będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków
Kitchens Alphabetpaluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego
Walijskie Pichceniemojej rodzinie istnieją dwie szkoły przygotowywania zapiekanego ryżu z jabłkami. Jedni lubią jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć przez kilka minut razem z cukrem. Inni (w tym ja) kroją jabłka na cienkie kawałki i ich nie przetwarzają. Wtedy jabłka są wciąż chrupiące i zachowują swój kształt. Dla małych dzieci polecam wersję ze smażonymi jabłkami. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandryobraną i posiekaną cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałeczki,ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać i smażyć około 3-5 minut. Wlać wywar warzywny lub rozmieszaną kostkę rosołową w niecałej szklance wody.Dodać pomidorki przekrojone na pół. Wymieszać i gotować 5 minut. W dużym kubku rozmieszać śmietanę(...)sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńkuchnię azjatycką, przepis na kurczaka miodowo-sojowego może być dla Was świetnym rozwiązaniem na szybki obiad z piersią kurczaka. Kurczak miodowo-sojowy to szybki stir fry - składniki błyskawicznie smaży się na dość dużym ogniu, a następnie zalewa pysznym, lepkim sosem z miodem, sosem sojowym i imbirem. Do potrawy możecie użyć piersi z kurczaka albo udek bez skóry i kości(...)miodowym możecie też dodać Wasze ulubione warzywa - w daniach typu stir fry dobrze sprawdza się na przykład papryka. Słodko-kwaśny sos sojowo-miodowy jest świetny do makaronu ryżowego i ryżu. To świetny pomysł na ekspresowy obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kuchnię orientalną, wypróbujcie też mojego kurczaka po chińsku : Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, składniki
Lekcje w kuchnirazem, boczkiem, suszonymi pomidorami i sosem z dodatkiem kurkumy. Inspiracja pochodzi z bloga kwestia smaku . Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona 1/3 łyżeczki(...)wszystkim filety i odstawiam na jakieś 30 minut. W międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek. Na patelni roztapiam masło, wykładam filety i smażę je z obu stron po około 3 minuty. Wlewam gorący bulion, przykrywam i gotuję po 3 minuty z każdej strony. Następnie pokrywkę zdejmujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i musimy całość zagotować. Gotujemy
kruche babeczkizasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem. Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się(...)kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli
Gotuj z Rumcajsemsycące, aromatyczne i pożywne danie, które kusi nie tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie(...)zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ Szybki, tani oraz bardzo smaczny obiad jednogarnkowy ryżem w roli głównej. Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem. Bardzo smaczny, szybki i pożywny obiad z jednego gara 😉 Leczo
Blog z Apetytemłyżeczki pieprzu kajeńskiego Po 3 łyżeczki siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku Olej Przygotowanie: Krok 1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć do niego posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj cynamon, szafran i zmieszaj. Zalej wodą, dodaj passatę pomidorową, doprowadź do wrzenia i gotuj odkryte przez 15 minut. Następnie zmiksuj. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zalej(...)ziołami. Posól (około łyżeczki) i popierz. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie okrągłe pulpety. Układaj na blaszcze do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 18 minut. Krok 3 W międzyczasie przygotuj ryż według tego przepisu . Krok 4 Podawaj pulpety z sosem i ryżem. Smacznego!m Artykuł Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdrobno siekamy. Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie
sierotka maRysia w kuchniChili z soczewicą, to potrawa bardzo sycąca i rozgrzewjąca. Podaje się ją z ryżem lub pieczywem. Na moim blogu znajdziecie przepis na Chili sin carne i Chili con carne . Składniki: 2 szkl. suchej brązowej soczewicy 2 papryki (żółta i czerwona) 1 duża marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)chili w proszku 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Cebule, marchew, papryki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, w garnku, w którym będzie gotowane chili. Smażyć warzywa 2-3 minuty, dodać wypłukaną na sicie soczewicę, pomidory, bulionu warzywny, koncentrat pomidorowy, kumin, liście laurowe, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Codziennik Kuchennydodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste(...)solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka(...)PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw. Przesmażamy ok. minutkę, dodajemy pokrojone pomidory
Ostra na SłodkoPiersi kurczaka drobno posiekane smażone w sosie grzybowo-jogurtowym z papryką i kukurydzą. Ot tak, na szybko obiad powstał, do pracy na lunch-box jak znalazł. Kawałki piersi kurczaka, soczyste i aromatyczne to świetny pomysł na szybkie danie. Pasują do nich wszelakie warzywa, do sosu śmietana kwaśna lub słodka, jogurt z dużą ilością świeżej natki, lubczyku, kolendry lub kopru. Szybki(...)Dziś u nas kawałki kurczaka z pieczarkami brązowymi, papryką, kukurydzą i cebulą w sosie jogurtowym. Lekkie i smaczne danie, które podaję z rozmaitymi makaronami krótkimi, kaszami lub brązowym ryżem. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g) 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka kukurydzy 400 g 500 g pieczarek, u mnie brązowe 1 czerwona papryka 180 g jogurtu greckiego
Zasmakuj Kuchnimniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis(...)smażyć na średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut . 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Podsmażone klopsy z indyka przełożyć łyżką do gorącego sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut , do momentu kiedy dogotują się w środku. Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną) , ryżu
Moja Delicja