ryż smażony - 6533 przepisów (strona:288/436)

Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 318

Czasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty

Karo in the Kitchen
Czerwona soczewica w pomidorach z dodatkiem halloumi 196

Rozgrzewająca potrawa idealna na chłodniejsze dni. Można ją podawać z ziemniakami/chlebem lub ryżem. Świetnie smakuje posypana parmezanem lub natką pietruszki. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pół szklanki surowej czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 200 g pomidorów z puszki 100 g szpinaku mrożonego 2 marchewki 200g sera halloumi 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno. Marchewkę kroimy w plasterki lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy chwilę cebule z czosnkiem. Dodajemy marchewkę i smażymy 2 minuty. Soczewicę płukany na sitku i dodajemy do garnka wraz z wszystkimi przyprawami, wodą, szpinakiem i pomidorami z puszki. Całość gotujemy

Mohiella
Roladki z indyka z serem i suszonym pomidorem w sosie śmietanowym ze szpinakiem, oliwkami, kurkumą i pomidorami 158

gotowe sznycle z indyka to rozbijamy je dodatkowo. Na każdy nakładamy plasterek sera i dwa suszone pomidory. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami (podczas pieczenia je wyjmiemy). Tak przygotowane roladki smażymy z każdej strony, wyjmujemy wykałaczki. Mają być rumiane i usmażone.  2. Szpinak myjemy, czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, pomidory (reszta, która nam została) kroimy w paski, oliwki zostawiamy całe(...)suszone pomidory, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, dolewamy śmietankę, mieszamy. Zostawiamy na gazie na kilka minut (sos powinien nam troszkę zgęstnieć), jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z surówką, ryżem, kaszą, ziemniakami itd. Smacznego

kruche babeczki
Masala dosa 135

geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień. Po tym czasie wody powinno być znacznie mniej, bo nasiona powinny ją wchłonąć. Dolewamy jej tyle(...)jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy. Cebulę również obieramy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 125

śmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy umyty i osuszony szpinak (same liście). Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę. Studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Lekko doprawiamy solą(...)wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (funkcja góra-dół). Zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia

Moja Mama Gotuje
Cukiniowe mielone 169

będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować!  Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka  1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku(...)mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie 6), obtoczyć w płatkach i smażyć po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką. .    Smacznego! 🌟 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook

Kuchnia Ellie
Warzywny gulasz z wędzonym tofu 148

robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki 3-4 gałązki selera naciowego 1-2 kostki wędzonego(...)wędzonej papryki 2 łyżki gęstego mleka kokosowego lub od biedy 100 ml mleka sojowego z dodatkiem 2 łyżek mąki np. kukurydzianej potrzebne również: 2 duże patelnie i olej do smażenia Przygotowanie: Pokrój warzywa w kawałki mniej więcej równiej wielkości (max 3 cm kawałki) Na jednej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na złoto pokrojone w kostkę tofu (5-8 minut

greenscarf
Gulasz warzywny z ciecierzycą 163

chili (świeża/w płatkach/w proszku) Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie(...)warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę, doprowadzić do zagotowania oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną potrawkę podawać z np. z ryżem. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Prosty kurczak z dynią 175

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Dzisiejsza potrawa , to prosty kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki ) olej do smażenia natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką

Ogrodnik w podróży
Curry z indyka i brokuła 196

rozgrzać olej lub masło, dodać suche przyprawy (bez soli), chwilę podgrzewać, aż będzie wyczuwalny intensywniejszy aromat (nie przypalić). Dodać czosnek i cebulę, lekko podsmażyć. Następnie dodać indyka, wymieszać i smażyć bez przykrycia około 5 minut, a kolejne 5 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, pomidory i brokuła, dusić pod przykryciem 5 - 6 minut, gdy brokuł będzie prawie miękki dodać paprykę(...)składników zależy od ich jakości. Młodsze warzywa potrzebują krótkiego czasu obróbki termicznej, a pierś szybciej będzie ugotowana, niż mięso z udźca, więc pod koniec najlepiej sprawdzić. Można podawać z ryżem lub kaszą, chociaż curry dobrze smakuje również bez dodatków. Zobacz również: Curry z kalafiora

Kuchcik gotuje
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 240

Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych – w tym sztandarowego, marokańskiego gulaszu tajine. I do tego dzisiejszego przepisu też jej nie żałowałam. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki(...)garnka z ciepłą wodą.   Do potrawy przyda się duży płytki rondel lub głęboka patelnia o grubym dnie. Rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojone kiełbaski. Kiełbaski są surowe, smażymy je z każdej strony do mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy kiełbaski i odkładamy do miseczki, tłuszcz w rondlu zostawiamy.   Na oleju ląduje cebula. Szklimy ją, co jakiś

Karo in the Kitchen
POPCROP - naturalne i zdrowe piramidki :) 104

używa się dodatku tłuszczu , dzięki czemu są lekkie, niskokaloryczne i łatwostrawne . Piramidki pozbawione są wszelkich dodatków chemicznych, konserwantów, aromatów, barwników. Stanowią zdrową i smaczna propozycję przekąskową. Świetnie zastępują tradycyjne, smażone chipsy ziemniaczane, od których są pełnowartościowsze i smaczniejsze ;) Prosty skład sprawia, że mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety osób dbających o zdrowy styl życia. Mogą być spożywanie samodzielnie lub jako dodatek(...)ofercie dostępne są cztery warianty smakowe, w tym dwa bezglutenowe oraz jedno ekologiczne :) Poniżej krótka notka o trzech wariantach, które otrzymałam do recenzji.  PIRAMIDKI TRADYCYJNE - pełnoziarniste, zbożowe pszenica * ryż * żyto * kasza gryczana biała * kasza gryczana prażona * sól morska  Bardzo chrupiące, z dominującym smakiem ryżu i kaszy gryczanej. Odpowiednio słone. Wśród tutaj prezentowanych odznaczają się największą zawartością błonnika

Zdrowie na języku :P
uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami 120

kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać w miseczce(...)dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa

królestwo garów
Gulasz wołowy 210

mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć. Dodać mięso obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie(...)razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy

O kuchni z uczuciem
Zielone tajskie curry z kaczki 151

łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować(...)minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania