łyżeczki cukru (opcjonalnie) 500g piersi z kurczaka (lub wyfiletowanych udek) 100-150ml wody 2 lyzki śmietany 2 lyzki świeżej kolendry 1 zielone chilli (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt, koncentrat pomidorowy, chatney z mango, przyprawę garam masala, chilli, czosnek, sol i cukier. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wlać na nią jogurt z przyprawami(...)plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowanieciepło jak i na zimno. No ale nie jestem obiektywna w tym temacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków(...)pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę jeszcze smażymy ok. 5-10 min. Następnie dokładamy, przekrojone na pół pieczarki, ugotowany pęczak i drobno pokrojony
IMPRESJA SMAKUkurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową(...)będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać :D W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćjest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk(...)suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę szczypta kurkumy 1 łyżeczka soli bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Warzywa zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na średnim ogniu gotujemy
Trzeci talerzprzecisnąć przez praskę. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się jej. Następnie dodać czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Kolejno dorzucić szpinak i dusić całość na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlać śmietankę, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz(...)wdusić w sos. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego! Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu
Kulinarne Przebojejuż nie wspomnę o ich czyszczeniu, ale mam w domu pożeraczy sosów, którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!. Składniki: - 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne(...)wodą gąbką aby dokładnie usunąć ziemię i igliwie, a następnie pokroić w paseczki. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i razem smażyć kilka minut ciągle mieszając alby nic nie przywarło do dna. Grzyby podlać wodą, ok. 2 szklanki i dusić 20 - 30 minut, dodać przyprawy i uzupełniać wodę, która odparuję
Apetyczna babeczkaDziś miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy
Jeść, by żyć w zdrowiuuwolnią aromat. Dodajemy do naczynia czosnek i imbir – smażymy mieszając kolejne dwie minuty, żeby dodatki dobrze zainfuzowały olej. Wrzucamy cebulki – znowu dwie minuty smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście(...)jakiś czas mieszając. Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty – dłużej nie trzeba. Próbujemy całości i leciutko dosalamy. Podajemy gorące curry na ryżu – białym, brązowym, czerwonym, dzikim, albo z chlebkami naan lub pitą . Porcja z podanej ilości składników spokojnie zaspokoi głód czterech dorosłych osób Gotową pastę służącą za bazę smakową do tego curry
Karo in the Kitchenwrzącą wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przejść" przyprawami. Zaparzanie kapusty W międzyczasie(...)każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. Przygotowane gołąbki posmarować koncentratem pomidorowym. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu; uwaga - podczas smażenia bardzo mocno się dymi). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami
Ugotowaćangielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło(...)patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła. Na dużym ogniu obsmażamy (najlepiej pojedynczo) bitki, aż przyrumienią się z każdej strony. Usmażone przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolewamy jeszcze łyżkę oleju/masła (jeśli jest potrzeba) i podsmażamy cebule posiekane w drobną kostkę (warto je odrobinę posolić). Gdy będą już szkliste, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, smażymy
Poezja smakuewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną(...)oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy. Smażymy na średnim ogniu
Ostra na Słodkoewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną(...)oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy. Smażymy na średnim ogniu
Ostra na Słodkobazylię oraz naszą startą wcześniej dynię. Dorzucamy również pokrojoną w drobną kostkę papryczkę habanero oraz zwykłą paprykę. Dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkumę, wędzoną paprykę) oraz ryż i 2 łyżeczki sezamu. Dolewamy odrobinę wody i przykrywamy. Czekamy aż warzywa się podduszą, a smaki sobą przejdą. 4. Co jakiś czas sprawdzamy czy nic nam się nie przypala - jeżeli(...)lniane i wszystko dokładnie mieszamy. 6. Na talerzu wysypujemy trochę ziaren sezamu i siemienia lnianego i mieszamy je ze sobą. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach. Smażymy na oleju, aż się zarumienią. Można również smażyć kotlety bez sezamowo-lnianej panierki - w obu wydaniach smakują bardzo dobrze :) Smacznego! Maugo&Paszko Zobacz również: 7 pomysłów na wegańskie kotlety
Bananowe Poledodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem w moździerzu rozcieramy drobno(...)małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące
zobacz ich smakwykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy z nas ma swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek(...)serka i kawałeczki papryki. Zwijamy na pół i dociskamy. Jeśli zajdzie potrzeba można końce spiąć wykałaczkami. Drugą stronę mięsa również przyprawiamy solą, pieprze itd. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso podajemy z dowolnymi dodatkami ( u mnie kasza jęczmienna
My simple kitchen