ryż smażony - 6533 przepisów (strona:273/436)

Bóbgery, czyli burgery z bobem 136

prażonego słonecznika - 1 łyżka oliwy - odrobina bazylii i ziół prowansalskich - szczypta curry - sól, pieprz ziołowy Przygotowanie: 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Potrzebną ilość obieramy ze skórki. 2. Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy. Dodajemy odrobinę kurkumy, aby miał żółtawy kolor. Gotujemy, aż wchłonie całą wodę. Czekamy aż ostygnie. 3. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy(...)Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy - wedle uznania, jeżeli lubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu. 5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni. 6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 162

przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać(...)odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z kurczaka po węgiersku 153

miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę,  dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do miękkości, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy w razie potrzeby(...)przypadku gdy sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Wlać do sosu i chwilkę gotować Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem. gulasz z kurczaka po węgiersku

O kuchni z uczuciem
Kurczak z pomidorami i cytryną 144

patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką, polewamy oliwą. Kawałki kurczaka kładziemy na papierze i obtaczamy w przyprawach. Smażymy po 5 minut z każdej strony. Pergamin wyrzucamy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cytrynę kroimy w ósemki, a pomidorki na połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy(...)naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać z ryżem. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Wołowina w pomarańczach i miodzie 143

współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście...  Składniki: 0,5 kg wołowiny  4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka(...)pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i  łyżkę oliwy dokładnie wymieszać.  Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu - to bardzo ważne, żeby mięso się smażyło, a nie dusiło we własnym sosie, dlatego polecam smażenie małymi partiami. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego

Kulinarne Inspiracje
Piersi kurczaka w sosie brzoskwiniowo-czereśniowym 150

miód do smaku Mięso umyć, osuszyć i pokroić kostkę. Następnie przygotowane kawałki piersi z kurczaka posolić i popieprzyć.Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać przyprawione mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie brzoskwinie pozbawić skórki i pociąć na mniejsze kawałki (kostki). Czereśnie pozbawić pestek i przeciąć na połówki. Do przesmażonego mięsa owoce(...)ewentualnie doprawić/dosłodzić. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Danie będzie gotowe, gdy sos będzie lekko gęsty.  Przygotowane piersi z kurczaka podawać z ugotowanym ryżem. *jeżeli nie macie świeżych owoców to użyjcie brzoskwiń konserwowych + do sosu wlejcie zalewę z puszki; dzięki temu sos będzie jeszcze lepiej smakować

Ugotować
Wątróbka duszona z warzywami 215

żółta papryka 285 g kukurydzy (1 puszka) 6 dużych pieczarek 1 marchew 6 ziemniaków 2 cebule Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 szklanka wody Olej do smażenia Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę(...)kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem

VioletoweKucharzenie
Placuszki ryżowe 163

Uwielbiam połączenie ryżu jabłek i cynamonu jest po prostu pyszne w swej prostocie :) ~ Placki ryżowe z jabłkami i cynamonem ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 5g mielonego siemienia lnianego jabłko starte na grubych oczkach ~70ml wody lub 150g jogurtu* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli * z jogurtem będą bardziej wilgotne Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę(...)czasie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, a następnie smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka= 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np, startym jabłkiem i cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 357

wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.  Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas(...)pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być

Kolejny blog o gotowaniu
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 163

surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite polaczenie.Do tego pasuje wysmienicie smazony losos lub filet z kurczaka.Proste danie,a jakze smaczne i pozywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. poczatkujacych "kuchcikow". Skladniki na 2 porcje: 1 cebula 2 lyzki oliwy 125 g ryzu(...)galazka rozmarynu sok z cytryny sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic pod przykryciem na malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka rybna 196

którym   zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,   ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st(...)wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania   i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Delikatny królik duszony w cytrusach 176

marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw(...)Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki.  Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodko-ostre bananowe curry z kurczakiem 259

dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany(...)minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati

Tajskie smaki
KOTLECIKI RYŻOWE 157

Chrupiące kotleciki ryżowe z dodatkiem tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Są delikatne w smaku, lekkie i dobrze trzymające formę. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć w czasie

cool and minty
KURCZAK CURRY SŁODKO-KWAŚNY 154

Ten obiadek jest rozwiązaniem słodkiego i słonego 🤤 mój faworyt 😍 SKŁADNIKI  (2 porcje) 240 g mięsa 200 g papryki 100 g cebuli 60 g ananasa z

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania