salami - 2500 przepisów (strona:54/167)

Szczawnica subiektywnie wg Aleex 83

Szczawnicy przy ulicy Głównej, powrócił ponownie do dawnej świetności. Starannie odrestaurowany przez obecnego właściciela, zaskakuje niekonwencjonalnymi rozwiązaniami architektonicznymi. Po wejściu do środka stromymi schodami trafiamy na istny labirynt sal, salek i korytarzyków. Dominuje wystrój rycerski, ale tak naprawdę to miejsce to mieszanina różnych stylów. Zamówiłyśmy z Gwiazdeczką pierogi ruskie (1/2 porcji) i zupę cebulową. No cóż... pierogi były zjadliwe(...)rozgrzewałyśmy się po długim spacerze. Wchodząc do środka „Bohemy”, miałam wrażenie, że przeniosłam się w czasie – do początków XX wieku. Dawny klimat odtworzono tu nie tylko dzięki eleganckiemu wystrojowi sali, ale także dzięki obsłudze – kompetentnej i miłej. Rosół smakował jak domowy, zaś zupa cebulowa nareszcie miała klasyczny smak. Wszystko było jak powinno być. Podczas tygodnia spędzonego w górach trafiło

W mojej kuchni
Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) 113

zucchine (ca. 500 g) 100 g di feta 50 g di farina 1 scalogno 2 uova 2 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino di origano secco olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy fet ę  rozdrobnion ą  widelcem, drobno posiekan ą  szalotk(...)grattugia a fori grossi. In una ciotola sbattete le uova, aggiungete la feta sbriciolata, la farina, 2 spicchi d'aglio tritati finemente insieme con lo scalogno; aggiustando di sale, pepe e origano. Per ultimo aggiungete le zucchine e mescolate bene il tutto. Na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oliwy łyżką nakładamy ciasto, formując okrągłe

La grande e la piccola cuoca
Zupa serowo-pieczarkowa z mięsem mielonym 592

Składniki: porcja dla 3-4 osób 1 por  1 cebula 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk 35 dag mięsa mielonego 20 dag sera topionego u mnie Salami Serenada z czosnkiem i ziołami sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie 3 łyżki oleju 3 kromki chleba masło Por kroimy w pół talarki, cebulę w kostkę. W garnku

Gotuj z Agnes
Makaron z bobem i wędzonym łososiem (Pasta con fave e salmone affumicato) 114

INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di fave 100 g di salmone affumicato 1 cipolla 3 spicchi d'aglio 2-3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie.  W międzyczasie gotujemy bób do miękkości.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie(...)dente. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella, aggiungete 3 spicchi d'aglio tritati finemente insieme con la cipolla. Rosolate il tutto, aggiustando di sale e pepe. Dopodiché aggiungete il salmone tagliato a strisce e continuate la cottura per altri 2-3 minuti. Per ultimo aggiungete il prezzemolo tritato finemente, le fave

La grande e la piccola cuoca
Galette z jeżynami (Galette di more) 94

łyżki cukru trzcinowego 1 jajko **** INGREDIENTI Impasto 300 g di farina  100 g di burro 5 cucchiai di zucchero 100 ml di acqua un pizzico di sale Ripieno 200 g di more 4 cucchiai di confettura di more Ulteriore 2-3 cucchiai di zucchero di canna 1 uovo PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne(...)spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. **** PREPARAZIONE Impasto Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Lavorate il tutto, aggiungendo l'acqua fredda e ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti. Galette Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) 136

patate 200 g di pancetta 3 cipollotti  1-2 spicchi d'aglio 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva 3-4 cucchiai di senape prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)Rosolate in una padella con 1-2 cucchiai di olio i cipollotti tritati finemente insieme con un spicchio d'aglio. Aggiungete la pancetta tagliata a dadini, aggiustando di sale e di pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minut.  Per ultimo aggiungete le patate precedentemente cotte, il prezzemolo tritato finemente e 3-4 cucchiai di senape. Mescolate delicatamente

La grande e la piccola cuoca
Bakłażany faszerowane mięsem (Melanzane ripiene di carne) 121

macinato bovino 400 g di passata di pomodoro 1 cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di origano secco qualche foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Bakłażany Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i osuszenia bakłażanów. Owalne bakłażany przekrawamy na pół. W przypadku bakłażanów okrągłych wystarczy odkroić ich górną część(...)questo punto aggiungete la carne macinata, la polpa di melanzana e fatela ben rosolare.  Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro, quindi aggiustate di origano, basilico, sale e pepe.  Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 40 minuti a fuoco lento mescolando di tanto in tanto. Bakłażany faszerowane Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Bakłażany

