salami - 2500 przepisów (strona:55/167)

Tacos z kurczakiem 113

idealne na kolację lub obiad w ciepły dzień. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – enchiladas z kurczakiem – fajitas z kurczakiem – quesadilla z kurczakiem – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1 duża pierś

nietylkopasta.pl
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową (Insalata di patate e fagiolini) 188

patate 300 g di fagiolini 3-4 spicchi d'aglio 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva 1 cucchiaino di origano secco prezzemolo erba cipollina aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły. Fasolkę(...)Disponete le patate e i fagiolini su un piatto da portata. Aggiungete 3-4 spicchi d'aglio, il prezzemolo, l'erba cipollina e l'aneto tritati finemente; aggiustando di sale, pepe e origano secco. Per ultimo condite l'insalata con l'olio extravergine d'oliva e mescolate bene il tutto. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Niedzielny Kucharz w TOK FM 116

Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi   Danie dla leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków z winegretem miodowo-musztardowym 138

Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewki 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego

Niedzielny kucharz
Pizzette z ciasta francuskiego z marynowanymi pomidorkami (Pizzette di sfoglia con pomodorini marinati) 138

spicchi d'aglio 1-2 cucchiai di aceto balsamico 3-4 cucchiai di olio extravergine d'oliva 1 cucchiaino di origano secco 10 foglie di basilico 1 cipolla sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, listki bazylii, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, ocet balsamiczny; doprawiamy solą, pieprzem(...)aggiungete la cipolla tagliata a dadini, le foglie di basilico, 2-3 spicchi d'aglio tritati finemente, l'olio extravergine d'olive, l'aceto balsamico. Per ultimo aggiungete di sale, pepe e origano secco e mescolate bene il tutto. Coprite e lasciate in frigorifero per circa 3-4 ore. Nel frattempo preparate le pizzette. Riscaldate il forno

La grande e la piccola cuoca
Enchiladas z kurczakiem 128

jest naprawdę niezwykle proste w przygotowaniu. A do tego szybkie! Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – fajitas z kurczakiem – quesadilla z kurczakiem – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 piersi z kurczaka

nietylkopasta.pl
Puszysta chałka z ricottą (Treccia di pan brioche con ricotta) 118

pokojowej. **** INGREDIENTI 250 g di ricotta 550 g di farina 50 g di zucchero 10 g di lievito di birra 200 ml di latte 1 uovo un pizzico di sale Ulteriore: 1 tuorlo 20 ml di latte zucchero granella *  Tutti  gli  ingredienti  dell'impasto devono essere a  temperatura ambiente. PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn(...)bene il tutto. Setacciate in una ciotola la farina, lo zucchero e versate il composto di lievito. A questo punto aggiungete la ricotta, l'uovo e per ultimo il sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) 148

łyżki oliwy **** INGREDIENTI  (5 pezzi) 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem(...)birra in 3 cucchiai di acqua tiepida. Aggiungete 1/2 cucchiaino di zucchero e mescolate bene il tutto.  In una ciotola mescolate la farina con 1 cucchiaino di sale. Versate lo yogurt e l'olio al centro della fontana di farina e per ultimo il lievito. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite l'impasto con un canovaccio

La grande e la piccola cuoca
Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle) 157

łyżka cukru trzcinowego 1 jajko **** INGREDIENTI Impasto 300 g di farina tipo 1 100 g di burro 2 cucchiai di zucchero 100 ml di acqua un pizzico di sale Ripieno 400 g di fragole 2 cucchiai di farina di mandorle 3 cucchiai di zucchero Ulteriore 2 cucchiai di mandorle a lamelle 2 cucchiai di zucchero di canna 1 uovo(...)spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. **** PREPARAZIONE Impasto Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete l'acqua fredda e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete

