salami - 2500 przepisów (strona:54/167)

Zupa serowo-pieczarkowa z mięsem mielonym 596

Składniki: porcja dla 3-4 osób 1 por  1 cebula 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk 35 dag mięsa mielonego 20 dag sera topionego u mnie Salami Serenada z czosnkiem i ziołami sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie 3 łyżki oleju 3 kromki chleba masło Por kroimy w pół talarki, cebulę w kostkę. W garnku

Gotuj z Agnes
Makaron z bobem i wędzonym łososiem (Pasta con fave e salmone affumicato) 119

INGREDIENTI 320 g di pasta 300 g di fave 100 g di salmone affumicato 1 cipolla 3 spicchi d'aglio 2-3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie.  W międzyczasie gotujemy bób do miękkości.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie(...)dente. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella, aggiungete 3 spicchi d'aglio tritati finemente insieme con la cipolla. Rosolate il tutto, aggiustando di sale e pepe. Dopodiché aggiungete il salmone tagliato a strisce e continuate la cottura per altri 2-3 minuti. Per ultimo aggiungete il prezzemolo tritato finemente, le fave

La grande e la piccola cuoca
Galette z jeżynami (Galette di more) 98

łyżki cukru trzcinowego 1 jajko **** INGREDIENTI Impasto 300 g di farina  100 g di burro 5 cucchiai di zucchero 100 ml di acqua un pizzico di sale Ripieno 200 g di more 4 cucchiai di confettura di more Ulteriore 2-3 cucchiai di zucchero di canna 1 uovo PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne(...)spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. **** PREPARAZIONE Impasto Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Lavorate il tutto, aggiungendo l'acqua fredda e ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti. Galette Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) 143

patate 200 g di pancetta 3 cipollotti  1-2 spicchi d'aglio 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva 3-4 cucchiai di senape prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)Rosolate in una padella con 1-2 cucchiai di olio i cipollotti tritati finemente insieme con un spicchio d'aglio. Aggiungete la pancetta tagliata a dadini, aggiustando di sale e di pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minut.  Per ultimo aggiungete le patate precedentemente cotte, il prezzemolo tritato finemente e 3-4 cucchiai di senape. Mescolate delicatamente

La grande e la piccola cuoca
Bakłażany faszerowane mięsem (Melanzane ripiene di carne) 125

macinato bovino 400 g di passata di pomodoro 1 cipolla 1 carota 1 gambo di sedano 3 spicchi d'aglio 1 cucchiaino di origano secco qualche foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Bakłażany Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i osuszenia bakłażanów. Owalne bakłażany przekrawamy na pół. W przypadku bakłażanów okrągłych wystarczy odkroić ich górną część(...)questo punto aggiungete la carne macinata, la polpa di melanzana e fatela ben rosolare.  Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro, quindi aggiustate di origano, basilico, sale e pepe.  Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 40 minuti a fuoco lento mescolando di tanto in tanto. Bakłażany faszerowane Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Bakłażany

La grande e la piccola cuoca
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 105

pracuje w restauracji Vuelve Carolina ( https://www.vuelvecarolina.com/en ) (Talerzyk michellin) i El Poblet (* Michellin). Obydwie restauracje mieszczą się w tym samym budynku i są połączone kuchniami, lecz mają osobne sale dla klienteli. 2. El Poblet jest kuchnią molekularno – śródziemnomorską. Vuelve Carolina przeplata nowoczesną kuchnię tradycyjną z kuchnią peruwiańską. 3.Nowe smaki, nowe metody, niezwykle sposoby, pełen profesjonalizm i przyjemna atmosfera(...)czystą przyjemnością. Każdego dnia szef kuchni stara się pokazywać coś nowego, ciekawego i wyjątkowego. Uczymy się wszystkiego: od poprawnego krojenia produktów, łączenia składników aż do wydawania gotowych dań na salę. Praktyki na pewno nauczyły nas bardzo dużo o organizacji i zasadach panujących na kuchni, dzięki czemu czuję się o wiele pewniej podczas pracy. No i oczywiście najważniejsze: ludzie z którymi

Gotuj po hiszpańsku
Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) 114

fiocchi d'avena 100 g di gocce di cioccolato bianco 50 g di mandorle 50 g di zucchero 8 g di lievito vanigliato 1 uovo un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodajemy cukier i kontynuujemy miksowanie stopniowo wsypując mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli(...)forno a 170 gradi. In una ciotola montate il burro con lo zucchero e un uovo. Successivamente aggiungete la farina, il lievito vanigliato  e un pizzico di sale, montando bene il tutto. A questo punto aggiungete i fiocchi d'avena, le gocce di cioccolato e le mandorle tritate. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.  A questo punto iniziate

