ryż smażony - 6533 przepisów (strona:244/436)

Chilli con carne 171

carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy

Pobite gary Barbary
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 236

układamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut w międzyczasie gotujemy kaszę Podajemy gorące, Smacznego!! P.S do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki

Luźna Kuchnia
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 196

przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Kofta indyjska 136

podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska  www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju

Kuchnia smaków
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 172

dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z ciecierzycą 160

urozmaicić  zielonym ryżem , który będzie się wspaniale komponował  z kurczakiem. Kurczak z ciecierzycą Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 6 udźców z kurczaka 1 duża cebula 250 ml przecieru pomidorowego 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki) 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól szczypta cukru pieprz posiekana natka olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka solimy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem 265

tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka sól masło klarowane do smażenia Pierś z kurczaka umyć

O kuchni z uczuciem
Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana 140

czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu - Obok wyłożyć soczewicę; można posypać

Wegańska kuchnia orientalna
Chilli con carne 144

Następnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie podajemy z ryżem, tortillą lub nachosami

psgotujemy
Krewetki po "hawajsku" - z ananasem, chilli, kolendrą i sezamem. 204

dodać ananasa oraz sezam. Smażyć 1-2 minuty i całość zalać białym winem. Dusić kilka minut, żeby wino odparowało. Nie należy trzymać krewetek na ogniu zbyt długo , bo będą twarde. 4. Kiedy sos lekko zgęstnieje, całość posypać świeżą kolendrą i wyłożyć do miseczek. 5. Podawać z bagietką ( genialnie smakuje maczana w sosie) lub z ryżem. U mnie dodatkowo sałatka

DefinicjaSmaku
Kurczak w curry z masłem orzechowym 126

ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.  Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy). SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Marchewka po koreańsku 204

dodać papryczkę oraz sezam. Smażyć razem około 1 minuty. Wymieszać wszystkie składniki surówki. Surówka powinna chłodzić się minimum przez 1-2 godziny, żeby smaki lekko się przegryzły. Jeśli zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka

Trzeci talerz
Łosoś ze szpinakiem i serem Blue 224

smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową.              Łososia podgrzewam i gotowe  :-)  Śmiało można podawać z makaronem razowym bądź brązowym ryżem

Życie na widelcu
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 433

odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i musztardę. Wszystko podsmażamy i zmniejszamy ogień do minimum,  następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle

Niezły Młynek
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 458

Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.  Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania