smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utrzeć cebulę. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i dobrze wszystko wymieszać. Placki smażyć na tłuszczu rumieniąc z obydwu stron. Ważne by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając nieco gulaszu do środka i polewając nim wierzch złożonego(...)zieleniną, konserwowym ogórkiem czy papryką wg uznania. Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem
Aromatyczne Podróżenajpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu(...)ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie
Kuchnia Pokoleńpanierowałam kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka(...)duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze, a na nich ułożyłam gorące roladki. Przypomniałam mężowi o wyjęciu wykałaczki ;) Roladki podałam z ryżem i mizerią
Kuchenne zapiski Edytyżeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem(...)mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;) Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjismażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu(...)bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można
Smaki Edytyczas 10 sek reszta jak wyżej Przygotowanie sosu – w garnku roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w pół paseczki por oraz marchew pokrojoną w cienkie paseczki. Smażyć aż por zmięknie. Wlać wywar, dodać gałkę muszkatołową, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Z masy mięsnej formować okrągłe(...)Następnie dobrze rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Na koniec wlać śmietanę lub jogurt, wymieszać. Dodatkowo obsypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Danie jest pyszne smacznego
Kuchnia PokoleńWspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle(...)łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię z chorizo. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na Talerzupapryki, kminu rzymskiego i pieprzu. Zdecydowane smaki łagodzą pozostałe składniki, czyli kukurydza, czerwona fasola oraz przecier pomidorowy. Jest to danie, które można serwować na obiad i podać je z ryżem, lub na kolację z tortillą czy też pieczywem. Z każdym dodatkiem chili con carne będzie smakowało doskonale i zaspokoi każdy głód. Składniki 1 / 2 kg mięsa mielonego wołowego 2 średnie(...)czosnku 500 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6-8 łyżeczek przyprawy do chili con carne sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wsypać na patelnię z olejem, smażyć 10 minut. Mięso razem z obranym i posiekanym czosnkiem dodać do cebuli, podsmażać
niecodziennikparyDziś mam dla Was propozycję na pyszne danie jednogarnkowe. Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki. Składniki: * pół kg piersi z kurczaka * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam Orzech(...)konserwowej * 300 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech ) * sól, pieprz, ostra papryka, oregano suszone- ilość według uznania (użyłam przypraw Skworcu ) * woda * olej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w większą kostkę, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko
Zrób to smacznieprzepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki łyżeczka chilli, oregano(...)sól, pieprz świeża kolendra Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni. Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut. Na koniec dodać fasolę i dusić
wyzwania kuchennedobrze patelnię lub wok. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać. Następnie, dodajemy na patelnię cebulę, czosnek oraz chili i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Do tego dodajemy obie papryki i jeszcze wszystko razem smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Mieszamy(...)minutę na ogniu. Na sam koniec dodajemy kawałki mango i mieszamy chwilę, aby pokryły się sosem. Ściągamy z ognia. Potrawę podajemy od razu gorącą, najlepiej smakuje z puszystym ryżem jaśminowym. Powrót na górę
Smaczna Stronasobie dużo dobra w postaci mrożonych warzyw i grzybów. W każdej chwili mogę po coś do niej sięgnąć i szybciutko będzie smakowity obiad. Zobacz przepis na kawałki Kurczaka duszonego z ryżem i kurkami Szybkie, jednogarnkowe danie to doskonały pomysł na obiad kiedy macie mało czasu Klopsiki duszone z makaronem i warzywami czas przygotowania: 30 minut składniki na 2-3 porcje: KLOPSIKI(...)wołowego 1 łyżka posiekanej cebuli 2 łyżki bułki tartej 50 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego do obtoczenia: 2-3 łyżki mąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA - 1 szalotka albo inna nieduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g zielonego groszku mrożonego 100 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 100 g mini
Smaczna Pyzapodsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną w paski. Po 5 minutach kiedy się zrumienią i zmiękną, wsyp czosnek oraz cukinię. Smaż 2-3 minuty, wsyp paprykę w proszku. Następnie dodaj całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę(...)pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego. Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie najlepiej smakuje z ryżem lub kawałkiem pieczywa. Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. W codziennym gotowaniu najbardziej cenie sobie szybkość przygotowania potrawy oraz unikalny smak. Idealnym połączeniem tych dwóch
kuron.com.plPożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni
Zasmakuj Kuchnimała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku DO PODANIA : ugotowany ryż, pokruszone nachosy, tarty ser (np. cheddar), marynowana papryczka jalapeno, kwaśna śmietana, pokrojona na cząstki limonka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, kukurydzę obieramy i ostrym nożem obkrajamy(...)gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się. Podsmażone warzywa odgarniamy na bok, a w wolne miejsce wkładamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich
cool and minty