ryż smażony - 6533 przepisów (strona:236/436)

Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 213

grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów(...)pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 222

grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso(...)kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Przepis na kotlety jajeczne z pietruszką 82

pieczonymi ziemniaczkami lub z ryżem, czy też kaszą. Świetnie będą komponować się z mizerią, a także innymi świeżymi surówkami. Jak zrobić kotleciki z gotowanych jajek z pietruszką? Aby przygotować kotleciki jajeczne z pietruszką, przygotuj następujące składniki: korzeń pietruszki jajka natka pietruszki bułka tarta majonez A także sól, pieprz i olej lub inny tłuszcz do smażenia. Jajka ugotuj na twardo, ugotuj

Via Gusto
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem 183

Makaron orzo w kształcie ryżu ( szklanka - przed ugotowaniem) Filet z kurczaka 2 ok. 500 g Brokuł 500 g Papryka czerwona średniej wielkości Ogórek świeży średniej wielkości Kukurydza puszka Koperek pęczek Czosnek 1-2 ząbki Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny 3 łyżki Sól Pieprz Przypawa gyros pełna łyżka lub ulubione przyprawy do kurczaka Olej do smażenia Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki

Kulinarne przygody
Curry z kalafiora 162

kalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając naczynie pokrywką. Czas duszenia wyniesie około 20-25 w zależności od wielkości warzyw, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości. Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub papadams. Jeśli

nietylkopasta.pl
Polędwiczki z kurczaka w sosie dyniowym 241

tarki marchew oraz dynię. Smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, podlewamy wodą i przyprawiamy curry i kurkumą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki i pokrojoną drobno papryczkę pepperoni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ryżem gotowanym na sypko lub makaronem

Qchnia po prostu
Jednogarnkowe curry z dyni, soczewicy i pomidorów 169

dodatkiem ryżu/kaszy: 250 g czerwonej soczewicy 350-300 g pomidorów 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę puszka mleka kokosowego 1 por lub 2 średnie cebule łyżeczka kurkumy łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mieszanki garam masala *opcjonalnie łyżeczka soli pęczek ulubionej zieleniny: pietruszki, kolendry 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej

greenscarf
Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem 216

cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu. Smacznego To też może Cię zainteresować: Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu Deser jaglany z jagodami i bezą Czekoladowy pudding z tapioki z malinami Ryż na mleku z wanilią

Oryginalny smak
Kurczak w słodko kwaśnym sosie 327

solo lub z dodatkiem ryżu. Danie jest bardzo smaczne, słodko winny smak i to mięciutkie mięsko.   Tak przyrządzonego kurczaka podaję na rodzinnych imprezach typu: imieniny, jako ciepłe danie. Najważniejsze, że kurczak w słodko kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy

Rusty Fork
WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 143

olejem, na którym było smażone mięso i cebule). Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na nieduże kawałki, dodać do garnka. Całość zalać wodą tak, aby pokryć wszystko w garnku. Dodać do smaku sól, pieprz i majeranek. Wszystko dusić na małym ogniu około 25-30 minut. Można podać z kaszą czy ryżem

Zrób to smacznie
Chilli con carne 219

carne można podać z ryżem. Danie jednak jest jednak tak syte, że ja je podaję z kromką chleba. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) 2 puszki pomidorów 1 duża cebula puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz słodka papryka chilli olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy

Pobite gary Barbary
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 271

układamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut w międzyczasie gotujemy kaszę Podajemy gorące, Smacznego!! P.S do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki

Luźna Kuchnia
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 226

przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Kofta indyjska 175

podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska  www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju

Kuchnia smaków
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 214

dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą , Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i powoli dodanej do gotującego się sosu. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania