Niesamowicie szybkie i proste danie. A przy tym jakie smaczne! Pysznie smakuje z kluskami, makaronem lub ziemniakami. Takie danie kaszą i ryżem też nie pogardzi. Bierzcie, smakujcie. Delektujcie się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie. Składniki: 500 g filetów z udka kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 łyżki oleju rzepakowego (suszony pomidor(...)mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy pokrojone filety, startą na dużych oczkach, marchew, seler, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę smażymy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 5 min, dodajemy estragon i groszek (wraz z zalewą). Na rozgrzane masło wrzucamy mąkę, chwilę podsmażamy, dodajemy wywaru, rozrabiamy i dodajemy do całości, równomiernie rozprowadzając
R'n'G Kitchentego są łatwo dostępne i najtańsze z rodziny grzybów) przesmażone na cebulce, czosnku i chili z dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili szklanka ugotowanego(...)olejem, np. rzepakowym Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myję i kroję na cztery. Jak chcecie możecie pieczarki po umyciu obrać. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy - świetnie nadaje się do smażenia - przesmażam na nim drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i chili. Mieszam. Gdy cebula się zeszkli a w kuchni uniesie się piękny zapach cebulowo-czosnkowy wrzucam pieczarki. W połowie, gdy lekko
Zasmakuj Kuchnitalerz. Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Wymieszaj dokładnie dwie trzecie jogurtu z wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie(...)minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego! English version Lamb Korma (4-5 servings) Ingredients: 1 kg boneless leg of lamb salt and pepper 2 green chillies, deseeded and chopped 75g almonds, lightly
karmelowyłyżki mąki 1/4 szklanka wody olej do smażenia Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony(...)miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolitych dań, które można odgrzewać w ciągu tygodnia, zatem bardzo wygodne dla tych, którzy późno wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego(...)kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach. Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę
Weekendy w domu i ogrodzieogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki. Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 średnie marchewki 3 średnie ogórki kiszone ½ szklanki mrożonego groszku 1 jabłko 1 cebula ½ płaskiej łyżeczki kurkumy sól, pieprz(...)słupki pokroić ogórki kiszone. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażać kilka minut do zeszklenia. Dodać marchewkę z ogórkiem i razem smażyć jeszcze kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Dodać wątróbkę, groszek i jabłko. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu około 5 minut. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko
Trzeci talerzjadłam, jest niepowtarzalny i smaczny ;) Mogę chyba stwierdzić, że dziki ryż został moim ulubionym ryżem ;) Przygotowywałam go na słodko jak i słono, w każdej wersji zdaje egzamin ;) W tym poście akurat podam przepis na leczo, które stanowi idealny dodatek do dzikiego ryżu ;) Składniki (ilość jak dla wojska ;) propozycja na rodziny obiad lub zrobienie zapasów na zimę;)): około(...)najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku odrobina oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli(...)solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę. Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.Smacznego Post Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDziś przepis na kotleciki z ryżu z pieczarkami. Takie kotlety świetnie sprawdzą się jako sycący, bezmięsny obiad. Do tego są bardzo szybkie
magiczna kuchnia KasiChyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki
Nie tylko w kuchnipodłączam do tej opinii składniki na około 10 gołąbków : farsz : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula, posiekana drobno , zrumieniona na maśle 2 jajka 2 szklanki, wystudzonego ryżu , ugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki ) 2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki(...)wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu dodatkowo : oczywiście młoda kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy
Ogrodnik w podróżyDany Shultz. W oryginale pojawiła się komosa ja wykorzystałam kaszę bulgur. Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 200 g nieugotowanej kaszy bulgur (lub komosy ryzowej czy ryżu) woda do przygotowania ww 15 ml oleju kokosowego 1 pęczek dymki (sam szczypior), posiekany grubo 3 rozgniecione ząbki czosnku 100 g groszku 80 g nerkowców, uprazonych na patelni ze szczyptą(...)Bulgur przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy na bok. Składniki sosu łączymy ze sobą w małej miseczce. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy dymkę, czosnek i łyżkę sosu. Smażymy 1 minutę. Dorzucamy groszek, smażymy 2 minuty. Zwiększamy ogień wrzucamy bulgur i 2/3 pozostałego sosu. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy orzechy nerkowca i kawałki ananasa. Mieszamy i smażymy dalsze
Dzieje kuchennej Wiewióryfasoli czerwonej Kidney Bonduelle 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli WYKONANIE Do dużej brytfanny włożyć mięso mielone, dodać obrane i pokrojone w kostkę cebule, polać oliwą i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok pomidorowy, pomidory w puszce, umyte, pozbawione gniazd nasiennych(...)już zmiękną, dodać kukurydzę, fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy i całość doprawić solą, pieprzem i chilli. Gotować jeszcze chwilę i podawać. Potrawę można jeść bez dodatków lub z pieczywem lub ryżem. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw
Passions hobbies lifecytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy do smażenia pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku Przygotowanie: Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej kokosowy(...)liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty z tamaryndowca, łyżeczkę sosu rybnego i sojowego. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem
Bon appetit mon amiełyżeczka kurkumy - 1 łyżeczki kuminu rzymskiego - 1 łyżeczka musztardowca - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki chili - 3 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - sok z połowy limonki - olej do smażenia NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ , podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny aromat po kolei dodawaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj żeby nie spalić czosnku. KIEDY CEBULA BĘDZIE SZKLISTA dodaj pomidory(...)SOCZEWICA WCHŁONIE większość wody dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 - 10 minut. Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego
Kuchnia bezglutenowa Lolifilety z kurczaka 40 g obranych migdałów 1 łyżeczka skórki z cytryny bio 1 łyżka creme fraische sól, pieprz 1 małe żółtko - opcjonalnie 1 łyżka mąki olej do smażenia Wykonanie: oskubać listki pietruszki z gałązek. Razem z migdałami skórką otartą z cytryny, solą i creme fraiche zmiksować w rozdrabniaczu kuchennym na gładką masę. Filety przeciąć poziomo tworząc kieszonkę i napełnić(...)małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml(...)kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła. Zeszkloną cebulkę przekładamy do rondla lub brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy
Smakowy Raj