szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli. Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki w różnych wariantach, te przypominają mi czasy, kiedy mieszkaliśmy w Arabii Saudyjskiej. Na emigracji poznałam prawdziwy smak orientalnych potraw. Takich zwyczajnych, gotowanych w domu przez moje(...)minuty, obieramy ze skórki, kroimy na małej kawałki i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy drobno posiekaną cebulę, aż nabierze ciemno złotego koloru. Wtedy dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejne 30-40 sekund. Zawartość patelni podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy na średnim ogniu około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacynamonem i cytrynowej. Obie znikły równie szybko. Polecam. Do przygotowania deseru wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: (na duży talerz mini pączków) 1 jabłko średniej wielkości dwie duże szczypty cynamonu 180 g jogurtu naturalnego(...)Białystok 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1-2 łyżki drobnego cukru (u mnie bez – mi wystarcza słodycz jabłka i cukier puder) 2 jajka olej do smażenia cukier puder do oprószenia pączków Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, wbijamy dwa jajka. Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki ala mus) i cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy
Słodkie okruszkiszpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód Cukier Keczup Ocet Olej Oliwa Mąka ziemniaczana(...)smażenia kurczaka po chińsku. Na dwóch patelniach przygotowaliśmy sosy do kurczaków Wyjęliśmy papryki z piekarnika. Na ich miejsce wjechał brokuł. Wyjęliśmy drugą tackę z warzywami a na ich miejsce wstawiliśmy prosiutto Pokroiliśmy papryki i nastawiliśmy składniki na pepperonatę Ugotowaliśmy spaghetti i zrobiliśmy pesto Wyjęliśmy brokuła i prosciutto z piekarnika Pozostało już tylko doprawić poskładanie dań: kurczaków z ryżem i kaszą
Niedzielny kucharzpatelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona i mleko kokosowe. Gotujemy na malutkim ogniu około(...)potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy ciągle mieszając. Całość doprawiamy sosem sojowym. Gotowe curry ozdabiamy chipsami z marchewki i podajemy z ryżem. Chipsy z marchewki: Marchewkę myjemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie plasterki i delikatnie smarujemy olejem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie solimy. Wstawiamy
Oryginalny smakgrecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów(...)pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut
Chilli Czosnek i Oliwagrubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso(...)kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakisię jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego. Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni. SKŁADNIKI na 4 porcje: 4 gruszki Conference (mogą być połówki z puszki jeśli są twarde) 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego kawałek ulubionej podwędzanej kiełbasy(...)ostrego sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka masła lub oleju Wykonanie: Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz ich obgotowywać, pokrój gruszki w ćwiartki. Gruszki z puszki też się do tego doskonale nadają, ale wybierz takie
Sztuka gotowania w/g Samirypieczonymi ziemniaczkami lub z ryżem, czy też kaszą. Świetnie będą komponować się z mizerią, a także innymi świeżymi surówkami. Jak zrobić kotleciki z gotowanych jajek z pietruszką? Aby przygotować kotleciki jajeczne z pietruszką, przygotuj następujące składniki: korzeń pietruszki jajka natka pietruszki bułka tarta majonez A także sól, pieprz i olej lub inny tłuszcz do smażenia. Jajka ugotuj na twardo, ugotuj
Via GustoMakaron orzo w kształcie ryżu ( szklanka - przed ugotowaniem) Filet z kurczaka 2 ok. 500 g Brokuł 500 g Papryka czerwona średniej wielkości Ogórek świeży średniej wielkości Kukurydza puszka Koperek pęczek Czosnek 1-2 ząbki Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny 3 łyżki Sól Pieprz Przypawa gyros pełna łyżka lub ulubione przyprawy do kurczaka Olej do smażenia Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki
Kulinarne przygodykalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie pokrywką. Czas duszenia wyniesie około 20-25 w zależności od wielkości warzyw, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości. Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub papadams. Jeśli
nietylkopasta.pltarki marchew oraz dynię. Smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, podlewamy wodą i przyprawiamy curry i kurkumą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki i pokrojoną drobno papryczkę pepperoni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ryżem gotowanym na sypko lub makaronem
Qchnia po prostudodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę puszka mleka kokosowego 1 por lub 2 średnie cebule łyżeczka kurkumy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mieszanki garam masala *opcjonalnie łyżeczka soli pęczek ulubionej zieleniny: pietruszki, kolendry 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej
greenscarfcytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu. Smacznego To też może Cię zainteresować: Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Czekoladowy pudding z tapioki z malinami Ryż na mleku z wanilią
Oryginalny smaksolo lub z dodatkiem ryżu. Danie jest bardzo smaczne, słodko winny smak i to mięciutkie mięsko. Tak przyrządzonego kurczaka podaję na rodzinnych imprezach typu: imieniny, jako ciepłe danie. Najważniejsze, że kurczak w słodko kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy
Rusty Forkolejem, na którym było smażone mięso i cebule). Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na nieduże kawałki, dodać do garnka. Całość zalać wodą tak, aby pokryć wszystko w garnku. Dodać do smaku sól, pieprz i majeranek. Wszystko dusić na małym ogniu około 25-30 minut. Można podać z kaszą czy ryżem
Zrób to smaczniecarne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy
Pobite gary Barbaryukładamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut w międzyczasie gotujemy kaszę Podajemy gorące, Smacznego!! P.S do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki
Luźna Kuchniaprzyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego
Stare Garypodania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju
Kuchnia smakówdokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleńurozmaicić zielonym ryżem , który będzie się wspaniale komponował z kurczakiem. Kurczak z ciecierzycą Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 6 udźców z kurczaka 1 duża cebula 250 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki) 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól szczypta cukru pieprz posiekana natka olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka solimy
Kulinarne przygody Gatitytego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka sól masło klarowane do smażenia Pierś z kurczaka umyć
O kuchni z uczuciemczosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu - Obok wyłożyć soczewicę; można posypać
Wegańska kuchnia orientalnaNastępnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą lub nachosami
psgotujemydodać ananasa oraz sezam. Smażyć 1-2 minuty i całość zalać białym winem. Dusić kilka minut, żeby wino odparowało. Nie należy trzymać krewetek na ogniu zbyt długo , bo będą twarde. 4. Kiedy sos lekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka
DefinicjaSmakuciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidodać papryczkę oraz sezam. Smażyć razem około 1 minuty. Wymieszać wszystkie składniki surówki. Surówka powinna chłodzić się minimum przez 1-2 godziny, żeby smaki lekko się przegryzły. Jeśli zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka
Trzeci talerzsmażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Łososia podgrzewam i gotowe :-) Śmiało można podawać z makaronem razowym bądź brązowym ryżem
Życie na widelcuodstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum, następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle
Niezły MłynekWrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć
Fabryka pomysłówsiekamy, dodajemy go do ryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół). Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy aż mięsko stanie się
ClauditteMissCooking