ryż smażony - 6533 przepisów (strona:260/436)

Curry z kurczaka z warzywami 377

minut w lodówce. Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni.  Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy(...)małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. * Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy je podsmażyć na patelni, zanim zamarynujemy kurczaka

Mania Gotowania
Kurczak korma- chicken korma 180

Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż

Smaki Edyty
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

specjalnie i do dziś mi służą! Nawet nie macie pojęcia, że jestem Wam w stanie porównać i napisać, że na przykład w woku linii Granitium potrawy szybciej się smażą i duszą niż w woku linii Whitestone Salento, różnica to kilkanaście sekund. Przypuszczalibyście? No więc na czym to skończyliśmy? Ooo, cena! Linia LUCCA nie kosztuje dużo kasy, więc myślę(...)dzisiaj mam? Rondelek, bez rondelka ja nie funkcjonuję w kuchni, poważnie. Używam codziennie, mało tego, często nawet kilka razy dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem

Blondynka Gotuje
Boczniaki w domowym sosie teriyaki 64

macerowania produktów: mięsa, ryb, warzyw, które potem można piec, smażyć, grilować. Składnikiem marynaty jest sos sojowy, imbir, mirin, czyli wino ryżowe, sake, czyli łagodna, przypominająca nasz bimber ryżowa wódka. Sos teriyaki jako przyprawa, glazura, został wymyślony przez Amerykanów i u nas również znany jest jako dodatek do duszenia i smażenia potraw. Sos teriyaki można bez problemu kupić w większości sklepu(...)boczniaków. Zamacerowane w sosie teriyaki grzyby nabierają słodyczy i wspaniałego aromatu. Przepis jak zrobić sos teriyaki pochodzi z bloga Adamliaw.com Składniki: 250 g boczniaków 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy lub ryżu vermicelli Mała główka brokuła Szczypiorek drobno posiekany Nasiona sezamu 1 łyżka oleju Domowy sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 4 łyżki białego wina 2 łyżki wódki 2 łyżki

Niedzielny kucharz
ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI 135

obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego.  👌  pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy.  👌  w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę smażymy i stopniowo wlewamy mleko. Bardzo dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Ściągamy z ognia ,dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, usmażone wcześniej pieczarki, 80 g parmezanu, dobrze mieszamy i taki sos wylewamy(...)naczyniu żaroodpornym.  Na górę sypiemy resztą sera. 👌  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-  dół  180*C - 20 min. Można serwować z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wykonanie przepisu możecie zobaczyć też na video . Serdecznie zapraszam do oglądania. ŻYCZĘ  SMACZNEGO! my social media: 🎬 YouTube 📷 Instagram 👫 Fanpage 💰 Dotacje W sprawach związanych z reklamą / współpracą prosimy

RITA food channel
Kurczak w ananasach 111

porcje kurczaka (udka) 2 szt pół puszki ananasa lub kawałek świeżego pół cebuli sól pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki kukurydzianej tłuszcz do smażenia Udka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na patelni podkładając odrobinę tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy(...)wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami

Gotowanie jest łatwe
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 132

W tym miesiącu rządzi u nas dorsz Skrei. To kolejne danie z jego udziałem. Tym razem kupiłam kawałek tuszy, podzieliłam na dzwonka i ugotowałam na parze

Stare Gary
Pęczotto z pieczarkami i boczkiem 127

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha!  200 g kaszy pęczak 100g wędzonego boczku 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 100g sera cheddar 2 łyżki śmietany 18% posiekana natka pietruszki do dekoracji 1. Boczek(...)cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce.  2.   Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody. Wsypujemy pęczak, smażymy chwilę.  Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż kasza wchłonie wodę. Kiedy kasza zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę

Szefowa kuchni
Curry z kalafiorem i kurczakiem 192

Curry z kalafiorem i kurczakiem to szybkie, a jakże aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na pyszny obiad. Podajemy z ryżem. Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje): podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka kalafior spora marchew por ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego mały pęczek pietruszki łyżeczka curry sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma(...)imbir Przygotowanie Piersi kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, marchew startą na tarce o dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki z ryby 104

Znam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej  ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka(...)słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy na 1/2 godziny

Kopystką po garach
Pomidorowa z mlekiem kokosowym i parmezanem 132

brak mi siły. Żeby umilić sobie trochę poniedziałkowe życie ugotowałam pomidorową – tym razem trochę bardziej kaloryczną. Jest przepyszna : D Jeżeli macie ochotę możecie podać ją z makaronem lub ryżem, chociaż zupa jest całkiem gęsta. Ps. Pan Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy(...)puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażcie, dodajcie pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania

Szybko Tanio Smacznie
Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami 137

oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć.  Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia.  Bataty obrać, pokroić w większą kostką. Bataty wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką(...)miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić.  Podawać z ugotowanym ryżem i posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Lekka kasza z cukinią, ciecierzycą, zielskiem i cytrynową nutą. 204

dotyczy), no w każdym bądź razie nic ciężkiego i broń gorącego. Moja propozycja na lekkie, danie z cukinią, wspaniale smakuje na zimno. Można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. Danie jest lekkie i przez bardzo krótkie duszenie cukinii orzeźwiające. Składniki na 6 porcji: około 1 kg cukini 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) 3 cebule pęczek kolendry pęczek(...)pietruszki pieprz, sól sok z 1 cytryny (można dodać też otartą skórkę) Przygotowanie: Ugotuj kaszę/ryż, a w między czasie zrób resztę. Pokrój w półplasterki cebulę i smaż ją przez 5-8 minut na 3 łyżkach oleju roślinnego. Gdy cebula się smaży zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Dodaj pieprz do cebuli i smaż razem minutę. Do cebuli dodaj

greenscarf
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 194

brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy  szklankę. Zagotowujemy, po czym całą zawartość patelni wlewamy do garnka z roladami. Jeśli płynu jest mało, uzupełniamy(...)były przykryte. Garnek  przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Cukinia faszerowana pieczarkami i ryżem 245

diecie, polecana również dla małych dzieci.  Ponadto sprzyjają p rzemianie materii . Zastosowanie kabaczków (bo także jest tak nazywana) w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Najpopularniejszym nadzieniem do cukinii jest oczywiście mięso mielone. Ja postanowiłam trochę to zmienić i wybrałam pieczarki. Danie jest smaczne   tak samo  w wersji z mięsem(...)mięsa  oraz bardzo sycące. Może nie jest wyjątkowo eleganckie i piękne ale z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. SKŁADNIKI (na 2 porcje): - 1 średnia cukinia - 1/3 opakowania ryżu - 5 pieczarek - 1/3 cebuli - 1/3 szklanki bulionu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 6 łyżek startego sera żółtego -sól i pieprz WYKONANIE: Cukinie umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż środek. Pieczarki

Fit & Healthy Life

Proponowane wyszukiwania