ryż smażony - 6533 przepisów (strona:264/436)

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 168

Dziś mam dla Was propozycję na pyszne danie jednogarnkowe. Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.  Składniki: * pół kg piersi z kurczaka * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam  Orzech(...)konserwowej  * 300 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (użyłam  Orzech ) * sól, pieprz, ostra papryka, oregano suszone- ilość według uznania (użyłam przypraw  Skworcu ) * woda * olej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do cebuli dodać pierś z kurczaka pokrojoną w większą kostkę, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko

Zrób to smacznie
Chilli Con Carne 127

przepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki łyżeczka chilli, oregano(...)sól, pieprz świeża kolendra Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni. Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut. Na koniec dodać fasolę i dusić

wyzwania kuchenne
Kurczak z mango i kolorową papryką 111

dobrze patelnię lub wok. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać. Następnie, dodajemy na patelnię cebulę, czosnek oraz chili i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Do tego dodajemy obie papryki i jeszcze wszystko razem smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.   Mieszamy(...)minutę na ogniu. Na sam koniec dodajemy kawałki mango i mieszamy chwilę, aby pokryły się sosem. Ściągamy z ognia.   Potrawę podajemy od razu gorącą, najlepiej smakuje z puszystym ryżem jaśminowym.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Klopsiki duszone z makaronem i warzywami 344

sobie dużo dobra w postaci mrożonych warzyw i grzybów. W każdej chwili mogę po coś do niej sięgnąć i szybciutko będzie smakowity obiad. Zobacz przepis na kawałki Kurczaka duszonego z ryżem i kurkami Szybkie, jednogarnkowe danie to doskonały pomysł na obiad kiedy macie mało czasu Klopsiki duszone z makaronem i warzywami czas przygotowania: 30 minut składniki na 2-3 porcje: KLOPSIKI(...)wołowego 1 łyżka posiekanej cebuli 2 łyżki bułki tartej 50 ml wody  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego   do obtoczenia: 2-3 łyżki  mąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA - 1 szalotka albo inna nieduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g zielonego groszku mrożonego 100 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 100 g mini

Smaczna Pyza
Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku. 148

podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną w paski. Po 5 minutach kiedy się zrumienią i zmiękną, wsyp czosnek oraz cukinię. Smaż 2-3 minuty, wsyp paprykę w proszku. Następnie dodaj całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem.   Polędwiczkę(...)pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego.   Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie najlepiej smakuje z ryżem lub kawałkiem pieczywa.   Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym.   W codziennym gotowaniu najbardziej cenie sobie szybkość przygotowania potrawy oraz unikalny smak. Idealnym połączeniem tych dwóch

kuron.com.pl
Kiełbasa w sosie słodko-kwaśnym Jamar na ostro 181

Pożywny kociołek z chrupiącą kiełbasą i sosem słodko-kwaśnym z groszkiem i przyprawami, które nadają daniu dodatkowego aromatu. Danie podaję z ryżem, makaronem, kaszą lub na szybko z bagietką (także w wersji na ciepło) oraz posiekaną natką. Składniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar(...)szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję kosteczki cebuli i czosnku. Po chwili dodaję posiekaną drobno ostrą papryczkę. W garnuszku grzeję sos z przecierem, dodaję groszek i przyprawy. Dodaję kiełbasę z cebulą z patelni

Zasmakuj Kuchni
CHILI CON CARNE Z INDYKIEM, DYNIĄ I KAKAO 199

mała czerwona papryka przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku DO PODANIA : ugotowany ryż, pokruszone nachosy, tarty ser (np. cheddar), marynowana papryczka jalapeno, kwaśna śmietana, pokrojona na cząstki limonka WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, kukurydzę obieramy i ostrym nożem obkrajamy(...)gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.  Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się.  Podsmażone warzywa odgarniamy na bok, a w wolne miejsce wkładamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich

cool and minty
Prosty przepis na tartę wiśniową 135

szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie: Ciasto wyciągamy z lodówki i odkrawamy z niego(...)zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy

ladykitchen
Kotleciki Orientalne 147

obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .  Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem.  Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru(...)płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych oczkach na tarce. Cebulę obieram

Gotowanie Patki
Prosty przepis na tartę wiśniową 181

szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie: Ciasto wyciągamy z lodówki i odkrawamy z niego(...)zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy

ladykitchen
Curry z czerwonej fasoli 232

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany) i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobniusieńko posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut. Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody(...)minut, aby fasola była ciepła w środku i odparować odpowiednią ilość wody. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe, tj. na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotowe! Podawaj z ryżem lub z pieczywem! Smacznego!   Artykuł Curry z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami 246

osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy białe błony. Mięso kroimy ukośnie na plastry o grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę smażymy z obu stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wypuszczony, mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś(...)pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Gulasz wołowy z warzywami 215

bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem tak, aby przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze(...)minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku wszystkimi przyprawami, poza solą. Nigdy nie solę wołowiny podczas gotowania, żeby mięso nie było twarde. Można podać z kaszą gryczaną lub ryżem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpety z kapustą pekińską z prodiża 312

obiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne. Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)kapusty pekińskiej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia koperek do posypania Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować

O kuchni z uczuciem
Potrawka z kury i czterech warzyw 183

sitku. Do tłuszczu jaki pozostał na patelni ze smażenia kurczaka dolać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący, wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dołożyć paprykę pokrojoną w kawałki i chwile smażyć. Dorzucić pokrojonego pomidora i chwilę podsmażać. Dołożyć ugotowaną na półtwardo fasolkę szparagową oraz usmażonego kurczaka i dolać sok pomidorowy. Dołożyć przyprawy, łyżkę Sosu kebab-gyros ostry od Folwark i dokładnie(...)wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Dusić całość na małym ogniu ok 15 minut bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował i zrobił się gęsty sosik. Podawać z ugotowanym na sypko białym ryżem. Smacznego :) Nie ma to jak błyskawiczny obiad w Błyskawiczny Piątek ! :)    Podsumowanie całej akcji można z kolei znaleźć na blogu... - link wkrótce

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania