ryż smażony - 6533 przepisów (strona:240/436)

Filety z kurczaka w sosie winogronowym 154

Filety z  kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Cebulę  pokroić w piórka.  Na  patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę , dodać filety z kurczaka i  smażyć je z każdej strony po około 5 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać tymianek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na koniec  wlać śmietanę(...)pieprzem, dusić kolejne 10 minut.                                     Podawać z ulubionymi dodatkami np. ryżem. Smacznego

Gosia gotuje
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 212

dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem. Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem

mojewypiekiinietylko
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 525

pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego

Tajskie smaki
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 247

łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony.  4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym

My Culinary Art
FILET DROBIOWY W SOSIE GORGONZOLA Z FIGAMI 164

które dodane do sosu na sam koniec, zachowują jędrność i kształt. Szybkie do przygotowania, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu na kuchennym blacie.  Najlepiej smakują podane z białym ryżem lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI /2 PORCJE 2 piersi kurczaka (2x150 g) przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku 1 łyżka masła(...)odstawiamy na minumum 30 minut do zamarynowania (można na noc). Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, kładziemy filety z kurczaka i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na dużym ogniu,  do lekkiego zrumienienia. Kilka razy dociskamy filety łopatką, aby lekko rozpłaszczyły się i przyrumieniły na większej powierzchni. Dolewamy wino i odparowujemy

cool and minty
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 169

pewnością zaskoczycie znajomych, gdy przyjdą na ogrodową imprezę, a tam kociołek zamiast grilla :)       Podstawą prawie każdego dania z kociołka jest tłuszcz. Tłuszcz, na którym potem będziemy smażyć resztę dań. Może być to oczywiście olej lub oliwa, ale według nas najlepsza jest wędzona słonina. Nie dość, że doskonale sprawdza się jako tłuszcz to jeszcze oddaje swój fantastyczny aromat(...)gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej

Marder&Marder Manufacture
Piersi kurze w sosie czosnkowym 125

pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju. Na gorącą patelnię wrzucić kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni i położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie sosu – Do dużego kubka wlać śmietanę, bardzo drobno posiekany czosnek, ketchup(...)Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem. Pychotka

Kuchnia Pokoleń
#1 – Pomorze i Kaszuby 168

święta. Stare pisma podają, że Święta Bożego Narodzenia Kaszubi zaczynali od połowu ryb w wigilijny poranek. Do dziś tradycja ryb jako świątecznych potraw w postaci zup, ryb wędzonych oraz smażonych występuje w wielu domach. W ramach tego wpisu wypróbowałam trzy zupełnie różne ale jednakowo smaczne przepisy. Pierwszym z nich był pomorski pasztet z makreli . Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby(...)mleka, duża cebula drobno posiekana, 50 g ryżu lub kaszy, 1 surowe jajko, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3-4 łyżki bułki tartej, 1/4 szklanki śmietany 12% Przygotowanie : Makrelę układamy w misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę

Życie ze smakiem
FILET Z PIERSI KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM 187

danie serwuję zazwyczaj z ryżem, ale z ziemniakami czy kasza też będzie smacznie 😍 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% natka pietruszki  olej do smażenia ew. szczypta cukru Wykonanie: Pierś

Walijskie Pichcenie
Królik w śmietanie z porem 307

wrzucić na patelnię, na której smażył się królik. Po obsmażeniu przełożyć do mięsa i całość zalać bulionem, tak aby wszystko znalazło się pod jego powierzchnią. Wrzucić liść laurowy, przyprawić pieprzem ziołowym i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podawać np z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 133

ziół do sałatek olej do smażenia Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy chwilę na oleju. Do mięsa wlewamy śmietanę, dodajemy zioła, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i świeżą surówką

Krokusowy Dom
KURCZAK W POMIDORACH 190

części, przyprawiamy, smażymy w ulubionych  przyprawach (sól, pieprz, czosnek) na łyżce oliwy.  Gdy będą gotowe zalewamy pomidorami i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną  na mniejsze części  lub startą mozzarellę - trzymamy na małym ogniu do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy świeżą bazylię (ewentualnie suszoną)  ii podajemy z ziemniaczkami, ryżem albo makaronem. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 489

młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek .  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg) 1,5 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego  około 80 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia do dekoracji posiekana, zielona

Ugotować
Quinoa i smażone zielone warzywa 136

zamiennik różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona zbożem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotuje się ją jak kaszę. W czasie gotowania wydziela specyficzny zapach, ale w smaku jest neutralna. Dziś zapraszam na quinoę w wersji wege w duecie ze smażonymi zielonymi warzywami. Samo zdrowie

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz cielęcy z pieczarkami 179

podkreślają pieczarki. Polecam do ziemniaków, ryżu, albo kaszy. Składniki na gulasz dla 4 głodnych osób: 700 g cielęciny 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 130 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 liść laurowy 3 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki mąki olej do smażenia sól i pieprz do smaku

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania