ryż smażony - 6533 przepisów (strona:248/436)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 111

Całość podałam z ryżem i sosem serowym. Pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) 70 g boczku wędzonego 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 4-5 pomidorów suszonych w oliwie sól, pieprz, słodka papryka w proszku 50 g startego żółtego sera olej do smażenia Sos serowy: 1 cebula

Danka Pichci
Placki z cukinii 111

przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię i polecam:   zapiekankę z ryżu i cukinii    ciasto czekoladowe z cukinią zupę krem z cukinii  nieśmiertelne leczo z cukinią  To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa. Składniki: 1 średnia(...)cukinia  1 mała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki posiekanego koperku  sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ew. posiekany świeży koperek Przygotowanie: Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce

bistro mama
ZAPIEKANKA Z SOBRASADĄ I CHORIZO 148

mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili

Cytryna&Co.
Co jeść przed i po treningu? 153

potraw tłustych i smażonych. Źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe. Nie należy zapominać o dodatku warzyw i owoców, które dostarczą witamin i składników mineralnych. Przed aktywnością fizyczną nie zaleca się produktów z dużą zawartością błonnika (np. grubych kasz) oraz wzdymających roślin strączkowych. Obiad, po którym planujemy trening może się przykładowo składać z zupy jarzynowej z ryżem, bukietu jarzyn gotowanych

AZgotuj!
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 192

Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Kurczak w paprykowym sosie 171

idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe 1/3 szklanki wody olej do smażenia (u mnie ryżowy) Przygotowanie

Słodkie okruszki
Klopsiki szwedzkie 140

rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Sos można rozrzedzić wrzątkiem lub bardziej odparować, w zależności od potrzeb. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ryżem. Idealnie do tych klopsików

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 152

różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sol, pieprz ziołowy i naturalny Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia

Di gotuje
Sałatka ryżowa z groszkiem i szparagami 182

składniki zaczynając od ryżu i ogórka czyli składników, które na pewno lubi. Żarłoczek sałatkę obejrzał dokładnie, powąchał, zamieszał i spróbował odrobinę. Zjadł, zamruczał zdziwiony i sięgnął po kolejną łyżkę... A potem to już musiałam się sałatką podzielić i nawet oddać jej większą część. Żeby wszystko miało chociaż pozory normalności to zjedliśmy ją jako dodatek do smażonego kurczaka, ale wierzcie

Smaczna Pyza
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11345

sosem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ½ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju do smażenia garść mix sałat 4 pomidory koktajlowe Sos: 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczki miodu ½ łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju razem(...)kurczaka wymieszać z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na sos wymieszać i gotowe. Sałatkę oraz sos przełożyć do pudełka.   Obiad do pudełka : Ryż + kurczak (sos czosnkowy) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka 50 g ryżu 100 g papryki (czerwonej i zielonej

KuchniaWeDwoje.pl
Boczniaki po grecku 207

komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi 1 średni seler ( ja miałam takie małe bobki z własnej uprawy) łyżki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz

greenscarf
Kurczak w panierce kokosowej 185

Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta pieprzu szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 łyżki bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić

Bullio
Schab w sosie brokułowym 188

podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g  sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić

O kuchni z uczuciem
Papryki w sosie orzechowym 181

odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem

Szybko Tanio Smacznie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 14.10.2016r. 160

tygodniu mamy 1 3 przepisów.  Magdalena  Rozgrzewająca aromatyczna herbata   Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie   Agnieszka Bułeczki cynamonowe   Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena  Enchilada   Małgosia  Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne   Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku(...)czerwonego pieprzu i parmezanu   Danuta Mus jabłkowy Joanna  Błyskawiczne ciasteczka z nutellą   Dominika Deserek z musem z mango Marzena Ciasteczka maślane z oreo   Anna Smażona brukselka z boczkiem     Marta Dyniowa kawa latte     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 162

drugą stronę. Chwilę smażymy, po czym podlewamy białym wytrawnym winem. Zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. 3. Kiedy wino troszkę odparuje zdejmujemy z patelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą

W kuchni Katie
Burgery musztardowo-pieczarkowe ze świeżym szczypiorem 192

rozgrzanej patelni smaż na rumiano kotlety robiąc z nich kule i lekko spłaszczając na kształt burgera. Daj na samym początku więcej masła klarowanego, później nie będziesz musiał dodawać, co jest lepsze, bo mięso nie będzie tak chłonąć tłuszczu. Odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z kapustą pekińską i bułką. Choć ja podałam je obok maślanego ryżu;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki” 114

cukru, olej do smażenia (ryżowy) Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!! Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm. Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem lub z kluskami

królestwo garów
Sałatka hawajska 178

pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor

Wędrówki po kuchni
Wieprzowina z meksykańską nutką 127

solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z grzybami na słodko 134

pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
proste curry z kurczaka 169

uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest dla nas mało pikantna możemy dodatkowo dodać chili lub dodać więcej pieprzu. Podajemy z ryżem. Bardzo dobrze smakuje także(...)dodatkiem pieczywa. Koszt: 6 zł PS. Aby uwydatnić smak można do wody w której gotuje się ryż dodatkowo dosypać trochę curry

Tanie przepisy studenckie
Złocisty dorsz z warzywnym risotto i boczniakami. 174

będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie

Wspólne smaki
Gulasz z mortadeli 203

następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy majerankiem, warzywkiem oraz delikatem i pieprzem do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.Gotowe danie można podawać na różne sposoby:-z ryżem-z makaronem-z pieczywemMożna też zapasteryzować

Maminek kulinarny
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 215

oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe

Mango Papaja
Pierś z warzywami 388

ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać mieszankę

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka smażona z cebulą 195

rozgrzany olej  Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym

Proste Potrawy
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 248

dodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód(...)wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem

My Culinary Art
Polędwica wieprzowa z warzywami 200

wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy  marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :)  Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego

Smaki Edyty
Curry z pulpecikami i warzywami 183

miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;)  Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje z ryżem basmati.  Składniki: 300 g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczka sosu rybnego, 1/2 łyżeczka sosu sojowego, 1 jajko rozm(...)całość dokładnie mieszamy. Nabieramy niewielkie porcje mięsa, najlepiej łyżeczką i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki układamy na talerzu. Patelnię rozgrzewamy z olejem rzepakowym na średnim ogniu i smażymy pulpeciki do zrumienienia z każdej strony. Usmażone kotleciki ściągamy z patelni na talerzyk, dolewamy na patelnię trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przyprawy

Plate of Joy
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 152

świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką.  Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia 2 jajka(...)wchłonięty przez kaszę. Studzimy. Cebulę dymkę drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 5 minut. Zawartość patelni przenosimy do kaszy gryczanej i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 201

wykładamy, wok oczyszczamy. Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojone ostre papryczki, następnie (cały czas mieszając) – czosnek pokrojony w plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy bardzo krótko, mają być al dente. W woku łączymy wszystkie składniki – usmażone mięso, boczek, warzywa. Doprawiamy do smaku sosem ostrygowym i sojowym. Podajemy z makaronem ryżowym i świeżą natką(...)Składniki i ich proporcje możemy modyfikować nadając smak jaki lubimy. W krótkim czasie przygotujemy smaczne, kolorowe i bardzo aromatyczne danie. Zapraszam również inne potrawy orientalne: - Kurczak Gong Bao 宮保雞 - Ryż jaśminowy po tajsku - Udka z kurczaka po tajsku - Chińszczyzna - Wołowina stir fry w sosie teriyaki - Japońskie kuleczki mięsne - Spring rolls z nasionami chia - Sajgonki z warzywami i mięsem

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie cebulowo – kokosowym z żurawiną 225

dodajemy garam masalę, imbir, czosnek i papryczkę chili - mieszamy i wrzucamy pomidory - chwilę smażymy aż powstanie gęsta pasta. Dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody(...)gotujemy potrawkę na średnim ogniu ok 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki dodajemy do niego mleczko kokosowe. Gotowe!!! Kurczaka podałam z kaszą kuskus ale równie wybornie będzie smakował z ryżem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Paprykarz z Mięsem Wieprzowym 148

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów(...)łyżka usiekanej natki pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypt papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia 1/2 szklanki wody (około 125 ml) Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz wołowy na piwie. Rozgrzewający, jesienny obiad 112

wołowy na piwie? Jestem zwolenniczką maksymalnej prostoty, więc w moim domu ten gulasz najczęściej jemy z kromką żytniego chleba na zakwasie, ale będzie też fantastycznie smakował z kaszą gryczaną, ryżem czy ziemniakami. Drukuj Gulasz wołowy na piwie Idealny przepis na rodzinny obiad. Mnóstwo warzyw, delikatne, kruche mięso, a całość otulona lekko słodkim aromatem piwa typu ale. Posiłek obiad Kuchnia angielska(...)łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Kroki Warzywa i mięso pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rozgrzej olej w garnku i dodaj warzywa. Dodaj sól, pieprz i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmiękną – lekko się skarmelizują. Posyp warzywa mąką pszenną, zmniejsz ogień i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wlej piwo i pozwól, żeby chwilę

