salami - 2500 przepisów (strona:81/167)

Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) 170

cebula tymianek szałwia sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di polpa di zucca 100 g di pecorino 100 g di speck 6 uova 1 cipolla timo salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i kroimy w kostkę.  Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną(...)padella. Aggiungete la cipolla tagliata a fettine sottili e lasciatela cuocere dolcemente. Per ultimo aggiungete la zucca, 3 foglie di salvia e 3 rametti di timo. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate cuocere per circa 10 minuti, mescolando ogni tanto. In una ciotola sbattete le uova. Aggiungete il pecorino grattugiato, la zucca e lo speck tagliato a dadini. Amalgamate bene

La grande e la piccola cuoca
Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 141

SAŁATKA (składniki na 1 osobę) - eksperymentowanie i modyfikowanie wskazane! serek wiejski - 150 g na osobę, 2 pomidory suszone 5-6 zielonych oliwek (u nas nadziewane papryką) 1-2 plasterki salami lub innej intensywnej wędliny plasterek cebuli lub posiekany szczypiorek sól pieprz bazylia (u nas świeża) oregano pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki

Kuchnia od dwojga
Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) 120

INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 200 g di burro 100 g di zucchero 50 g di mandorle a lamelle 4 uova 3 cucchiai di farina un pizzico di sale zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)spumosa. Aggiungete il cioccolato sciolto, e le mandorle a lamelle. Per ultimo aggiungete 3 cucchiai di farina. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Montate gli albumi con un pizzico di sale. Una volta montati gli albumi incorporateli all'impasto. Mescolate bene il tutto. Foderate con carta da forno una teglia rettangolare di 30 cm x 20 cm e versate l'impasto

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 151

składników to: 500-700 g świeżego friarielli (szpinaku) 2 ząbki czosnku 500 g kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany

Pichceniomania
Barcelona i sos pomidorowy 114

targ był najważniejsza częścią miasta i wokół niego toczyło się życie. To tutaj zetkniemy się po raz pierwszy z różnorodnością lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków

Szybko Tanio Smacznie
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 148

ekranie. Choć z wycięciem szerokiego uśmiechu na jednej dyńce też bym nie pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej(...)części filmu, by na chwile znowu poczuć się jakbym sama siedziała na tej sali przy boku najpopularniejszego czarodzieja. Jednak ja nie o tym – poczujcie Halloween w trochę innym kierunku ;) Paluchy wiedźmy to podstawa, ale co powiecie na ciasteczka, w które jednak ciężko byłoby się wgryźć – poznajcie przepis na lekko przerażające ciasteczka na Halloween. U Diany z bloga Bardziej

Pink Envelope
Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo (Pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spin 168

pieprz    **** INGREDIENTI 320 g di pasta 80 g di prosciutto crudo 150 g di gorgonzola 300 g di spinaci  80 ml di latte  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki.  Prosciutto crudo kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze(...)diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete il prosciutto crudo e le foglie di spinacini. Fate cuocere a fuoco basso per 2 o 3 minuti. Mescolate ogni tanto. Aggiustate di sale e pepe. Scolate la pasta e trasferitela in padella insieme alla crema di gorgonzola. Mescolate per amalgamare tutti gli ingredienti.  Servite la pasta ben calda con una spolverata

La grande e la piccola cuoca
Makaron nadziewany dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) 139

INGREDIENTI 300 g di conchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte 1 scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.  Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię(...)Tagliate la zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno e la pancetta e lasciate rosolate. Unite la zucca, salvia, 2-3 cucchiai di latte, sale e pepe. Cuocete coperto per circa 10 minuti. Farcite i conchiglioni con la zucca e sistemateli man mano in una teglia unta con l'olio. Spolverate con il parmigiano grattugiato

La grande e la piccola cuoca
31 najlepszych przepisów z makaronem 134

kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką

Moja smaczna kuchnia
Zapiekany makaron z sosem bolońskim 122

Jakoś nikt po nie nie sięgał do lodówki więc dałam się na sposób. Kokilki do zapiekania wysmarowane masłem, ułożony makaron w formie gniazdka, sos boloński oraz tarty wędzony ser salami i do piekarnika. Wszystko ze smakiem zostało zjedzone i już nie ma problemu, nic nie zostanie wyrzucone

W garach u Gosi
Sałarka ryżowa z mixem warzyw 288

meksykańska od Poltino, to mix warzyw, takich jak: marchew, papryka, fasola szparagowa, kukurydza, zielony groszek. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw ( Sałatka meksykańska Poltino ) 2-3 kiełbaski salami lub kabanosy majonez jogurt naturalny sól, pieprz szczypta ostrej przyprawy, np do dań kuchni meksykańskiej Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Mieszankę warzywno ugotować

kolorowotorcikowo
Placuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) 9004

pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di petto di pollo 50 g di mais 1/2 di peperone rosso 2 uova 2 cucchiai di farina origano secco prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka i mąkę dokładnie roztrzepujemy, możemy również zmiksować(...)każdej strony na złoty kolor. **** PREPARAZIONE Tagliamo il peperone rosso e il petto di pollo a dadini. Mischiamo in una ciotola le uova con la farina. Aggiungiamo il sale, il pepe, l'origano e il prezzemolo tritato.  Per ultimo aggiungiamo il peperone rosso, il petto di pollo e il mais, mischiamo bene il tutto. In una padella mettiamo

La grande e la piccola cuoca
Rogaliki z parówką i serem 278

instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 180 g śmietany 18% 1 jajko dodatkowo: cienkie parówki, ser salami, jajko + łyżka mleka + czarnuszka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę ( ma być letnia) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż woda z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 150

Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Warianty nadzienia :  Warinat I:  1. Salami  2.mozzarella 3.kukurydza 4. chili 5.pieczarki  6. Papryka słodka czerwona  7. cebula  8. czosnek Wariant II -  1. Tuńczyk 2.pieczarki 3. kukurydza 4. mozzarella 5. szynka

vaniliowoczekoladowa
Test: Mieszanka do chleba z Lidla (bezglutenowa) 240

moim Lidlu (a mieszkam w Hamburgu) od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać nieśmiale pojawiające się produkty bez glutenu. Najpierw była to pizza – taka gotowa w zamrażarce, chyba coś z salami. Później pojawiły się dwie mieszanki (na chleb jasny i chleb ciemny) do samodzielnego wypieku (od Belbake). Postanowiłam je zakupić na „zaś” i przetestować czy to pieczywo jest

Szybko Tanio Smacznie