mieliśmy frokost ; wyszła z niego raczej kolacja przy świecach, ale nikt nie narzekał. My wzbogaciliśmy kolekcję świątecznych dekoracji o nowego renifera, a kuchenne szafki o wędzoną sól, suszoną aronię, salami i palone migdały, które już niemal całkowicie zniknęły i poważnie rozważam możliwość przygotowania domowych (bo nie może to być przecież aż tak trudne). Oczywiście, na zaplanowany posiłek przyniosłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież w środku. Parlament Wędrując po Budapeszcie warto odwiedzić tamtejszą Halę Targową znajdującą się nieopodal Mostu Elżbiety , znajdziemy tam całe mnóstwo regionalnych produktów (kultową węgierską paprykę oraz pyszne salami ), a także skosztujemy Langosza (o węgierskich potrawach przeczytacie w osobnym wpisie – już niedługa :) ) Hala Targowa W powyższym wpisie znajdziecie tylko zarys tego co jest warte zobaczenia w Budapeszcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kantorze . Po piąte … ceny Ceny w stolicy Węgier są bardzo zbliżone do cen w Polsce, z całą pewnością znacznie mniej zapłacicie za typowe węgierskie produkty np. paprykę, salami czy węgierski pyszny Tokaj. W restauracjach można kupić syty obiad składający się z typowego węgierskiego gulaszu z kluseczkami za ok. 17 PLN . Węgierski gulasz z kluseczkami Ale uwaga nie wszędzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!broccoletti 300 g di funghi 200 g di tonno sott'olio 100 g di zucca 50 g di parmigiano 200 ml di latte 2 uova timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5 minut(...)filo d'olio e un rametto di timo. Scolate il tonno dall'olio e sminuzzatelo con una forchetta. In una ciotola montate le uova, il latte, il sale e il pepe. Aggiungete il parmigiano grattugiato e il timo. Mescolate bene il tutto. Mettete la pasta sfoglia su una teglia foderata con carta da forno. Versate il mix di uova
La grande e la piccola cuocasobie ją dowolnie skomponować tzn. każdą połówkę zamówić z czymś innym. To co widzicie u mnie na zdjęciach to pizza: I love pizza (z rukolą) i pizza alpejska (z salami i białym sosem). Pizza jest na cienkim cieście, przygotowywana jest na naszych oczach i co najważniejsze wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, przez co jej smak jest jeszcze lepszy
Relaxtimepieprzu szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 ogórki kiszone, 1 mała cebulka, 4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja), 3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej) sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi olej czosnkowy folia spożywcza składniki na sos: 2 cebule 3 ząbki czosnku
Mój pomysł naspeck 50 g di burro 1 l di brodo di carne 1 cucchiaio di farina 2 foglie di salvia 3 foglie d'alloro 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w cienkie plasterki. W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, którą dusimy do miękkości ok. 10 min. Dodajemy speck pokrojony(...)cipolle. Fatele ammorbidire a fuoco moderato per circa 10 minuti. Unite lo speck tagliato a dadini, 3 rametti di timo, 3 foglie d'alloro, 2 foglie di salvia, sale e pepe. Cuocetele a fuoco basso per circa 15 minuti. Spolverizzate sulle cipolle 1 cucchiaio di farina. Continuate la cottura per altri 5 minuti, mescolando ogni tanto. Versate il brodo sulle
La grande e la piccola cuocacebula tymianek szałwia sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di polpa di zucca 100 g di pecorino 100 g di speck 6 uova 1 cipolla timo salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną(...)padella. Aggiungete la cipolla tagliata a fettine sottili e lasciatela cuocere dolcemente. Per ultimo aggiungete la zucca, 3 foglie di salvia e 3 rametti di timo. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate cuocere per circa 10 minuti, mescolando ogni tanto. In una ciotola sbattete le uova. Aggiungete il pecorino grattugiato, la zucca e lo speck tagliato a dadini. Amalgamate bene
La grande e la piccola cuocaSAŁATKA (składniki na 1 osobę) - eksperymentowanie i modyfikowanie wskazane! serek wiejski - 150 g na osobę, 2 pomidory suszone 5-6 zielonych oliwek (u nas nadziewane papryką) 1-2 plasterki salami lub innej intensywnej wędliny plasterek cebuli lub posiekany szczypiorek sól pieprz bazylia (u nas świeża) oregano pół świeżego pomidora lub ogórka, opcjonalnie Do miseczki przekładamy serek wiejski. Pomidor, oliwki
Kuchnia od dwojgaINGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 200 g di burro 100 g di zucchero 50 g di mandorle a lamelle 4 uova 3 cucchiai di farina un pizzico di sale zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)spumosa. Aggiungete il cioccolato sciolto, e le mandorle a lamelle. Per ultimo aggiungete 3 cucchiai di farina. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Montate gli albumi con un pizzico di sale. Una volta montati gli albumi incorporateli all'impasto. Mescolate bene il tutto. Foderate con carta da forno una teglia rettangolare di 30 cm x 20 cm e versate l'impasto
La grande e la piccola cuocaskładników to: 500-700 g świeżego friarielli (szpinaku) 2 ząbki czosnku 500 g kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego salami. Możecie użyć ulubionej wędliny o wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany
Pichceniomaniatarg był najważniejsza częścią miasta i wokół niego toczyło się życie. To tutaj zetkniemy się po raz pierwszy z różnorodnością lokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków
Szybko Tanio Smacznieekranie. Choć z wycięciem szerokiego uśmiechu na jednej dyńce też bym nie pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej(...)części filmu, by na chwile znowu poczuć się jakbym sama siedziała na tej sali przy boku najpopularniejszego czarodzieja. Jednak ja nie o tym – poczujcie Halloween w trochę innym kierunku ;) Paluchy wiedźmy to podstawa, ale co powiecie na ciasteczka, w które jednak ciężko byłoby się wgryźć – poznajcie przepis na lekko przerażające ciasteczka na Halloween. U Diany z bloga Bardziej
Pink Envelopepieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 80 g di prosciutto crudo 150 g di gorgonzola 300 g di spinaci 80 ml di latte sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej i wrzącej wody. Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki. Prosciutto crudo kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, płuczemy i dobrze(...)diluire il formaggio. Per ultimo aggiungete il prosciutto crudo e le foglie di spinacini. Fate cuocere a fuoco basso per 2 o 3 minuti. Mescolate ogni tanto. Aggiustate di sale e pepe. Scolate la pasta e trasferitela in padella insieme alla crema di gorgonzola. Mescolate per amalgamare tutti gli ingredienti. Servite la pasta ben calda con una spolverata
La grande e la piccola cuocaINGREDIENTI 300 g di conchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte 1 scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię(...)Tagliate la zucca a cubetti. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno e la pancetta e lasciate rosolate. Unite la zucca, salvia, 2-3 cucchiai di latte, sale e pepe. Cuocete coperto per circa 10 minuti. Farcite i conchiglioni con la zucca e sistemateli man mano in una teglia unta con l'olio. Spolverate con il parmigiano grattugiato
La grande e la piccola cuoca