La grande e la piccola cuoca
Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 103

spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 minuti, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete i peperoni e cuoceteli per circa 5 minuti, aggiustando di sale e pepe. A questo punto aggiungete le zucchine e continuate la cottura per altri 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Una volta pronte, lasciate le verdure a raffreddare. Piekarnik(...)paprykę. **** Riscaldate il forno statico a 220 gradi, invece il forno ventilato a 200 gradi. In una ciotola montate le uova con il latte. Aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Per ultimo aggiungete la feta sbriciolata, mescolando bene il tutto. Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo. Sul fondo della pasta distribuite le verdure precedentemente

La grande e la piccola cuoca
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 122

typu chorizo, oliwki i chrupiące migdały. Sos do sałatki jest z keczupem, więc to taka sałatka grillowa bez konieczności rozpalania grilla. Składniki: 200 g kiełbasy w plasterkach np. peperoni, salami lub chorizo cebula – drobno pokrojona kilogram dojrzałych pomidorów – pokrojonych na duże kawałki garść zielonych oliwek bez pestek migdały w płatkach sos z 4 łyżek keczupu, 2 łyżek

Ugotowane pozamiatane
Hummus z cukinią (Hummus di zucchine) 129

zucchine da ca. 150-200 g  1-2 spicchi d'aglio 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva un pizzico di chili un pizzico di cumino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy  startą cukinię . Całość podsmażymy(...)minuti. Inserite nel bicchiere del mixer i ceci e le zucchine precedentemente rosolate. Aggiungete 4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1-2 spicchi d'aglio. Aggiustate di sale, pepe, un pizzico di cumino e peperoncino.  Frullate fino a ottenere una  consistenza omogenea e cremosa. L'hummus di zucchine è pronto per essere gustato. Smacznego! Buon

La grande e la piccola cuoca
Pizza z salami 100

mąki pszennej typ 450 1 łyżka (płaska) suszonych drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 20 ml oliwy z oliwek 125 ml ciepłej wody Dodatki: starta mozzarella czerwona cebula salami w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek kukurydza z puszki świeża rukola Sos: ketchup oregano bazylia 1. Ja ciasto wyrabiam przy użyciu robota, ale spokojnie można wyrobić je ręcznie

kruche babeczki
Chlebek zapiekany z szynką i serem 126

hamburgerów –  burgery z indyka i cukinii –  pizza z szynką i pieczarkami –  pizza z patelni –  pizza z ciasta francuskiego –  pizza na tortilli –  pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 30 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 1 nieduży okrągły chlebek, najlepiej na zakwasie – 2-3 łyżki zielonego pesto (klasyczne

nietylkopasta.pl
Surówka z marchwi, cukinii i kukurydzy (Insalata di carote, zucchine e mais) 99

zucchina 1 carota viola 1 carota arancione 150 g di mais 2-3 cucchiai di olio extravergine d'oliva 1-2 cucchiai di aceto balsamico 1 spicchio d'aglio sale, pepe PRZYGOTOWANIE Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy w zapałki a marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy(...)mais e 1 spicchio d'aglio tritato finemente. Condite con 2-3 cucchiai di olio extravergine d'oliva e 1-2 cucchiai di aceto balsamico, quindi aggiustate di sale e pepe, mescolando bene il tutto.  Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Rodzinna pizza z salami, z domowym sosem 131

ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, pozostałe składniki: pieczarki pokrojone w plasterki, plastry salami o dowolnej wielkości, oliwki zielone, kukurydza gotowana, świeża rukola.   Przygotowanie: Sos do pizzy: Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek

Moniki Smakołyki
Faszerowane pomidory kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i oliwkami (Pomodori ripieni di miglio, pomodori secchi e olive) 121

miglio cotto 100 g di ricotta 3 cucchiai di parmigiano grattugiato 4 pomodori secchi 1 spicchio d'aglio olive nere e verdi foglie di basilico fresco origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ugotowan ą  kasz ę  przekładamy do miski, dodajemy ricottę, starty parmezan, drobno posiekane oliwki, suszone pomidory, listki bazylii oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku; doprawiamy  suszonym(...)ricotta, il parmigiano grattugiato, le foglie di basilico sminuzzate a mano, un spicchio d'aglio tagliato a fettine, le olive e i pomodori secchi tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano secco. Amalgamate bene il tutto. Tagliate la calotta dei pomodori e tenetela da parte. Prelevate la polpa con un cucchiaino e salate internamente i pomodori svuotati. Pomidory

La grande e la piccola cuoca