ryż smażony - 6533 przepisów (strona:257/436)

Młode ziemniaki na maśle z kefirem i koperkiem 289

przepadam za ziemniakami... trzeba je obierać i dość długo gotować, dlatego na co dzień przegrywają u mnie z ryżem, czy z makaronem. Jednak kiedy pojawiają się pierwsze młode ziemniaki - to właśnie one królują w mojej kuchni. A im prościej są podane - tym lepiej. Gotowane, z masłem i koperkiem to klasyka, ale ja najbardziej lubię kiedy kilka(...)nich zostanie na drugi dzień. Wtedy kroję je na grube plastry, doprawiam solą morską oraz grubo mielonym pieprzem i smażę na złoto na maśle. Do tego kefir i dużo koperku... Dla mnie to wspomnienie wakacji z dzieciństwa i jeden z ulubionych obiadów w letnie dni.     Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 ząbek

Kulinarne Inspiracje
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 221

smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem

Codzienna kuchnia niecodzienna
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 199

smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 172

dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet.  Kurczaczki najlepiej jest smażyć na umiarkowanym ogniu, na większej ilości oleju, tak minimum 0,5 cm. Więcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy(...)sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.  Mogą być doskonałą przekąską na przyjęciu, a w połączeniu z ziemniaczkami (lub ryżem) i surówką będą stanowiły pełnowartościowy obiad.  Świetnie smakują także po ostudzeniu, dlatego z powodzeniem można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę.  SKŁADNIKI

cool and minty
Smażone gołąbki po gruzińsku 163

Obiecałam w lutym przepisy z kaiążki „Gruziński smak” . Niestety ledwo udało mi się zrobić jedną rzecz z tej książki. Słowa jednak powinno się dotrzymywać

Polska Zupa
Tradycyjna Paella valenciana 276

się ryżu nazywana  socarrat . Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki.  Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.pl na 4 porcje (moja patelnia ma średnicę 30 cm) czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli(...)środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci.  2. Przesuń mięso na brzegi patelni i wrzuć na środek zieloną fasolkę i pomidory. Smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. W tym czasie wsyp szafran do kubeczka i zalej 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do naciągnięcia.  3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj białą fasolę, ślimaki jeśli

Chilli Czosnek i Oliwa
SOS DYNIOWY Z GRZYBAMI I ZIELONĄ SOCZEWICĄ 128

zarówno świeżych jak i mrożonych grzybów (polecam prawdziwki). Sprawdzą się także grzybki suszone, których dodajemy mniejszą ilość i które wcześniej należy namoczyć. Z dodatków sprawdzą się gotowane ziemniaczki lub ryż. Pasuje też mizeria z ogórków. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 300 g dyni (użyłam hokkaido) 150 g grzybów świeżych lub mrożonych (można użyć suszonych grzybów w ilości 50 g) 1 cebula(...)rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek i łodyżki natki pietruszki. Smażymy na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy dynię oraz grzyby ( suszone należy odsączyć, a płyn zachować). Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając, przez 2 minuty.  Dolewamy bulion lub wodę (z suszonych grzybów, jeśli

cool and minty
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 347

Soczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z  pysznym, domowym sosem Jack Danniel's.  Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie(...)dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy SOS JACK DANIEL'S 1 łyżka oliwy

cool and minty
Kurczak z zielonym groszkiem 184

Składniki : 3 udka z kurczaka 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać(...)poszatkować, obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać groszek, ugotować wszystko do miękkości  Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać z ryżem :)                                    Udka były duże, więc dzieliłam je na 2 części. Kto lubi kurczaka bardziej na słodko może

Proste Potrawy
Curry z kurczakiem, dynią i mlekiem kokosowym 239

smażyć, aż papryka będzie na wpół miękka. Następnie dodać dynię i wlać trochę bulionu (około pół szklanki). Zagotować i wlać mleko kokosowe. Całość gotować na małym ogniu aż dynia i papryka będą miękkie. Na końcu dodać 1 lub 2 łyżeczki curry (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać ) i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gotowe curry podawać z ryżem

My simple kitchen
Sos Pieczarkowy - Uniwersalny 152

sosik jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :) Dlatego często będzie on pojawiał się w moich przepisach :)  Tutaj z makaronem... Tutaj z kotlecikami z kartofli... Składniki na 2-3 osobowa porcje: 0,5 kg pieczarek 1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała 1 ząbek czosnku 1-2 łyżeczki maki(...)pszennej 3-4 łyżki gęstej śmietany np.18% sól, pieprz do smaku olej/margaryna do smażenia jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. 2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze  pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki

Gotowanie...to proste !
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 223

smażymy razem kolejne 10 minut. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem. Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki. Kurczak w sosie śmietanowym gotowy:) Możecie do sosu dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak. Sos idealny do ryżu

NiePieprz.pl
Kotlety siekane z pieczarkami i serem 114

pieczarek sprawia, że są naprawdę bardzo smaczne. Może się skusicie i jeśli jeszcze nie robiliście takich kotletów to zrobicie.  Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do tego proponuję surówkę  z selera A jeśli chcecie inne pomysły na dania mięsne to zapraszam tutaj W tej kategorii znajdziecie najwięcej przepisów. Składniki 2 pojedyncze(...)piersi z kurczaka 2 jajka 5 średnich pieczarek 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki kurkumy sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Mięso posiekać drobno nożem, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Włożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć  kotlety obtoczone w bułce tartej

O kuchni z uczuciem
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 251

zielonej, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych(...)koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do leczo.  Podajemy z ryżem lub z grzankami.  A Ty z czym lubisz najbardziej

Mój Smak na Życie
Pałki drobiowe z bananem 139

Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rozdrobnione pomidory (razem z sokiem). Po 10 minutach dodajemy pokrojone w kostkę banany. Zalewamy mięso. Przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania