricotta) 170

farina 100 g di burro 50 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 50 ml di latte 30 ml di liquore amaretto 1 uovo un pizzico di sale Strato di biscotti 250 g di ricotta 200 g di biscotti amaretti 50 g di zucchero 2-3 cucchiai di mandorle a lamelle 1 uovo PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)spagna In una ciotola montate un uovo con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete il burro, il latte, il liquore e un pizzico di sale.  Per ultimo aggiungete la farina con il lievito, amalgamando bene l'impasto. Versate l'impasto all'interno dello stampo, livellando la superficie. Warstwa ciasteczkowa Ciasteczka kruszymy na drobne kawałeczki

La grande e la piccola cuoca
Domowe razowe tortille (Tortilla integrale) 117

razowej   110 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 175 ml - 200 ml wody **** INGREDIENTI 110 g di farina integrale 110 g di farina 00 1 cucchiaino di sale 175 ml - 200 ml wody PRZYGOTOWANIE W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie . Ciasto w yrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być(...)elastyczne.   Ciasto przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy na ok . 30 minut do lodówki. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con una pellicola e lasciate per circa 30 minuti in frigorifero. Ciasto dzielimy

La grande e la piccola cuoca
Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce (Asparagi in crosta di parmigiano e erbe aromatiche) 115

majonezu 2 łyżki musztardy **** INGREDIENTI 500 g di asparagi verdi 50 g di parmigiano grattugiato 50 g di pangrattato 1 cucchiaino di erbe di provenza 2 uova sale, pepe Maionese 5 cucchiai di maionese 2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi odkładamy na bok.  Przygotowujemy(...)ricetta iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure.  Preparate 2 ciotole. In una sbattete leggermente 2 uova, aggiustando di sale e pepe. In un'altra ciotola aggiungete il parmigiano grattugiato, il pangrattato e 1 cuccchiaio di erbe di provenza, mescolando bene il tutto. Passate gli asparagi nell'uovo, quindi nell

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) 148

INGREDIENTI 500 g di pasta 50 g di parmigiano grattugiato 2 zucchine 2 melanzane 2 peperoni rossi 2 scalogni 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy(...)aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 min. Aggiungete i peperoni e le melanzane. Cuocete le verdure per circa 5 minuti, aggiustando di erbe di provenza, sale e pepe. A questo punto aggiungete le zucchine e continuate la cottura per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Sformato Riscaldate il forno a 190 gradi

La grande e la piccola cuoca
Błonia Bistro 124

wygodne skórzane kanapy i wygodne fotele zlokalizowane przy barze sprawiają, że wnętrze nie jest pretensjonalne ale bardzo stylowe i zachęcające do spędzenia w nim czasu. Błonia Bistro Zdjęcia przedstawiają salę główną na parterze, natomiast od jakiegoś czasu została otwarta również dodatkowa duża sala na dole. Lokal zapewnia dla swoich klientów również parking zlokalizowany za budynkiem Bitsro (wjazd od ul. Chodowieckiego

I LOVE LIFE
Wielkanocna babka ziemniaczana (Gattò di patate) 108

parmigiano grattugiato 3 spicchi d'aglio 2 cucchiai di latte 3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente 2 cucchiai di erba cipollina tritata finemente 2 cucchiai di pangrattato sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut.  W międzyczasie na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy(...)bene il tutto. Successivamente aggiungete 3 spicchi d'aglio tritati finemente, il parmigiano grattugiato, il prezzemolo, l'erba cipollina, il formaggio e il prosciutto tagliato a dadini. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem

La grande e la piccola cuoca
Torta Pasqualina - włoski wypiek wielkanocny ze szpinakiem, jajkiem i ricottą 139

pasta sfoglia (rotonda) 1 kg di spinaci 500 g di ricotta 70 g di parmigiano 40 g di pangrattato 6 uova 3 spicchi d'aglio majeranek noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia, umycia i osuszenia szpinaku. Szpinak blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 1-2 minuty. Po zblanszowaniu przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystygnięcia.  Szpinak dokładnie(...)acqua, poi tritateli. In una ciotola versate la ricotta, gli spinaci, 2 uova leggermente sbattute, il parmigiano grattugiato, il pangrattato, 3 spicchi d'aglio tritati finemente; aggiustate di sale, pepe, maggiorana e noce moscata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (piekarnik statyczny), 170 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia

