jedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć. Schab zapiekany(...)gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej do 180 C. Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam
Kuchnia na wzgórzudłonią. Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni. Kurczaka smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec(...)minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego
Cooking Monsterodcedzeniu) 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina pęczek zielonej pietruszki pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kolendry łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania. Z udźca usunąć skórę oraz kość i pokroić w większą kostkę. W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Cebulę i czosnek drobno pokroić(...)miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody. Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki i kilka minut podgotować. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego
na moim stole...lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć(...)grubsze paski. Następnie grillować z obu stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie
Food Squarepotraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki
Zgrabne Gotowanieczasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron(...)Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam
Czerwona Porzeczkadanie lekkie, ale także zimą, gdy chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki(...)minut). Skarmelizowaną cytrynę odłożyć na bok; kurczaka przełożyć na inne naczynie – skórą do góry. Miękką cytrynę z pieczenia kurczaka przełożyć z naczynia żaroodpornego na patelnię, na której smażyliście kurczaka (jeśli w piekarniku używaliście tej samej patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając
Pociąg Do Kuchniwzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki. Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 2 małe cukinie * 1 czerwona papryka * pół papryki żółtej * pół papryki(...)Skworcu ) * sól do smaku * odrobina oliwy z oliwek Wykonanie: W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić. Przełożyć to na rozgrzaną oliwę, smażyć do zarumienienia. Następnie dodać mięso mielone, smażyć wszystko co chwilę mieszając, żeby mięso się rozdrobniło. Na końcu dodać pokrojone w kostkę cukinie i papryki pokrojone w nieduże paski. Wszystko razem
Zrób to smacznierozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do dużego garnka i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (tak aby przykryła mięso). Na patelni po wcześniejszym smażeniu szklimy cebulę a następnie wrzucamy ją do mięsa. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu(...)przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową wywaru a następnie przelewamy do całości. Doprowadzamy do zagotowania. Strogonowa podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko
Qchnia po prostuShoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku(...)osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w paski. Następnie przyprawić: solą, pieprzem, papryką ostrą, tymiankiem, currry i kurkumą. Dokładnie wymieszać. Na patelni roztopić masło i przełożyć pokrojone mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Usmażone mięso od razu podawać
Ugotowaćpropozycję na danie jednogarnkowe z rybą. Ja miałam morszczuka, ale możecie wykorzystać do tego dania każdą inną rybę bez ości. Proste , smaczne i szybkie danie. Można podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże(...)solą i pieprzem z dwóch stron. W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając
O kuchni z uczuciembyło w mrożonce) dwie łyżeczki przyprawy chili con carne (dodać do smaku) dwie łyżeczki papryki słodkiej kostka rosołowa wołowa lub przyprawy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: 1.Wołowinę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę ok. 2×2 cm. 2. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy do zamknięcia porów(...)zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę i całość jeszcze chwilkę dusimy. 5. Jeśli potrzeba zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gotowe! Podawać zawinięte w tortilli lub z ryżem. Smacznego
Mama z miastaGęsta zupa z czerwonej soczewicy. Pomimo dodania dużej ilości pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny(...)puszka pomidorów (400 g) * 1/2 łyżeczki tymianku * 1 łyżeczka bazylii * 1 łyżeczka soli * 1 łyżka oliwy/oleju * świeży rozmaryn do podania WYKONANIE: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na łyżce oleju/oliwy dodając słodką paprykę. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy wywar warzywny, przecier pomidorowy, liście laurowe, soczewicę, tymianek, bazylię i sól. Całość gotujemy około 15 minut
Mohiellaprzez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego(...)dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Gotowe danie wyłożyłem do głębokich misek. Udekorowałem liśćmi natki kolendry oraz cząstkami limonki. Danie doskonale smakuje podane z ryżem jaśminowym
Wyprawy kulinarne