dorosłych. Ślimaczki Potrzebujemy: 1 arkusz ciasta francuskiego sos do pizzy lub ketchup starty ser 30 dkg parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy na paski ok 1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i […] Artykuł Przekąski
Niuniokipieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak są grube. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki(...)degli asparagi. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate lo scalogno tritato finemente con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete gli spinaci. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente, il prezzemolo, il basilico e gli asparagi. Frullate la zuppa. Servite la zuppa con il prezzemolo tritato e una spolverata
La grande e la piccola cuocaJedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się na blogu: Pizza z salami i rukolą Biała pizza z mozzarellą i rukolą Pizza z owocami morza i szparagami Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą Wydrukuj przepis The post Pizza z boczniakami
mojewypiekiinietylkodell'amazzonia 2 banane 1 bacca di vaniglia 1 uovo 2 cucchiai di latte 2 cucchiaini di lievito vanigliato per dolci un pizzico di noce moscata un pizzico di sale Decorazione: 100 g di cioccolato fondente 20 g di burro PRZYGOTOWANIE Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia(...)szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatał owej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy. **** In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, un pizzico di sale e un pizzico di noce moscata. Aggiungete l'uva sultanina e le noci sgusciati e tritate finemente. Mescolate bene il tutto. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami
La grande e la piccola cuocapieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di salmone 200 g di farina 200 ml di latte 2 uova 1 cipolla 2 spicchi d'aglio prezzemolo aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Łososia gotujemy na parze. Jajka, mleko oraz mąkę miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce mieszamy cebulę pokrojoną(...)minut z każdej strony na złoty kolor. **** PREPARAZIONE Cuocete il salmone al vapore. In una ciotola montate le uova con la farina e il latte. Aggiustate di sale e pepe. In un altra ciotola versate il salmone tagliato a dadini, la cipolla tagliata a cubetti e 2 spicchi d'aglio. Aggiungete il prezzemolo e l'aneto tritato. Mescolate bene
La grande e la piccola cuocaananasa z puszki **** INGREDIENTI Impasto 100 g di zucchero 75 g di farina 00 75 g di fecola di patate 6 uova 1 baccello di vaniglia un pizzico di sale Crema pasticcera 2 tuorli 25 g di zucchero 25 g di farina 00 500 ml di latte 1 limone 400 g di polpa di ananas PRZYGOTOWANIE Biszkopt(...)kawałeczki. Deser układamy warstwami: biszkopt, krem, ananas, biszkopt, krem, ananas i kończymy na warstwie biszkoptu. **** PREPARAZIONE Pan di spagna Montate le uova con lo zucchero, un pizzico di sale e i semi di una bacca di vaniglia per almeno 5 minuti. Successivamente aggiungete la farina 00 e la fecola di patate. Mescolate bene il tutto. Foderate uno stampo
La grande e la piccola cuocaspróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Składniki: Ciasto do pizzy ( surowe, zwijane ) Serek typu almette – czosnkowy Opakowanie jarmużu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 pęczek szczypiorku 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami Ser żółty typu gouda Sól Pieprz Czosnek świeży Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony Sok z cytryny Łyżka masła klarowanego Wykonanie: Z jarmużu usuwamy twarde elementy, pozostawiamy tylko
Smaki Ewynoci già sgusciati 8 g di lievito per torte salate 3-4 carote (circa 350 grammi) 100 ml di latte 50 ml di olio extravergine 4 uova sale, pepe PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Gorgonzol ę możemy zastąpić dowolnym rodzajem sera(...)ciotola montate le uova con il latte e l'olio. Successivamente aggiungete la farina setacciata con il lievito in polvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
La grande e la piccola cuocasmakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco. Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale zaspokoi apetyt po ciężkim, zapracowanym dniu, spróbujcie koniecznie. Fasolka z chorizo i salami z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 1 cipolla 150 ml di vino bianco 40 g di burro 1 cucchiaino di zafferano in polvere parmigiano sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obran ą cebule kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojon ą cebul ę . Dorzucamy(...)Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta. Una volta pronto il risotto, spegnete il fuoco. Aggiustate di sale e pepe. Aggiungete 1 cucchiaino di zafferano e il burro rimasto. Mescolate bene il tutto. Coprite il risotto e lasciatelo per circa 2 minuti. Servite il risotto con una spolverata
La grande e la piccola cuocazucchero 50 g di burro 30 g di grappa 6 g di lievito per dolci 3 uova 1 arancia 1 tuorlo 1 bacca di vaniglia un pizzico di sale olio di semi Decorazione: zucchero a velo cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE Ciasto na chiacchiere najlepiej wyrabiać w robocie. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli(...)Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. **** PREPARAZIONE In una planetaria versate la farina, il lievito vanigliato e lo zucchero. Aggiungete un pizzico di sale, le uova sbattute e la grappa. Amalgamate bene gli ingredienti. Per ultimo aggiungete la scorza d'arancia grattugiata, i semi della bacca di vaniglia e il burro ammorbidito. Impastate
La grande e la piccola cuocapieprz **** INGREDIENTI 500 g di topinambur 300 g di ceci 2 carote 2 spicchi d'aglio 1 porro 1 gambo di sedano peperoncino curcuma prezzemolo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Marchew i topinambur obieramy, następnie kroimy w kostkę. Por i seler kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)porro, il sedano e le carote per circa 5 minuti. Aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati e il topinambur. Spolverizzate con una presa di peperoncino e curcuma. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete l' acqua bollente, circa 250-300 ml. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 20 minuti. Frullate la zuppa con i ceci lessati
La grande e la piccola cuocaróżne rodzaje pizzy i właśnie ta z mozzarellą najbardziej posmakowała królowej. Jak już wspomniałam, moja ulubiona pizza jest cienka, z chrupiącymi brzegami, z kilkoma składnikami (typu anchois, szynka parmeńska, salami, tuńczyk, cebula, oliwki, mozzarella, rukola - nie wszystkie na jednej, oczywiście), skropiona oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę lubicie
Obiad gotowylata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona i napełniamy... Na spód dałem salami, potem trochę różności :) utartą młodą cukinię, pomidory posiekane, Czosnek, cebulę, ser... Oczywiście sól, pieprz i zioła :) Na górze było miejsce na małe pomidorki... Jeszcze trochę sera
chleba naszegospaghetti basilico, timo, erba cipollina 1-2 spicchi d'aglio 5 filetti di acciughe all'olio di oliva 1 cucchiaino di capperi olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy fileciki anchois, kapary, obrany ząbek czosnku, listki bazylii, tymianku i szczypiorek na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy spaghetti(...)filetti di acciughe, i capperi, l'aglio, le foglie di basilico, il timo e l'erba cipollina. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Condite la pasta con la salsa verde, servendola con il parmigiano grattugiato e le foglie
La grande e la piccola cuoca