funghi secchi 3 mele 2 cipolle 20 prugne secche 150 ml di vino rosso 3 rametti di maggiorana 3 rametti di rosmarino 3 foglie di alloro sale, pepe, zucchero PREPARAZIONE Mettete i funghi secchi in una ciotola con acqua calda. Lasciateli in ammollo per circa 30 minuti. In un'altra ciotola mettete le prugne secche e lasciatele in ammollo(...)tanto in tanto. Aggiungete le prugne secche, i funghi secchi, l'acqua di ammollo, le mele, la porchetta tagliata a dadini e il vino rosso. Insaporite con il sale, il pepe. Aggiungete le erbe aromatiche: alloro, rosmarino e maggiorana. Mescolate bene il tutto. Coprite e lasciate cuocere per circa 1 ora a fuoco dolce, mescolando di tanto in tanto. Smacznego
La grande e la piccola cuocariso 300 g di funghi pioppini 2 scalogni 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino bianco 40 g di burro 2-3 rametti di rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, małe grzybki wystarczy przekroić na pół. Rozmaryn drobno siekamy. Na roztopionym maśle (10 gram) z 2 łyżkami(...)minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. A fine cottura insaporite con il sale e il pepe. Aggiungete il burro rimasto. Coprite il risotto e lasciatelo per 1-2 minuti. Servite il risotto con una spolverata di pepe macinato fresco e parmigiano grattugiato. Smacznego :) Buon
La grande e la piccola cuocalokalu są dostępne gry planszowe , które umilą nam czas, oczekiwania na pizze. Fajnie zatem wybrać się tam razem ze znajomymi. Obsługa Zaraz po wejściu zostaliśmy przywitani i zaproszeni do sali, wybraliśmy stolik, dostaliśmy menu. Kelnerka była bardzo miła, ale niestety zapomniano o nas i czekaliśmy ok. 10 minut, aż ktoś podejdzie i przyjmie zamówienie . A warto dodać, że sala była
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!carote 3 spicchi d'aglio 3 foglie di alloro 1 sedano rapa 1 cipolla 1 cucchiaino di peperoncino 500 ml di brodo vegetale 500 ml di passata prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm. Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki. Obran ą cebul(...)cipolla per circa 5 minuti. Aggiungete 3 spicchi d'aglio tritati, le patate dolci, le carote e il sedano rapa. Spolverizzate con una presa di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro, il brodo vegetale e le foglie di alloro. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 25 minuti. Do ugotowanych warzyw
La grande e la piccola cuocasera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów. Jak zrobić domowe calzone (krok po kroku)? Calzone ze szpinakiem i ricottą Składniki / na 4 sztuki (dla 4 osób): włoskie ciasto na pizzę
Chilli Czosnek i Oliwaprzecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka pieczarki ser żółty mozzarella oliwki ... Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnią wodę, dodaję cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze Chlebsera pecorino tymianek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 400 g di barbabietole cotte 100 g di ricotta di pecora 40 g di pecorino timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE W misce ubijamy jaja z ricottą, startym serem pecorino. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE In una ciotola sbattete(...)uova con la ricotta. Aggiungete il pecorino grattugiato e il timo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Ugotowane i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki. **** Tagliate le barbabietole a fettine sottili. Mas ę jajeczn ą przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
La grande e la piccola cuocałyżki masła klarowanego, · 1 płaska łyżeczka ciętej trawy cytrynowej, · 1 płaska łyżeczka grama sala, · mielony pieprz czarny do smaku, · sól do smaku, ponadto: · 200 g kaszy pęczak jęczmiennej Cenos(...)dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę, następnie dodajemy pory i całość mieszamy. Podsmażamy kilka min, następnie całość przekładamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, trawę cytrynową, grama sala i na wolnym ogniu podgrzewamy, często mieszamy. Pory powinny być miękkie, wówczas nabiorą delikatnego smaku. Rada: do porów można dodać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem, nie zapominając o mieszaniu
Moniki Smakołykicukru 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem wierzch: 4 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka oliwy 100 g salami 100 g szynki parmeńskiej 150 g sera żółtego 50 g oliwek
Menu ZdrowiaJaką pizzę lubicie? Tę na bazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy
Kuchnia Bazyliinami pożegnał. "Powidoki" to opowieść o polskim awangardowym malarzu Władysławie Strzemińskim (w tę rolę wcielił się Bogusław Linda). W filmie poznajemy go po II wojnie światowej jako twórcę Sali Neoplastycznej w Muzeum Sztuki w Łodzi oraz uwielbianego przez studentów profesora i wykładowcę w łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych (PWSSP), której był współzałożycielem. Mimo swojego inwalidztwa (w czasie I wojny(...)Związku Polskich Artystów Plastyków, co spowodowało, że nie mógł zaopatrywać się w farby w sklepie dla artystów. Wkrótce zaczęto usuwać wszelkie ślady jego twórczości (usunięto jego obrazy z Sali Neoplastycznej i przemodelowano ją, zniszczono płaskorzeźbę w kawiarni Egzotyczna) w myśl zdania "Artystę można zabić na dwa sposoby mówiąc o nim za dużo albo... nic". Strzemiński należał do tej drugiej kategorii
Weekendy w domu i ogrodziefarina 0 180 g di farina integrale 300 g di yogurt bianco 2 cucchiaini di lievito per torte salate 1/2 cucchiaino di bicarbonato 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje m ą ki. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do środka wlewamy jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate(...)farina integrale con la farina 0. Aggiungete il bicarbonato, il sale e il lievito per torte salate. Nell'impasto versate lo yogurt a temperatura ambiente. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie zwarte. Z ciasta formujemy kulę . **** Impastate fino ad ottenere un impasto ben compatto. Date la forma rotonda all'impasto. Chleb wykładamy na blachę pokryt ą papierem
La grande e la piccola cuocaextravergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 30 g di parmigiano 15 noci 1 limone 1 spicchio d'aglio rosmarino timo olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Blendujemy wyłuskane orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, listki tymianku i rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz(...)timo e rosmarino. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva e 1-2 cucchiai di succo di limone. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 1-2 cucchiai per diluire il pesto
La grande e la piccola cuocahiszpański blok czekoladowy. Robi się go w kilka chwil, jest bardzo słodki, ale równie pyszny i chrupiący. Na blogu znajdziecie również orzechowy nugat i czekoladowe salami z orzechami laskowymi . Inspiracja: Merceditas bakery . Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego
Kulinarne przygody Gatity