La grande e la piccola cuoca
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 113

daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Restaurant Week - Stare Kino 124

stronę ekranu i wkręciłam się w historię szczurka-kucharza. 1,5h minęło nie wiem kiedy i myślę, że ten czas przy filmie miło spędzili także inni goście, bo na sali podczas seansu co chwilę było słychać śmiechy. Ponieważ chciałam spróbować wszystkich propozycji Szefa Kuchni zdecydowaliśmy z Dominikiem, że wypróbujemy obu menu - mięsnego oraz wege. Mnie w udziale przypadło to wegetariańskie(...)jest plakatami czy rekwizytami filmowymi lub elementami nawiązującymi do konkretnej epoki, z której wywodzą się filmy.   Oprócz apartamentów i przytulnej restauracji znajdziecie tu także Galerię Plakatu Filmowego, 2 sale konferencyjne, bar, a przede wszystkim KINO, w którym codziennie odbywają się darmowe seanse dla gości, a w konkretnych okresach także pokazy biletowane dla wszystkich chętnych. Co naprawdę ważne - za hotelem

Cooking Monster
Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 119

prosciutto cotto  200 g di ricotta 50 g di parmigiano grattugiato 50 g di pistacchi 100 g di pangrattato 3 spicchi d'aglio erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Do dużej miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka, mielone mięso z indyka, bardzo drobno posiekan ą  lub zblendowan ą  szynk ę ,  ricott(...)carne macinata  di pollo e tacchino, il prosciutto frullato, 3 spicchi d'aglio tritati finemente con pistacchi, la ricotta e il parmigiano grattugiato. Aggiustate di erbe di provenza, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z powstałej masy formujemy podłużny pulpet (najlepiej delikatnie zwilżonymi rękami), który następnie obtaczamy w bu ł ce tartej. **** Con le mani umide formate

La grande e la piccola cuoca
Wielkanocne bułeczki z ziołami (Panini alle erbe aromatiche) 114

farina 00 50 g di burro  20 g di lievito di birra fresco 200 ml di latte tiepido 1/2 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale prezzemolo, erba cipollina, basilico 1 uovo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie bułeczek rozpoczynamy od rozpuszczenie i ostudzenia masła. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia(...)Fate sciogliere il lievito di birra in latte tiepido con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto.  Setacciate in una ciotola la farina con 1 cucchiaino di sale e il burro sciolto. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite l'impasto

La grande e la piccola cuoca
Fajitas z kurczaka 145

nałożysz do środka ulubione dodatki, a jeśli lubisz pikantne smaki dodasz papryczki jalapeno. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – quesadilla z kurczakiem – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji:  2 Składniki: – 1 pierś

nietylkopasta.pl
Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 152

tartej 1 jajko **** INGREDIENTI Polpettine 500 g di salmone 2 patate 2 uova 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 1-2 cucchiai di pangrattato scorza grattugiata di un limone sale, pepe olio d'oliva 1 cucchiaio di prezzemolo tritato 1 cucchiaio di aneto tritato Impanatura 100 g di pangrattato 1 uovo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków(...)fino ad avere una cremosa purea. Aggiungete 2 uova, 4 cucchiai di parmigiano grattugiato, la scorza grattugiata di un limone, il prezzemolo, l'aneto e il pangrattato; aggiustando di sale e pepe. Mescolate bene tutti gli ingredienti. Iniziate a formare le polpettine e passatele nell'uovo sbattuto e poi nel pangrattato. Scaldate in una padella un filo d'olio

La grande e la piccola cuoca
Pizza na wypasie 140

momentu odejścia ciasta od ręki. Odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia. Następnie dużą blachę z piekarnika delikatnie natłuściliśmy olejem i równomiernie ułożyliśmy spód do naszej pizzy. Składniki na pizzę: polędwica sopocka salami pieczarki papryka cebula kukurydza sos boloński żółty ser  mozzarella Pieczarki umyliśmy, skroiliśmy w plasterki i zarumieniliśmy na patelni. Podobnie zrobiliśmy z papryką oraz cebulą. Polędwicę zakupiliśmy w plasterkach

Sprawni w smaku

Proponowane wyszukiwania