ryż smażony - 6533 przepisów (strona:261/436)

Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem 669

cienkie paski i wrzucamy na dużą patelnię (lub płaski garnek) z rozgrzanym masłem. Po 2 minutach smażenia dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Podgrzewamy mieszając do momentu zeszklenia. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski mięso z kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż mięso ze wszystkich stron się zetnie. Następnie zalewamy całość 1,5 litra wrzącej wody, zmniejszamy ogień(...)marchewką. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.  Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki

Qchnia po prostu
Buraczki zasmażane 145

niż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier   Umyte buraki ugotuj w całości(...)odstaw do przestudzenia. Obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj je z przyprawami – solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut) . Gotowe   Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy

Kulinarny S.O.S.
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 239

Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście(...)lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim . I warto przygotować sobie takie pieczarki Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek) 6 większych pieczarek 2 łyżeczki (z górką) musztardy ze smażoną cebulką Octim 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka po meksykańsku. 880

słodko-kwaśny sos jest tak sycący, że wraz z soczystym kurczakiem mogą właściwie stanowić pełne danie. Jeśli jednak nie możecie wyobrazić sobie obiadu bez porcji węglowodanów, to oczywiście kupka ryżu, tortilla lub kromka klasycznego pieczywa będzie jego świetnym uzupełnieniem. Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula(...)puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki (1 łyżeczka) z dodatkiem soli i pieprzu wg smaku. Odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości

zadanie-gotowanie
Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem 226

stanie się miękka i zeszklona (przez około 3 minuty). Do cebuli z kminem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę). Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną(...)miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku będą uduszone. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Curry podawać z ryżem/komosą ryżową, oprószone wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ziemniaki należy pokroić w małą kostkę. Im kostka będzie większa, tym ziemniaki

Gospodyni Miejska
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 156

słona,dlatego uważamy z ilością soli). Każdy filet owijamy w plasterki szynki i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy ok. 5 minut z jednej strony, następnie przekładamy na drugą i smażymy jeszcze 4 minuty. Na drugą patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy(...)zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 189

nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój(...)drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Posiekaj pietruszkę. Posiekaj bardzo drobno czosnek. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, po chwili dodaj posiekany bardzo drobno czosnek. Smaż przez chwilę – niech cebula nabierze lekko złotawego koloru. Dorzuć cukinię i smaż przez kolejne 3 minuty. Zdejmij patelnie z ognia i daj warzywom wystygnąć. W tym czasie pokrój w dość dużą

Eat me! Fit me!
Ryba w sosie pomidorowym 123

naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, dolewając w razie potrzeby kolejną porcję oleju, usmaż pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę smaż, miesząc. Całość podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę(...)smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. U mnie w domu zawsze do takiej ryby są tłuczone kartofle. Jednakże taka ryba równie dobrze smakuje na zimno do pieczywa. Wystarczy tylko mocniej odparować wodę podczas przygotowywania zalewy pomidorowej – powstały

blog.moje-pasje.info
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce 132

mnie placki :) trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie! Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce około 80 dag ziemniaków 1 duże jajo 1/2 kg pieczarek 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 duże cebule(...)brokuł 2 łyżki masła sklarowanego sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki

Gotuj Sam!
Potrawka z patisona. 181

Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali i szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski),  groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim(...)czasu do czasu.  Zalać pomidorami z puszki i dodać łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu aż patison i papryka zmiękną, ale pozostaną jędrne (około 10 minut). Podawać z ryżem, kaszami lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 200

najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno(...)mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem dokładamy dymkę czyli szczypior z cebulkami.Ponownie przyprawiamy do smaku.Posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z ryżem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KARTOFLANKA MOJEGO DZIECIŃSTWA 198

sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone w kostkę.Smażymy,przekładany wszystko do garnka i zalewamy esencjonalnym bulionem.Gotujemy ok.30 minut.Dodajemy posiekaną matkę pietruszki,przyprawiamy.Smacznego!.    PRZEPISY ,KTÓRE MOGĄ WAM SIĘ PRZYDAĆ -CZĘŚĆ DRUGA : Zdjęcia nie oddają smaku ani urody(...)mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY PIEROŻKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry marchewkowe po cejlońsku 214

momentu aż nie zacznie skakać. wtedy dorzucamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.  gdy cebula się zeszkli dorzucamy liście laurowe, curry, kumin, cynamon. po chwili dorzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty aż uwolnią się aromaty z przypraw. jak ktoś lubi polecam podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku.  wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy(...)ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków

Snejkusiowe Przepisy
Kofta tofu - że co? ;) 226

kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. W towarzystwie kasz lub pełnoziarnistego ryżu i surówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam(...)łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce  kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać  Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić

pyszne zdrowości
POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA 227

najlepiej na całą noc.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki.  Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką

Walijskie Pichcenie