ryż smażony - 6533 przepisów (strona:266/436)

Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym 179

łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso mielone wymieszać z przyprawami, czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach – warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać, podsmażyć(...)przyprawić solą, pieprzem dusic pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać do dania, dodać posiekany koperek, wymieszać, gotowac jeszcze 5 minut. Danie podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem

Mój pomysł na
POTRAWKA Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM 181

olejem oraz przyprawami o odstawić do lodówki na około godzinę. Na patelń rozpuścić masło dodać pieczarki i podsmażyć około 5 minut, następnie dodać cebule i smażyć kolejne 5-10 minut. Do pieczarek oraz  cebuli dodać, pokrojonego w kostkę kurczaka oraz 0,5 szklanki bulionu i gotować około 15-20 minut do chwili gdy mięso(...)szklanki) ponownie wymieszać i całość przelać na do gotującego się kurczaka gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać np. z ryżem Smacznego

RAROSSA
Pyszne Burrito 192

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy(...)mała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz

Dominacja smaku
Zupa ze świeżych maślaków. 130

Maślaki czyścimy, płuczemy a następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, dorzucamy cebule i chwilę smażymy. Następnie dodajemy wszystkie grzyby i smażymy je do momentu aż zmiękną a większość wody wyparuje, Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka wlewamy ok. 2 szklanki wody, dorzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew, liść laurowy, ziarenka(...)dodajemy grzyby, Dolewamy tyle wody ile nam odpowiada.  Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a na końcu zaprawiamy śmietaną wcześniej wymieszaną z łyżką gorącej zupy. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 398

miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić. Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem  oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa.  Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę(...)siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.  W tym czasie robimy sos oraz  smażymy pieczarki: Mąkę pszenną wsypujemy do słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy

Wanilia i Kardamon
Chili con carne 110

ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Wrzucić na patelnię i gotować około 5 minut. Odsączyć czerwoną fasolkę i wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 5 minut (nadmiar wody częściowo wchłonął się, a częściowo odparował). Doprawić po raz kolejny, tak aby potrawa otrzymała pożądany przez nas smak. Jeśli komuś przeszkadza gorzkawy posmak spowodowany przecierem(...)dodać odrobinę cukru. Ja doprawiłam danie dość mocno. Mięso i warzywa naprawdę bardzo przyprawy, a ja lubię od czasu do czasu zjeść coś ostrego:) Danie idealnie komponuje się z ryżem (użyłam ryżu basmati

Karola gotuje
KURCZAK W PANIERCE TROPIKALNEJ 211

Znudziły Wam się zwykłe panierowane filety w bułce tartej? Mam dla Was chrupiącego kurczaka. Fileciki w złocistych wiórkach kokosowych to dodatek do ryżu, a nawet ziemniaków. Sprawdzi się na imprezach jako przekąska jak i dla dzieci niejadków. Wiórki nadają kurczakowi fajny orzechowy posmak, a to, że były marynowane sprawia, że mięsko w środku jest soczyste, a nie suche. SKŁADNIKI: filety(...)drobiowe 4 szt. sól 1 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki pieprz mielony 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 gram jaja 2 szt. olej do smażenia METODA: Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić solą, pieprzem, chili i czosnkiem. Wstawić do lodówki na noc. Jaja rozkłócić. Zamarynowane filety zanurzyć w jajach, potem obtoczyć w wiórkach. Na patelni

Kuchnia Paulettes
Fasolka szparagowa po indyjsku. 731

użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty z solą czosnek, imbir i cukier. Zamieszać 2 - 3 razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w około 3 cm kawałki fasolkę, oraz marchewkę pokrojoną w słupki tej samej długości. Dodać również koncentrat, kurkumę i chili(...)średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub chlebkami naan, udekorowane natką

zadanie-gotowanie
SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM MIELONYM 153

Dzisiejsza propozycja na obiad to sos pomidorowy z mięsem mielonym, który podaję najczęściej z makaronem typu spaghetti ale też świetnie smakuje z ryżem. Danie łatwe i szybkie, gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: * pół kg mięsa mielonego wieprzowego  * 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (u mnie często jest już(...)pieprz * odrobina papryki ostrej * odrobina przyprawy do mielonego * bazylia suszona (jeśli nie była w przecierze pomidorowym) * około 800 ml wody * mąka+ woda do zaklepania sosu * łyżka oleju do smażenia mięsa Wykonanie: Olej rozgrzać w garnku, dać kawałeczki mięsa mielonego, podsmażać co chwilę mieszać rozdrabniając mięso. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy, ketchup, sól, pieprz i przyprawy, wymieszać. Zalać wodą

Zrób to smacznie
Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym 159

łyżka oliwy 1 plaster masła Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.  W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę.  Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka, dusić pod przykryciem około(...)małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów.  Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę, oprószyć czerwonym pieprzem.  Podawać z ryżem lub dobrym pieczywem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
LECZO WEGETARIAŃSKIE 170

więc z jego darów. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i  dodatek do potraw mięsnych. Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem. Składniki: 1 średniej wielkości bakłażan 1  nieduża cukinia 250 g świeżej dyni(...)cebula 1-2 ząbki czosnki 200g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano papryka ostra  1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia  Przygotowałam składniki. Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Pozbyłam się szypułek i pestek. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek. Dodałam paprykę. Zwiększyłam

potrawyregionalne
Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką. 214

opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chili con carne. 184

łyżeczki słodkiej papryki   3 papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy(...)przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla. Smacznego

Symfonia smakowa
Schab duszony z marchewką i groszkiem 203

delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać(...)patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem

My simple kitchen
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku 175

szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu(...)ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry szczypta cukru sól, pieprz olej do smażenia Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania