ryż smażony - 6533 przepisów (strona:288/436)

Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 168

danie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni. Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób): 2-3 młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek) 1 średnia(...)oleju roślinnego Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku): Pokrój cebule na średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj

greenscarf
Proste curry z kurczaka. 2459

oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się(...)bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce

zadanie-gotowanie
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 178

małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami, wkładamy roladki i smażymy przez około 4-5 minut z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Następnie obsmażamy boki ( przez około 2 minuty każdy). SOS: Na drugim palniku stawiamy średni rondel. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zmniejszamy płomień(...)ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z ugotowanym białym ryżem lub ziemniaczanym puree i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 217

sosem. Bardzo lubię mielone kotlety , tanie, proste i smaczne danie. Przyrządzam je często i na różne sposoby jak mielone z mozzarella czy mielone z karmelizowaną cebulą . Mielone do ziemniaków, ryżu, kaszy czy mielone do makaronu z sosem . Nie, kotlety mielone nigdy nam się nie znudzą, zwłaszcza, że przyrządzam je za każdym razem inaczej jak kotlety mielone z suszonymi pomidorami . Mielone(...)cebula 250 śmietanki 6 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczka białego pieprzu olej do smażenia Pokrój cebulę w kostkę. Dodaj czosnek i śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj przyprawy, suszone pomidory pokrojone w kostkę i oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj

codojedzenia
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą w środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało(...)wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa 9/10 pkt Potrawka z kurczęcia polskiego z marchewką z groszkiem i dzikim ryżem Kiedy weszliśmy do środka Malinowej przytłoczyło nas nieco samo miejsce. Nie byliśmy przygotowani na wchodzenie do strojnych wnętrz, w których obsługiwałby nas elegancko ubrany kelner. Kelner był jednak przemiły, uśmiechał

Życie zamknięte w smaku
Chili con carne 212

carne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem".  Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych(...)kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać pomidory

Ugotować
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 332

sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół. W  każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują one, że sos będzie gorzki. Kroimy na mniejsze części(...)zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem.  Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :)   Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki)- 1,50 zł Po zsumowaniu wyszło 23,50zł

Czerwona Porzeczka
Leczo z kiełbasą i cukinią 140

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 157

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny

kuchnia doski
Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie 234

Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony(...)lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso. Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa, wlewam sos, doprawiam. Gotowe! Podaję od razu

Zasmakuj Kuchni
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 202

oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również do porcjowania w woreczki i zamrożenia. W zależności od regionu, wykorzystane składniki nieco(...)papryki Przygotowanie  Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić na małe kawałki (ok. 0,5cm). Oliwę rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na niej cebulę. Dodać pokrojoną paprykę i smażyć na małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły, a udusiły w oliwie. Na patelnię wylać pomidory

Zielona Kuchnia
Orientalny gulasz z indyka 248

czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić na ok 30 minut.  Na patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę pokrojoną w grube piórka. Zeszklić. Dodać marchewkę i dalej smażyć.                              Następnie wrzucić zamarynowanego indyka i podsmażyć całość. Dolać ok 100-150 ml wody i dusić(...)rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać mąkę do gotującego się gulaszu i szybko wymieszać. Pogotować chwilę nie dopuszczając do przypalenia. Podawać z dowolną kaszą (kuskus, jaglana) lub ryżem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 182

patelni/ woku, do tego wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Następnie dodać kurczaka i przesmażyć z każdej strony kilka minut.  Do tego wrzucić paprykę i cukinię. Wszystko razem smażyć przez ok. 2 minuty, pod koniec dodając czosnek. Całość zalewamy wodą i pomidorami. Całość przyprawić przyprawami: sól, pieprz, płatki chilli, gram masala, imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu(...)wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać np. z ryżem jaśminowym i posypać świeżą natką kolendry

Calzonella.com
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 161

średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj(...)minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy salmon curry (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil 1 large onion, finely chopped 1 teaspoon ground

karmelowy
Chili Con Carne 144

chili sól, pieprz Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się przyrumieni dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać(...)następnego dnia. Wtedy smaki lepiej się połączą, a danie będzie smaczniejsze. Przed podaniem dobrze podgrzać i ponownie doprawić do smaku, ponieważ mięso bardzo "wciąga" przyprawy i sól. Podawać z ryżem lub tortillą. Smacznego

Codzienne Gotowanie