było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? Wpis o tym, jak dostosować(...)ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne! 5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami
Chilli Czosnek i OliwaMoim najnowszym odkryciem jest kasza owsiana. Smakuje podobnie jak brązowy ryż, lecz jest delikatniejsza w smaku. Na bazie tej kaszy przygotowałam proste danie, gotowe w pół godziny. Do popicia koniecznie proponuję maślankę. Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek chudego wędzonego boczku 50 g świeżego szpinaku łyżeczka majeranku 100 g twarogu 1 łyżka klarowanego(...)masła sól i pieprz Kaszę ugotować z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrać i razem z boczkiem pokroić w kostkę, smażyć na łyżce masła na małym ogniu. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Dodać do boczku. Kiedy zmięknie, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze
Czerwień i błękitpłatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki 2. Sos masala 4 duże pomidory 1 duża cebula 4 łyżki klarowanego masła lub oleju kukurydzianego do smażenia 3-cm kawałek świeżego imbiru (pokrojonego na cieniutkie plasterki, a następnie w drobną kosteczkę) 3 posiekane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego duża szczypta cynamonu 1 płaska łyżeczka kurkumy(...)laurowe 2 goździki 4 ziarna kardamonu 2 łyżeczki papryki w proszku (można dodać pół na pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę
Kuchnia Prezydentowejwrzucamy na rozgrzany olej. Po upływie 2-3 minut dorzucamy również pokrojony w kostkę boczek. Po dłuższej chwili gdy boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy cebule z boczkiem do ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z boczku tłuszczyk. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Sałatka(...)jest też do końca tradycyjnie rozumianą sałatką. Jest jednak niedroga i prosta w przygotowaniu i stanowi świetny podkład pod spożycie alkoholu. Może być podawana samodzielnie lub z mięsem zamiast ryżu/ ziemniaków i z dodatkiem surówki. Podane składniki wystarczają na 3 porcje Koszt porcji
Tanie przepisy studenckiepewnego czasu jest moda na kaszę, kasza jaglana, której tu użyłam jest bardzo zdrowa, ale mi się kojarzyła raczej w wersji na słodko, albo bardzo delikatnej. Lubię również ryz i myślę, że równie dobrze wkomponował by się w to danie, ale już na pewno nie było by to samo. Gdy starsza córka wróciła ze szkoły, a ja właśnie kończyłam(...)chce (mimo, że w szkole jada obiady). Smaczne, szybkie i zdrowe Składniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej; - 1 podwójna pierś z kurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku o grubym dnie, lub w woku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną dymkę
dom-agi.plłyżki masła 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki 200 ml kwaśnej smietany 400 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz Wykonanie: Polędwice kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju I maśle smażymy na dyżym gazie około 3 min. Wyciągamy mięso na talerz. Do tłuszczu dajemy pokrojoną w kostkę cebulę. mażymy około 5 min. Dodajemy słodką paprykę, make- mieszamy na średnim gazie około(...)mięso. Dodajemy około 0,5 łyżeczki soli I 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około 15-20 min. Dolewamy śmietany, obiad gotowy :) Obiad podałam z ryżem. Smacznego
Smaki Edytyoczyścić, przekroić na pół i lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki(...)zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia się mozzarelli. Podajemy z makaronem lub ryżem
Ala piecze i gotujeRoladki z bakłażana nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z serem mozzarella i orzeszkami pinii, na gęstym sosie pomidorowym z kawałkami pomidorów i czosnkiem. Plastry bakłażana
cool and mintyKurczak w pomarańczach to prosta i bardzo dobra potrawa. Nie wymaga od nas jakiegoś większego zaangażowania. Nawet osoba, która nie specjalnie garnie się do kuchni może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie nasz schab w plastrach (maksymalnie 1 cm grubości) solimy i pieprzymy. Możemy też wcześniej schab moczyć 30 minut w mleku, będzie jeszcze bardziej delikatny po usmażeniu. Schab smażymy z każdej strony 3-5 minut (w zależności od grubości). Schab zdejmujemy z ognia. Patelnie czyścimy z oliwy i zastępujemy ją masłem. Gdy masło się rozpuści wrzucamy na niego cebulę(...)zacznie wrzeć po chwili dodajemy pietruszkę i śmietanę. Zaczynamy redukować nasz sos. W trakcie dodajemy usmażone schaby. Pod koniec dodajemy także nasze orzechy. Możemy nasz schab podawać z ryżem, do puree, bądź gotowanych całych ziemniaków. Próbujcie u siebie w domu. Koszt: 23 zł (dla 3 osób) Przygotowanie: 30 minut Schab z jabłkami Schab z jabłkami Schab z jabłkami Artykuł Schab
Kuchennyviral.plDelikatne drobiowe pulpety z lekko ostrym sosem z dyni. Można podawać z ryżem, ziemniakami, klaskami, makaronem lub kaszą. Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety(...)mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki
O kuchni z uczuciemskładniki: 600 g ryżu 700 ml wody 60 ml oleju wykonanie: Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość przelewamy do naczynia blendera lub thermomixa i miksujemy aby uzyskać płynne „ciasto”, konsystencji maślanki. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia się. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy ok. 1 łyżki oleju oraz porcje „ciasta(...)kolejnych już nie trzeba dodawanie tłuszczu). Po wylaniu ciasta na patelnie rozprowadzamy „ciasto” przechylając patelnią, czekamy aż brzegi lekko się zrumienią i przewracamy na drugą stronę i smażymy ok 15 s. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim. Smarujemy ulubionymi nadzieniami i podajemy. (inspiracja z przepisu Olgi Smile
Domowy Smak JedzeniaLeczo to pomysł na warzywny, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały(...)duży lub dwa średnie) 4-5 lasek kiełbasy 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 4 pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia Kabaczka umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać
Ugotowaćłyżeczka cynamonu 3 kapsle kardamonu 1 chili lub 1 łyżeczka chili w proszku 3 goździki 2 liście laurowe 3/4 liście curry 100 ml wody garść świeżej kolendry olej do smażenia sól do smaku Pokrój cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Zgnieć w moździerzu i z resztą przypraw dodaj(...)przecierem. Zalej kokosowym mlekiem i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę. Podaj curry z ryżem lub naan . The post Hinduskie curry gobi motor appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenianabiorą ciemniejszego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie ściągamy z patelni i rozcieramy je w moździerzu a jeśli nie mamy to w miseczce dosyć mocno łyżką. Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy przecier pomidorowy, roztarte przyprawy a także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy(...)dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać z ryżem, kaszami lub ziemniakami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.