kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut
Tajskie smakipieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez 5 minut na wolnym ogniu. Karkówkę podajemy z dowolnym makaronem, ryżem lub pieczywem
Qchnia po prostusmażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta z limonki garść świeżego szpinaku sól morska do podania: orzechy nerkowca, ryż basmati Klopsiki: Szalotki
Poezja smakuryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia
Gosia gotujegarnka i smażymy około 2 min., a następnie zalewamy 1 l gorącej wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy
Kuchnia MagdaLenysmaku i owocowych składników. Tym razem wzięliśmy pod „lupę” nieszpułkę i rewelacyjny w smaku Ketchup od Jamar …poprosimy o dokładkę <3 Składniki 250 g makaronu w kształcie ryżu 1 łyżka oleju 300 g filetu z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Jamar 1 mała puszka kukurydzy 200 g fasolki szparagowej natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowani, odcedzamy. Filet z kurczaka, oczyszczamy, kroimy w kostkę i na rozgrzanym tłuszczu smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Kukurydzę odcedzamy. Fasolkę gotujemy 10 min wraz z końcówkami (by woda nie dostała się do środka). Odcedzamy, usuwamy końcówki, fasolkę kroimy na 2 cm kawałki
R'n'G Kitchensmażenia sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Ps. Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo, jak to którego używaliśmy mieszkając w Saudi i Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem
słodki bratekryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 5-7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przecieru pomidorowego sól pieprz olej do smażenia cebula
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawsze proces smażenia lub pieczenia przerywa się gdy mięso w środku jest jeszcze różowe i szkliste. Będzie ono wciąż "dochodzić" nawet po wyjęciu z piekarnika. Zbyt późne wyjmowanie łososia z piekarnika lub patelni jest zawsze powodem przesmażenia, czyli wysuszenia mięsa. Po wyjęciu z piekarnika posypać łososia od razu siekanym koperkiem. Podawać do ziemniaczków z wody lub białego ryżu
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę. Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki(...)koncentratu pomidorowego * sól do smaku * 1 łyżeczka majeranku * olej do smażenia * ulubione przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i papryki w piórka, pieczarki w cienkie plasterki. Pierś posolić, przyprawić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osobno podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać papryki, smażyć około 3-4 minuty, dodać podsmażoną pierś, wszystko zalać wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym
Zrób to smaczniektórej smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8 godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego
Stare Garypieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której
królestwo garówsmażenia i nie za suchą. CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIE Po 40 minutach gotowania czas na fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym
Smaki Brazyliieskalopki smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły. Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać, z czym kto lubi – z ziemniakami, frytkami, ryżem
mojewypiekiinietylko