Jaką pizzę lubicie? Tę na bazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy
Kuchnia Bazyliinami pożegnał. "Powidoki" to opowieść o polskim awangardowym malarzu Władysławie Strzemińskim (w tę rolę wcielił się Bogusław Linda). W filmie poznajemy go po II wojnie światowej jako twórcę Sali Neoplastycznej w Muzeum Sztuki w Łodzi oraz uwielbianego przez studentów profesora i wykładowcę w łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych (PWSSP), której był współzałożycielem. Mimo swojego inwalidztwa (w czasie I wojny(...)Związku Polskich Artystów Plastyków, co spowodowało, że nie mógł zaopatrywać się w farby w sklepie dla artystów. Wkrótce zaczęto usuwać wszelkie ślady jego twórczości (usunięto jego obrazy z Sali Neoplastycznej i przemodelowano ją, zniszczono płaskorzeźbę w kawiarni Egzotyczna) w myśl zdania "Artystę można zabić na dwa sposoby mówiąc o nim za dużo albo... nic". Strzemiński należał do tej drugiej kategorii
Weekendy w domu i ogrodziefarina 0 180 g di farina integrale 300 g di yogurt bianco 2 cucchiaini di lievito per torte salate 1/2 cucchiaino di bicarbonato 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje m ą ki. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do środka wlewamy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate(...)farina integrale con la farina 0. Aggiungete il bicarbonato, il sale e il lievito per torte salate. Nell'impasto versate lo yogurt a temperatura ambiente. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie zwarte. Z ciasta formujemy kulę . **** Impastate fino ad ottenere un impasto ben compatto. Date la forma rotonda all'impasto. Chleb wykładamy na blachę pokryt ą papierem
La grande e la piccola cuocaextravergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 30 g di parmigiano 15 noci 1 limone 1 spicchio d'aglio rosmarino timo olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy wyłuskane orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, listki tymianku i rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz(...)timo e rosmarino. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva e 1-2 cucchiai di succo di limone. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 1-2 cucchiai per diluire il pesto
La grande e la piccola cuocahiszpański blok czekoladowy. Robi się go w kilka chwil, jest bardzo słodki, ale równie pyszny i chrupiący. Na blogu znajdziecie również orzechowy nugat i czekoladowe salami z orzechami laskowymi . Inspiracja: Merceditas bakery . Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego
Kulinarne przygody Gatityduża pojedyncza pierś z kurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek cebula szalotka kilka pomidorków koktajlowych kilka plastrów boczku wędzonego ser parmezan i salami(wg.uznania) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżka śmietany słodkiej 18% WYKONANIE: pierś kroimy na cienkie paseczki, spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros, zostawiamy na dwie
Kuchnia Beatypodać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka Pieczarki
Gotowanie i blogowaniekardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitywszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza tym mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi. Są małe na kilka kęsów i robi je się
codojedzeniaroślinnego (u mnie ryżowe) 1 jajko Dodatki: Tu panuje pewna dowolność. Ja dodałam: 1 plaster żółtego sera pokrojony na drobne kawałeczki (tak - pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od diety) salami pokrojone na małe kawałki 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę można dodać też pomidorki koktajlowe, ale akurat nie miałam. Na 3 muffinkach na wierzchu rozsmarowałam keczup - i było pyszne
Mama z Motylemoliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino bianco 40 g di burro sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na roztopionym maśle (10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę(...)minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. A fine cottura insaporite con il sale, il pepe, il resto del burro e il salmone affumicato tagliato a dadini. Copriamo il risotto e lasciamolo per 1-2 minuti. Guarniamo il risotto con aneto fresco. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaWłoszech, a z przepisem zmierzyłam się dopiero niedawno, na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia w Akademii Kulinarnej Whirlpool w […] Artykuł „Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaburro 1 limone 2 uova 2 cucchiai di latte 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale Sciroppo 3 cucchiai di miele 6 cucchiai d'acqua Crema 125 g di mascarpone 3 cucchiai di latte 2 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło(...)Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale, 1/2 cucchiaino di cannella, 1/2 cucchiaino di zenzero, 1/2 cucchiaino di noce moscata e 1 cucchiaino di bicarbonato. Aggiungete il miele con il burro sciolto
La grande e la piccola cuocaburro 1 limone 2 uova 2 cucchiai di latte 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale Sciroppo 3 cucchiai di miele 6 cucchiai d'acqua Crema 125 g di mascarpone 3 cucchiai di latte 2 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło(...)Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale, 1/2 cucchiaino di cannella, 1/2 cucchiaino di zenzero, 1/2 cucchiaino di noce moscata e 1 cucchiaino di bicarbonato. Aggiungete il miele con il burro sciolto
La grande e la piccola cuoca