targ był najważniejsza częścią miasta i wokół niego toczyło się życie. To tutaj zetkniemy się po raz pierwszy z różnorodnością lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków
Szybko Tanio Smacznieekranie. Choć z wycięciem szerokiego uśmiechu na jednej dyńce też bym nie pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej(...)części filmu, by na chwile znowu poczuć się jakbym sama siedziała na tej sali przy boku najpopularniejszego czarodzieja. Jednak ja nie o tym – poczujcie Halloween w trochę innym kierunku ;) Paluchy wiedźmy to podstawa, ale co powiecie na ciasteczka, w które jednak ciężko byłoby się wgryźć – poznajcie przepis na lekko przerażające ciasteczka na Halloween. U Diany z bloga Bardziej
Pink Envelopepieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 80 g di prosciutto crudo 150 g di gorgonzola 300 g di spinaci 80 ml di latte sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. Prosciutto crudo kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze(...)diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete il prosciutto crudo e le foglie di spinacini. Fate cuocere a fuoco basso per 2 o 3 minuti. Mescolate ogni tanto. Aggiustate di sale e pepe. Scolate la pasta e trasferitela in padella insieme alla crema di gorgonzola. Mescolate per amalgamare tutti gli ingredienti. Servite la pasta ben calda con una spolverata
La grande e la piccola cuocaINGREDIENTI 300 g di conchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte 1 scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię(...)Tagliate la zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno e la pancetta e lasciate rosolate. Unite la zucca, salvia, 2-3 cucchiai di latte, sale e pepe. Cuocete coperto per circa 10 minuti. Farcite i conchiglioni con la zucca e sistemateli man mano in una teglia unta con l'olio. Spolverate con il parmigiano grattugiato
La grande e la piccola cuocakurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką
Moja smaczna kuchniaJakoś nikt po nie nie sięgał do lodówki więc dałam się na sposób. Kokilki do zapiekania wysmarowane masłem, ułożony makaron w formie gniazdka, sos boloński oraz tarty wędzony ser salami i do piekarnika. Wszystko ze smakiem zostało zjedzone i już nie ma problemu, nic nie zostanie wyrzucone
W garach u Gosimeksykańska od Poltino, to mix warzyw, takich jak: marchew, papryka, fasola szparagowa, kukurydza, zielony groszek. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw ( Sałatka meksykańska Poltino ) 2-3 kiełbaski salami lub kabanosy majonez jogurt naturalny sól, pieprz szczypta ostrej przyprawy, np do dań kuchni meksykańskiej Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Mieszankę warzywno ugotować
kolorowotorcikowopieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di petto di pollo 50 g di mais 1/2 di peperone rosso 2 uova 2 cucchiai di farina origano secco prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka i mąkę dokładnie roztrzepujemy, możemy również zmiksować(...)każdej strony na złoty kolor. **** PREPARAZIONE Tagliamo il peperone rosso e il petto di pollo a dadini. Mischiamo in una ciotola le uova con la farina. Aggiungiamo il sale, il pepe, l'origano e il prezzemolo tritato. Per ultimo aggiungiamo il peperone rosso, il petto di pollo e il mais, mischiamo bene il tutto. In una padella mettiamo
La grande e la piccola cuocainstant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 180 g śmietany 18% 1 jajko dodatkowo: cienkie parówki, ser salami, jajko + łyżka mleka + czarnuszka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy wodę ( ma być letnia) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż woda z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Warianty nadzienia : Warinat I: 1. Salami 2.mozzarella 3.kukurydza 4. chili 5.pieczarki 6. Papryka słodka czerwona 7. cebula 8. czosnek Wariant II - 1. Tuńczyk 2.pieczarki 3. kukurydza 4. mozzarella 5. szynka
vaniliowoczekoladowamoim Lidlu (a mieszkam w Hamburgu) od jakiegoś czasu zaczęłam zauważać nieśmiale pojawiające się produkty bez glutenu. Najpierw była to pizza – taka gotowa w zamrażarce, chyba coś z salami. Później pojawiły się dwie mieszanki (na chleb jasny i chleb ciemny) do samodzielnego wypieku (od Belbake). Postanowiłam je zakupić na „zaś” i przetestować czy to pieczywo jest
Szybko Tanio Smacznieburro 4 cucchiai di latte 2 cucchiai di concentrato di pomodoro 3 carote 2 scalogni 2 spicchi d'aglio olio d'oliva prezzemolo origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną(...)cuocetela per alcuni minuti. Per ultimo aggiungete i funghi, il prezzemolo tritato, la polpa di pomodoro e 2 cucchiai di concentrato di pomodoro. Insaporite a piacere con origano, sale e pepe. Portate a ebollizione e fate cuocere per circa 20 minuti. Cuocete le patate con le carote in acqua salata fino a che saranno tenere. Scolatele e passatele nel passaverdure
La grande e la piccola cuocapieroga/pączka na ciepło z nadzieniem. Do wyboru wersja na słodko lub słono, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Wybraliśmy wersje słone: z mozzarellą i pomidorami/mozzarellą i ostrą salami - koszt 2,70 Euro/szt. Uwaga: Przed wejściem długie kolejki - ok godz. 12 czekaliśmy 20 min. Zdecydowanie warto! Duomo di Milano Dodatkowe informacje: Sjesta - odwiedzając Włochy należy pamiętać
Atlas Smakówmiski. Kolejno wkładam tuńczyka. Najpierw odcedzam go z wody. Użyłam tuńczyka w kawałkach. Następnie dodaję czerwone pesto. Na koniec dodaję pokrojony w cienkie plasterki ser żółty ja dałam salami. Następnie posypuję pieprzem i solą. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie
Gotowanie Patkiszczypta soli **** INGREDIENTI 2-3 pere 4 uova 50 g di zucchero 100 g di cioccolato bianco 250 g di mascarpone 250 g di farina 00 un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy serek mascarpone. Na koniec wmieszamy przesianą mąkę z proszkiem(...)minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub potarkowaną białą czekoladą. **** PREPARAZIONE Montate le uova con lo zucchero e il pizzico di sale fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso. Aggiungete poco a poco la farina setacciata con il lievito per dolci. Mescolate tutti gli ingredienti accuratamente. Sbucciate le pere e tagliatele
La grande e la piccola cuoca