oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate 2 arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy(...)stopni. **** PREPARAZIONE Pulite le orate e riempite la cavità con 2 chiodi di garofano, un pezzo d'arancia, un pezzo di lime e un ciuffetto di rosmarino. Aggiustate di sale e di pepe. Preparate la salsa mescolando il succo di lime e d'arancia con 1/2 cucchiaino di cannella e 1/2 cucchiaino di zenzero. Mescolate bene il tutto. Trasferite
La grande e la piccola cuocazachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona
Kulinarne przygody Gatityjakimś ciastopodobnym wyrobem. Góra to ser i pieczarki, ewentualnie cebula. Obecne zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka. Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery, to zawsze była do nich kolejka
Mieszam w Garnkucytryna **** INGREDIENTI per 10 pezzi Impasto 220 g di farina 25 g di burro 3 uova 7 g di lievito secco 1 cucchiaio di zucchero un pizzico di sale 50 g di uva sultanina 150 ml di rhum Sciroppo 300 ml d'acqua 200 g di zucchero 1 arancia 1 limone PRZYGOTOWANIE Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od namoczenia rodzynek(...)dobrze nasiąknąć syropem. Babà dekorujemy skórką z pomarańczy i cytryny. **** PREPARAZIONE Ammollate l'uvetta nel rhum. In una ciotola setacciate la farina. Unite lo zucchero, il sale e per ultimo il lievito di birra in polvere. Aggiungete le uova e il burro ammorbidito tagliato a pezzetti. Lavorate l'impasto finché non è liscio. Aggiungete
La grande e la piccola cuocaświeży rozmaryn s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Mięso(...)minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale e di pepe. Avvolgete la carne nelle fette di prosciutto crudo. Sistematela in una teglia unta con un filo di olio. Unite le arance tagliate a fette, gli scalogni tagliati
La grande e la piccola cuocapodałam je z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Składniki: Masa jajeczna 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 cebula mniejsza 0,5 łyżki masła klarowanego 50 g sera salami Mlekoma 1 łyżka mascarpone Mlekoma 0,5 czerstwej bułki mleko sól pieprz biały Panierka: 3 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki sezamu 0,5 łyżki czarnego sezamu
Ala piecze i gotujepuszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 2 puszki mleka kokosowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 20 dag kiełbasy chorizo (można zastąpić salami albo kabanosami) 3 szczypty chilli 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Cebulę kroimy
Pobite gary Barbarywtedy wychodzi bardzo tuczące danie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki. Składniki: • 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości • 1 jajko • bułka tarta do panierowania • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Jajko roztrzepać widelcem z solą
To co kochamłyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony
To co kochamcukru pudru 1 mandarynka **** INGREDIENTI 200 g di farina di mandorle 50 g di fecola di patate 100 g di zucchero 6 mandarini 4 uova un pizzico di sale Crema 250 g di philadelphia 50 g di zucchero a velo 1 mandarino PRZYGOTOWANIE Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę(...)fecola di patate, la scorza grattugiata di 2 mandarini e il succo di mandarini. Mescolate bene il tutto. Unite gli albumi montati a neve con un pizzico di sale. Amalgamate bene gli ingredienti. Riempite gli stampi con l'impasto per i muffin. Cuocete per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Lasciate raffreddare su una gratella
La grande e la piccola cuocamogę się wypowiedzieć ponieważ do browaru restauracyjnego nie zdążyłam się wybrać. Niemniej browar jako taki został, więc klienci mają możliwość spróbowania tutejszych piw. W środku znajdują się dwie główne sale: na parterze sala barowa Czytaj dalej... Artykuł Alan Hugs – Lublin pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupyszna, ładnie się prezentuje, bo to już chyba większość z was wie. Kto nie robił, musi jak najszybciej ją zrobić. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 80 g sera salami Mlekoma 6 łyżek majonezu 1 puszka tuńczyka w oleju śródziemnomorskim szczypiorek sól pieprz biały Przygotowanie: Tuńczyka wraz z olejem rozgnieść widelcem. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
Ala piecze i gotuje