salami - 2500 przepisów (strona:66/167)

Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankamI 169

masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać).  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób. Dip w smaku przypomina pizzę. Chorizo można zastąpić salami pepperoni. Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku.  Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły

Gospodyni Miejska
Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 165

musztardy 1 łyżka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE In una ciotola(...)mescolate la panna con 2 cucchiai di senape e 1 cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Mondate il cavolfiore eliminando

La grande e la piccola cuoca
Calzone z kurczakiem BBQ 121

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę

Zielona Kuchnia
Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 130

farina 40 g di burro 40 g di zucchero 15 g di lievito di birra fresco 125 ml di latte 1 cucchiaio di olio 1/2 cucchiaino di sale 1 uovo 2 cucchiai di granella di zucchero  PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży, przykrywamy i odstawiamy(...)raffreddare. Setacciate in una ciotola la farina, versate il composto di lievito e il latte, quindi aggiungete un uovo leggermente sbattuto, 1 cucchiaio di olio e 1/2 cucchiaino di sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Foderate con carta

La grande e la piccola cuoca
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 156

mieszać. Nadmiar sosu pomidorowego do pizzy można zamrozić i wykorzystać podczas ponownego pieczenia pizzy. Pizzę można także posypać, przed włożeniem do piekarnika, niewielką ilością startej mozzarelli, a chorizo zastąpić salami pepperoni. Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce.  Ciasto można przygotować

Gospodyni Miejska
Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) 386

semolino  100 g di zucchero 50 g di burro 500 ml di latte 500 ml di acqua 1 bacca di vaniglia 1 limone 4 uova un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania kaszki semolino. W dużym garnku zagotowujemy mleko z wod ą  z dodatkiem szczypty soli i masłem  pokrojonym w kostkę.  Dodajemy(...)zdejmujemy z gazu, odstawiamy do wystygnięcia. **** Per preparare il migliaccio, iniziate cuocendo il semolino. In una pentola aggiungete il latte, l'acqua, un pizzico di sale e il burro tagliato a dadini. Scaldate il tutto, quindi aggiungete la scorza grattugiata di un limone e i semi di una bacca di vaniglia. Portate a bollore e versate il semolino a pioggia

La grande e la piccola cuoca
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 164

więcej wapnia niż chudy twaróg i do tego cudownie się ciągnie i smakuje. 5) Dodatki. Jak najwięcej warzyw, chuda wędlina (w tym miejscu przeważnie popełniam mały grzeszek i wybieram salami, nikt nie jest idealny ;)). Całość ukoronowana garścią zieleniny. Taka pizza to nie wyrzeczenie, lecz wybawienie. Chrupiąca, na cienkim cieście, smaczna i bardzo sycąca. Idealna. Tylko pamiętajcie pizza

Fitsweet.me
Pizza z wędzoną szynką, serem brie i gruszką (Pizza con speck, brie e pera) 153

oregano **** INGREDIENTI (per 2 pizze da 30 cm) Pizza 400 g di farina tipo 00 250 ml di acqua 7 g di lievito di birra secco 1 cucchiaino di sale 1 cucchiaino di zucchero 2 cucchiai di olio extravergine d'oliva Farcitura 2 pere 200 g di formaggio brie 100 g di speck 125 g di mozzarella olio extravergine(...)lievito di birra secco.  Iniziate ad impastare, versando a filo 100 ml di acqua tiepida. A questo punto a ggiungete 1 cucchiaino di zucchero, 1 cucchiaino di sale e 2 cucchiai di olio. Aggiungete il resto dell'acqua e i mpastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Inserite l'impasto in una ciotola leggermente infarinata.  Coprite

La grande e la piccola cuoca
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 134

cytryna 2 jajka **** INGREDIENTI  (ca. 20 pezzi) Frittelle 220 g di farina 50 g di zucchero 40 g di burro 4 uova 1 arancia un pizzico di sale 250 ml di acqua olio per friggere  Crema pasticcera 25 g di zucchero 25 g di farina 250 ml di latte 1 limone 2 uova PRZYGOTOWANIE Pączusie W garnku zagotowujemy(...)pączusie.  Pączusie smażymy na zloty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. **** PREPARAZIONE Frittelle In un tegame p ortate a ebollizione l'acqua con il sale e il burro tagliato a dadini. Aggiungete la farina setacciata e mescolate con la frusta fino a ottenere un impasto che si staccherà facilmente dal fondo del tegame. Togliete

La grande e la piccola cuoca
Rollsy z szynką i serem 261

kolację lub jako przekąskę do piwa podczas oglądania meczu czy skoków narciarskich? No właśnie rollsy z szynką. Są genialne Polecam Wam także: – pizzę na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY

nietylkopasta.pl
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 126

oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką, piecze go się szybko. Dodatek oliwy sprawia, że chleb zachowuje długo świeżość. Naprawdę idealne pieczywo na party czy małe spotkanie w gronie przyjaciół

codojedzenia
PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE 126

SKŁADNIKI 1 mały kalafior 2 jajka bazylia, oregano 1 płaska łyżeczka soli pieprz ************* 100 g startego sera żółtego 100 g salami 3 pieczarki 1 mała cebula szczypiorek do posypania *********** 1/2 puszki pomidorków pelati 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka miodu Tą zdrową i pyszną pizzę zaczynamy od zmiksowania w malakserze kalafiora. Jeżeli ktoś

harrisa
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 154

farro integrale 200 g di farina tipo 0 250 ml d'acqua 25 g di lievito di birra fresco 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva 1 cucchiaio di sale 1 cucchiaino di zucchero un pizzico di pepe Ingredienti per condire 1 cipolla rossa 1 zucchina 100 g di salmone affumicato PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od wymieszania m ą ki orkiszowej(...)Coprite con un canovaccio e lasciate  riposare per circa 40 minuti in un luogo tiepido. Setacciate in una ciotola il mix di farine e 1 cucchiaio di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva e un pizzico di pepe.  Iniziate ad impastare, versando

La grande e la piccola cuoca
Sałatka kebab 269

będzie lżejszy niż tradycyjny kebab w bułce. Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami SAŁATKA KEBAB Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 20 minut (+ czas przygotowania mięsa) Składniki kabab: – mięso z kurczaka przygotowane z przepisu na kebab

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania