Kulki stanowią prawdziwą ozdobę stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry(...)łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć
Apetyczna babeczkaktóry zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu. Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już dodawać żadnych(...)zielona papryka, 2 cebule, 6 łyżek ketchupu ziołowego (użyłam Provence Jamar ), sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta kminku, olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą
Z miłości do słodkoścismażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić na 4-5 małych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien. Posypać kotleciki Jarzynką. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Fasolkę z puszki odsączyć z sosu na sitku ( sos ma zostać.). Włożyć do garnka. Na fasolce ułożyć sznycle. Polać z wierzchu sosem(...)fasolki. Dusić parę minut na bardzo małym gazie. Podawać posypane natka pietruszki ( lubczykiem lub melisą). * Można dodatkowo podać ziemniaki ale ostatnio jestem zwolenniczką podawania niektórych dań bez ziemniaków , ryżu, klusek itp. I nie chodzi o liczenie kalorii czy inne diety -po prostu wydaje mi się, że jeśli mamy w potrawie groch , fasolę, soję czy soczewicę to nie potrzeba
Buniabaje w kuchniczynią; i mnie częstowano tym do uprzykrzania, ażem powiedział, że się Polakom tego jeść nie godzi, boby nam psi nieprzyjaciołmi byli, gdyż to ich potrawa.” Najpopularniejsza w postaci smażonej, pieczonej lub z grilla. Mniej popularna, może nawet nie wszystkim znana potrawa – pierogi z kaszanką gryczaną. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko(...)polubi też pierogi z kaszanką gryczaną. „W wielu krajach istnieją odpowiedniki naszej polskiej kaszanki . Przykładowo, w Hiszpanii jej odpowiednikiem jest tak zwana morcilla – zamiast kaszy gryczanej zawiera jednak ryż; w Szkocji z podrobów, w owczym jelicie serwuje się słynne haggis – przysmak, którym zajadają się wszyscy Szkoci. Szeroko znane są także angielski black pudding, czy niemiecki Blutwurst. Francuzi
mojewypiekiinietylkoBardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu z książki Heather(...)Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej strony kolejne 3 - 6 minut. Odłożyć na bok, Odlać wytopiony tłuszcz, zostawiając
Stare Garyłyżki oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Do podania 125g białego ryżu (o ile podajemy z ryżem) kilka listków selera naciowego Instrukcje Mięso tniemy w cienkie paski o długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia(...)minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym. Podgrzewamy dość intensywnie
Kulinarna Pokusatego złocistego warzywka i lubię jego słodkawy smak w ostrej potrawce. Chilli to nie tylko świetne danie rozgrzewające, ale mega szybki pomysł na obiad. Można podawać je tradycyjnie z ryżem, tortillą lub tak jak my - z pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru(...)konserwowej 2 puszki czerwonej fasoli 1 opakowanie przyprawy do chilli con carne Kotanyi (sprawdzona i najlepsza mieszanka!) ok. 1 łyżeczka cukru sól i pieprz olej kokosowy lub oliwa do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa z puszki odsączamy z zalewy. W rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżkę tłuszczu i wrzucamy cebulę
Cooking Monsternatki pietruszki olej do smażenia *** Polędwiczki kroimy na na 2-3 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Ser camembert kroimy w kostkę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz *** *** Na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy drobno pokrojoną(...)ogniu do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać *** *** Do sosu dodajemy mięso, posypujemy pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż mięso przejdzie smakiem sosu *** *** Danie podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemcienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię (lub płaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień(...)marchewką. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki
Qchnia po prostuniż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości(...)odstaw do przestudzenia. Obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj je z przyprawami – solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut) . Gotowe Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście(...)lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim . I warto przygotować sobie takie pieczarki Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek) 6 większych pieczarek 2 łyżeczki (z górką) musztardy ze smażoną cebulką Octim 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkisłodko-kwaśny sos jest tak sycący, że wraz z soczystym kurczakiem mogą właściwie stanowić pełne danie. Jeśli jednak nie możecie wyobrazić sobie obiadu bez porcji węglowodanów, to oczywiście kupka ryżu, tortilla lub kromka klasycznego pieczywa będzie jego świetnym uzupełnieniem. Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula(...)puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki (1 łyżeczka) z dodatkiem soli i pieprzu wg smaku. Odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości
zadanie-gotowaniestanie się miękka i zeszklona (przez około 3 minuty). Do cebuli z kminem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę). Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną(...)miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki
Gospodyni Miejskasłona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 minuty. Na drugą patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy(...)zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii
Kopystką po garachnudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój(...)drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Posiekaj pietruszkę. Posiekaj bardzo drobno czosnek. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, po chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek. Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru. Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć. W tym czasie pokrój w dość dużą
Eat me! Fit me!