czosnkiem. Smażymy chwilę po czym dodajemy pokrojone łodygi selera naciowego, pokrojone papryki, pieczarki oraz cukinię. warzywa posypujemy papryką słodką i ostrą, solą oraz curry. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je blenduję). Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki. Podajemy z ryżem, pieczywem, kaszą
Walijskie Pichceniesmażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i dusimy około 10 min. Po tym czasie, dodajemy rybę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem
Kuchnia MagdaLenysmażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i dusimy około 10 min. Po tym czasie, dodajemy rybę i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem kolejne 15 min. Przyprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, papryką chili, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem
Kuchnia MagdaLenyugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek i papryka) zioła sycylijskie (mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i natki pietruszki) przyprawa do kurczaka sól, pieprz olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Ugotowaćulubionym makaronem, ryżem, kaszą lub po prostu solo- wtedy smakuje równie dobrze. Składniki: 600g filetów z indyka 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 8 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 500ml bulionu warzywnego łyżka jogurtu do zabielenia 2 łyżki mąki do zagęszczenia sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia 2 łyżki posiekanego koperku oliwa do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy
Życie ze smakiemsmakowała nam bardzo. Do garnka wlać olej. Jak olej jest gorący dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, pokrojoną drobno kapustę, pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone drobno, grzybki suszone. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie, mieszać co chwilkę. Wlać passatę pomidorową, wodę, dodać majeranek, pokrojone drobno(...)pieprzem. Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka. Wlać śmietanę, wymieszać. Smacznego
Kuchnia Pokoleńobiad z ryżem i kotletami jarskimi. Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 duże cebule 3 czerwone papryki 2 marchewki słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego niecała szklanka wody przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, majeranek, lubczyk, sól i pieprz 3 liście laurowe olej do smażenia, u mnie rzepakowy
Zasmakuj Kuchniziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy z żurawiną Octim 2 łyżki mąki ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa do gulaszu olej do smażenia 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyCałość chwilę smażyć. W międzyczasie, z młodych cukinii odciąć końcówki i pokroić cukinie na mniejsze kawałki (grubsze półplasterki). Do garnka przesypać cukinie i dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić solą, ostrą papryką i pieprzem cayenne. Gotować kilka minut. Na sam koniec wlać przecier pomidorowy. Gotować, aż do miękkości warzyw. Gotowe leczo podawać ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Podsmażanie
Ugotowaćnawet odrobinę ryżu, która została mi z wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą. Cebulkę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy przez 3 minuty
Gar Zdrowiaolej do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowanietłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę, wlać pomidory w kawałkach, wsypać kapry wg uznania Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, odrobiną cukru, ziołami, gotować jeszcze chwilę by całość lekko się zagęściła. Tak przygotowane mięso z powstałym sosem podałam do ryżu
Proste Potrawymarchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut. Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem
Zdrowie na języku :Psezamem i smażymy na dość głębokim tłuszczu – musi być mocno rozgrzany ,żeby były chrupiące . Soja nie pije oleju , więc po zdjęciu jej z patelni , wystarczy położyć na papierowym ręczniku , żeby usunąć jego nadmiar z panierki . Kotlety sojowe są gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Genialnie smakują z sosem hoisin i ryżem z jajkiem . Smacznego " class
Ogrodnik w podróżycebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj jej nie używam. Podawać z ryżem
Posadzone i zjedzone