duża pojedyncza pierś z kurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek cebula szalotka kilka pomidorków koktajlowych kilka plastrów boczku wędzonego ser parmezan i salami(wg.uznania) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżka śmietany słodkiej 18% WYKONANIE: pierś kroimy na cienkie paseczki, spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros, zostawiamy na dwie
Kuchnia Beatypodać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka Pieczarki
Gotowanie i blogowaniekardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitywszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza tym mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi. Są małe na kilka kęsów i robi je się
codojedzeniaroślinnego (u mnie ryżowe) 1 jajko Dodatki: Tu panuje pewna dowolność. Ja dodałam: 1 plaster żółtego sera pokrojony na drobne kawałeczki (tak - pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od diety) salami pokrojone na małe kawałki 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kosteczkę można dodać też pomidorki koktajlowe, ale akurat nie miałam. Na 3 muffinkach na wierzchu rozsmarowałam keczup - i było pyszne
Mama z Motylemoliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino bianco 40 g di burro sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na roztopionym maśle (10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę(...)minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. A fine cottura insaporite con il sale, il pepe, il resto del burro e il salmone affumicato tagliato a dadini. Copriamo il risotto e lasciamolo per 1-2 minuti. Guarniamo il risotto con aneto fresco. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaWłoszech, a z przepisem zmierzyłam się dopiero niedawno, na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia w Akademii Kulinarnej Whirlpool w […] Artykuł „Czekoladowe salami”- włoski deser Salame di cioccolato pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaburro 1 limone 2 uova 2 cucchiai di latte 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale Sciroppo 3 cucchiai di miele 6 cucchiai d'acqua Crema 125 g di mascarpone 3 cucchiai di latte 2 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło(...)Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale, 1/2 cucchiaino di cannella, 1/2 cucchiaino di zenzero, 1/2 cucchiaino di noce moscata e 1 cucchiaino di bicarbonato. Aggiungete il miele con il burro sciolto
La grande e la piccola cuocaburro 1 limone 2 uova 2 cucchiai di latte 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero 1/2 cucchiaino di noce moscata 1 cucchiaino di bicarbonato un pizzico di sale Sciroppo 3 cucchiai di miele 6 cucchiai d'acqua Crema 125 g di mascarpone 3 cucchiai di latte 2 cucchiai di zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło(...)Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale, 1/2 cucchiaino di cannella, 1/2 cucchiaino di zenzero, 1/2 cucchiaino di noce moscata e 1 cucchiaino di bicarbonato. Aggiungete il miele con il burro sciolto
La grande e la piccola cuocaoliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate 2 arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Każ dą rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy(...)stopni. **** PREPARAZIONE Pulite le orate e riempite la cavità con 2 chiodi di garofano, un pezzo d'arancia, un pezzo di lime e un ciuffetto di rosmarino. Aggiustate di sale e di pepe. Preparate la salsa mescolando il succo di lime e d'arancia con 1/2 cucchiaino di cannella e 1/2 cucchiaino di zenzero. Mescolate bene il tutto. Trasferite
La grande e la piccola cuocazachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona
Kulinarne przygody Gatityjakimś ciastopodobnym wyrobem. Góra to ser i pieczarki, ewentualnie cebula. Obecne zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka. Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery, to zawsze była do nich kolejka
Mieszam w Garnkucytryna **** INGREDIENTI per 10 pezzi Impasto 220 g di farina 25 g di burro 3 uova 7 g di lievito secco 1 cucchiaio di zucchero un pizzico di sale 50 g di uva sultanina 150 ml di rhum Sciroppo 300 ml d'acqua 200 g di zucchero 1 arancia 1 limone PRZYGOTOWANIE Przygotowanie babeczek rozpoczynamy od namoczenia rodzynek(...)dobrze nasiąknąć syropem. Babà dekorujemy skórką z pomarańczy i cytryny. **** PREPARAZIONE Ammollate l'uvetta nel rhum. In una ciotola setacciate la farina. Unite lo zucchero, il sale e per ultimo il lievito di birra in polvere. Aggiungete le uova e il burro ammorbidito tagliato a pezzetti. Lavorate l'impasto finché non è liscio. Aggiungete
La grande e la piccola cuocaświeży rozmaryn s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Mięso(...)minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale e di pepe. Avvolgete la carne nelle fette di prosciutto crudo. Sistematela in una teglia unta con un filo di olio. Unite le arance tagliate a fette, gli scalogni tagliati
La grande e la piccola cuoca