La grande e la piccola cuoca
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 95

pracuje w restauracji Vuelve Carolina ( https://www.vuelvecarolina.com/en ) (Talerzyk michellin) i El Poblet (* Michellin). Obydwie restauracje mieszczą się w tym samym budynku i są połączone kuchniami, lecz mają osobne sale dla klienteli. 2. El Poblet jest kuchnią molekularno – śródziemnomorską. Vuelve Carolina przeplata nowoczesną kuchnię tradycyjną z kuchnią peruwiańską. 3.Nowe smaki, nowe metody, niezwykle sposoby, pełen profesjonalizm i przyjemna atmosfera(...)czystą przyjemnością. Każdego dnia szef kuchni stara się pokazywać coś nowego, ciekawego i wyjątkowego. Uczymy się wszystkiego: od poprawnego krojenia produktów, łączenia składników aż do wydawania gotowych dań na salę. Praktyki na pewno nauczyły nas bardzo dużo o organizacji i zasadach panujących na kuchni, dzięki czemu czuję się o wiele pewniej podczas pracy. No i oczywiście najważniejsze: ludzie z którymi

Gotuj po hiszpańsku
Wiosenna zupa z groszkiem, fasolką szparagową i ziarnami zbóż (Minestrone con piselli, fagiolini e cereali) 135

brodo vegetale 1 cipolla 1 gambo di sedano 1-2 patate 2 spicchi d'aglio 3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo maggiorana sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed przygotowaniem zupy, ziarna orkiszu i jęczmienia płuczemy zimną wodą. Obraną cebulę, ziemniaki i seler naciowy kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju(...)gambo di sedano e 2 spicchi d'aglio tritati finemente, quindi aggiungete le patate e mescolate il tutto. Rosolate le verdure per circa 2-3 minuti. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente e i cereali, mescolando bene il tutto. Cuocete coperto per circa 40 minuti, mescolando di tanto in tanto. Dopodiché aggiungete alcune

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 146

olio extravergine d'oliva 12 g di lievito di birra fresco 280-320 ml di acqua tiepida 1 cucchiaino di miele 1 cucchiaino di rosmarino tritato 2 cucchiaini di sale Ulteriore 30 g di burro 2-3 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino di rosmarino tritato PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody, dodajemy miód(...)rosmarino tritato e l'olio extravergine d'oliva. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina, il resto dell'acqua tiepida e per ultimo il sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite l'impasto con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1,5 - 2 ore in un luogo tiepido

La grande e la piccola cuoca
Makaron ze szparagami i wędzoną szynką (Pasta con pesto di asparagi e speck) 127

pappardelle 500 g di asparagi verdi 100 g di speck 5 foglie di basilico 2-3 spicchi d'aglio 1 scalogno parmigiano grattugiato olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Szparagi oczyszczamy  z suchych i twardych końcówek, następnie   myjemy i osuszamy. Gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.  Na patelni rozgrzewamy(...)abbondante acqua bollente, salata. Mettete nel frullatore le gambe di asparagi (tenete le teste da parte), le  foglie di basilico, 2-3 spicchi d'aglio; aggiustate di sale e pepe. Successivamente aggiungete 1-2 cucchiai di acqua di cottura della pasta) e un filo di olio extravergine d'oliva. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo.  Scolate

La grande e la piccola cuoca
Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 174

INGREDIENTI  (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova 2 cucchiai di farina 2 cucchiai di parmigiano grattugiato 1 spicchio d'aglio olio per friggere sale, pepe Dip 150 ml di yogurt bianco 1-2 cucchiai di senape PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka, starty parmezan oraz mąkę miksujemy; doprawiamy(...)mieszamy. **** PREPARAZIONE Grattugiate le carote e le zucchine con una grattugia a fori grossi. In una ciotola montate le uova con la farina e il parmigiano grattugiato; aggiustando di sale e pepe. Per ultimo aggiungete un spicchio d'aglio tritato finemente, le carote, le zucchine e mescolate bene il tutto. Na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto amaretto z kremem z ricotty (Torta con amaretti e crema di ricotta) 174

farina 100 g di burro 50 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 50 ml di latte 30 ml di liquore amaretto 1 uovo un pizzico di sale Strato di biscotti 250 g di ricotta 200 g di biscotti amaretti 50 g di zucchero 2-3 cucchiai di mandorle a lamelle 1 uovo PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)spagna In una ciotola montate un uovo con lo zucchero fino ad ottenere un composto omogeneo. Successivamente aggiungete il burro, il latte, il liquore e un pizzico di sale.  Per ultimo aggiungete la farina con il lievito, amalgamando bene l'impasto. Versate l'impasto all'interno dello stampo, livellando la superficie. Warstwa ciasteczkowa Ciasteczka kruszymy na drobne kawałeczki

La grande e la piccola cuoca