Na-talerzu.pl
Potrawka z kurczakiem z sezonowymi warzywami 282

smażymy aż warzywa nieco zmiękną. Smażę krótko aby warzywa się nie rozpadły wolę aby pozostały al"dente. Kolejno dodajemy ogórki małosolne, bulion lub wodę i całość dusimy od momentu zawrzenia ok 5-6 minut. Na koniec śmietankę wymieszać z mąką i wlać na patelnie, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając aby sos się równomiernie rozprowadził i zgęstniał. Podajemy z ryżem. Smacznego

Andzia Pichci
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 222

1lub 2 łyżki), smażymy, wrzucamy pokrojone ziemniaki, po chwili zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków 4. Kiedy ziemniaki są al dente, dokładamy odcedzoną ciecierzycę, upieczone różyczki kalafiora oraz mleko kokosowe, mieszamy całość, przykrywamy i zagotowujemy 5. Na koniec dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki i świeżą kolendrą dosalamy jeśli jest potrzeba 6. Podajemy z ryżem jaśminowym

Słodki Kompromis
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 170

oprócz mięsa smażymy przez 8-10 min. 500 g włoszczyzny w słupkach,  pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśniętego w prasce, kawałeczek utartego imbiru, szczyptę  soli, szczyptę pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy na gorąco. Podajemy z ryżem, makaronem albo

chleba naszego
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA / CASHEW NUTS I CZERWONĄ PAPRYKĄ 214

czosnek i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia, dodać sos rybny, sos sojowy, cukier i chilli ( jeśli używamy) – wszystko wymieszać.  Dodać mięso i orzeszki oraz wodę, aby zwiększyć objętość sosu i jeszcze raz wszystko przesmażyć chwilę, aby każdy składnik pokryć sosem. W razie potrzeby dodać więcej wody i sosu sojowego. Podawać od razu z ugotowanym ryżem, najlepiej jaśminowym

Calzonella.com
Wątróbki drobiowe w sosie winno-morelowym 221

łyżki masła 6 suszonych moreli bezsiarkowych ok. szklanki czerwonego wina 2 łyżki musztardy sok z cytryny, mąka, sól Przygotowanie : Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące, krótko smażyć na patelni z obu stron Morele pokroić, zalać winem i poddusić w garnuszku pod przykryciem  Dodać do moreli musztardę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli, morele rozgnieść(...)wątróbek na patelni dodać sos i dusić razem na małym ogniu razem ok. 5 min.                       Można podać z ryżem

Proste Potrawy
Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 271

Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko

kruche babeczki
Pomidorowy gulasz z pieczarkami 181

pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy  sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką i dusimy jeszcze z 10 min. Gotowe podajemy najlepiej z ryżem

Idę coś wszamać
Placuszki ryżowe z jabłkami i bananami 192

Dodać ugotowany ryż, mąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron

Kuchnia Pokoleń
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 182

Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj. To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami

Roślinna - blog wegański
Wegańskie curry z bakłażana i papryki 162

kostkę paprykę, smażyć aż papryka zmięknie. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości kęsa, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę  kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków

Codzienne Gotowanie
Cukinia w pomidorach z indyjską nutą 199

resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy do cukini i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem

Kuchenne Wariacje
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 236

mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące  z ryżem i lekką sałatką

Kuchnia Prezydentowej
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 162

dań z makaronem , ryżem , dań mięsnych. Ja wykorzystałam go do placków ziemniaczanych . Muszę przyznać że zaskoczył mnie jego fantastyczny smak i w przyszłości kiedy nie będę miała czasu na przygotowanie domowego sosu na pewno po sięgnę po ten produkt. składniki na ok 15 placków 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos węgierski Reypol

Smakowite Dania
Leczo 140

ziemniakami, ryżem czy kaszą, ja jednak uwielbiam zjadać leczo z chlebem.  Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy kiełbasę i chwilę razem smażymy. Dodajemy pomidory w puszce

NA MOIM TALERZU
Kapusta Pak choi z krewetkami 250

smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie. Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy. Kiedy pak choi jest  gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać. Doprawić  do smaku solą lub  sosem sojowym lub ostrygowym Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.   Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 231

cebulę i smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną

Stare Gary
CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. 253

olej do smażenia Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę bulionu warzywnego. Gdy cukinia zmięknie, a sos zgęstnieje, doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podaję z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina curry z marynowanym czosnkiem 174

dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Wlewamy sos rybny, sok z cytryny i dodajemy marynowany czosnek. Gotujemy jeszcze 3 minuty i rozlewamy do miseczek. Gotowe :) Rada: Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można

Tajskie smaki