La grande e la piccola cuoca
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 100

pracuje w restauracji Vuelve Carolina ( https://www.vuelvecarolina.com/en ) (Talerzyk michellin) i El Poblet (* Michellin). Obydwie restauracje mieszczą się w tym samym budynku i są połączone kuchniami, lecz mają osobne sale dla klienteli. 2. El Poblet jest kuchnią molekularno – śródziemnomorską. Vuelve Carolina przeplata nowoczesną kuchnię tradycyjną z kuchnią peruwiańską. 3.Nowe smaki, nowe metody, niezwykle sposoby, pełen profesjonalizm i przyjemna atmosfera(...)czystą przyjemnością. Każdego dnia szef kuchni stara się pokazywać coś nowego, ciekawego i wyjątkowego. Uczymy się wszystkiego: od poprawnego krojenia produktów, łączenia składników aż do wydawania gotowych dań na salę. Praktyki na pewno nauczyły nas bardzo dużo o organizacji i zasadach panujących na kuchni, dzięki czemu czuję się o wiele pewniej podczas pracy. No i oczywiście najważniejsze: ludzie z którymi

Gotuj po hiszpańsku
Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) 110

fiocchi d'avena 100 g di gocce di cioccolato bianco 50 g di mandorle 50 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 1 uovo un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodajemy cukier i kontynuujemy miksowanie stopniowo wsypując mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli(...)forno a 170 gradi. In una ciotola montate il burro con lo zucchero e un uovo. Successivamente aggiungete la farina, il lievito vanigliato  e un pizzico di sale, montando bene il tutto. A questo punto aggiungete i fiocchi d'avena, le gocce di cioccolato e le mandorle tritate. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.  A questo punto iniziate

La grande e la piccola cuoca
Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 97

spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 minuti, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete i peperoni e cuoceteli per circa 5 minuti, aggiustando di sale e pepe. A questo punto aggiungete le zucchine e continuate la cottura per altri 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Una volta pronte, lasciate le verdure a raffreddare. Piekarnik(...)paprykę. **** Riscaldate il forno statico a 220 gradi, invece il forno ventilato a 200 gradi. In una ciotola montate le uova con il latte. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Per ultimo aggiungete la feta sbriciolata, mescolando bene il tutto. Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo. Sul fondo della pasta distribuite le verdure precedentemente

La grande e la piccola cuoca
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 117

typu chorizo, oliwki i chrupiące migdały. Sos do sałatki jest z keczupem, więc to taka sałatka grillowa bez konieczności rozpalania grilla. Składniki: 200 g kiełbasy w plasterkach np. peperoni, salami lub chorizo cebula – drobno pokrojona kilogram dojrzałych pomidorów – pokrojonych na duże kawałki garść zielonych oliwek bez pestek migdały w płatkach sos z 4 łyżek keczupu, 2 łyżek

Ugotowane pozamiatane
Hummus z cukinią (Hummus di zucchine) 124

zucchine da ca. 150-200 g  1-2 spicchi d'aglio 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva un pizzico di chili un pizzico di cumino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy  startą cukinię . Całość podsmażymy(...)minuti. Inserite nel bicchiere del mixer i ceci e le zucchine precedentemente rosolate. Aggiungete 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1-2 spicchi d'aglio. Aggiustate di sale, pepe, un pizzico di cumino e peperoncino.  Frullate fino a ottenere una  consistenza omogenea e cremosa. L'hummus di zucchine è pronto per essere gustato. Smacznego! Buon

La grande e la piccola cuoca
Pizza z salami 97

mąki pszennej typ 450 1 łyżka (płaska) suszonych drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 20 ml oliwy z oliwek 125 ml ciepłej wody Dodatki: starta mozzarella czerwona cebula salami w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek kukurydza z puszki świeża rukola Sos: ketchup oregano bazylia 1. Ja ciasto wyrabiam przy użyciu robota, ale spokojnie można wyrobić je ręcznie

kruche babeczki
Chlebek zapiekany z szynką i serem 121

hamburgerów –  burgery z indyka i cukinii –  pizza z szynką i pieczarkami –  pizza z patelni –  pizza z ciasta francuskiego –  pizza na tortilli –  pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 30 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 1 nieduży okrągły chlebek, najlepiej na zakwasie – 2-3 łyżki zielonego pesto (klasyczne

nietylkopasta.pl
Surówka z marchwi, cukinii i kukurydzy (Insalata di carote, zucchine e mais) 93

zucchina 1 carota viola 1 carota arancione 150 g di mais 2-3 cucchiai di olio extravergine d'oliva 1-2 cucchiai di aceto balsamico 1 spicchio d'aglio sale, pepe PRZYGOTOWANIE Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy w zapałki a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy(...)mais e 1 spicchio d'aglio tritato finemente. Condite con 2-3 cucchiai di olio extravergine d'oliva e 1-2 cucchiai di aceto balsamico, quindi aggiustate di sale e pepe, mescolando bene il tutto.  Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania