dodatkiem startej marchewki oraz posiekanego koperku. Aby danie było nieco lżejsze w smaku do sosu nie dodałam słodkiej śmietany. Poniższe polędwiczki świetnie smakują podane z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (0,4 kg) 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)przygotowywania polędwiczek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wraz z masłem i przesmażyć kawałki mięsa (smażyć krótko z obu stron, tylko do ścięcia mięsa) . Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać
Ugotowaćusmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz(...)dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową
Kulinarne S.O.S.czerwonej fasoli z puszki 100 ml wody Przygotowanie : Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu(...)koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Ja podaję z ryżem. Moje inne przepisy na dania w wołowiny znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemiseczce. Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię sos (musztardę, miód i śmietankę), wymieszać. Poukładać w sosie na patelni wcześniej podsmażonego kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki (4 gałązki), wymieszać i podusić(...)niewielkiej ilości zimnej wody – następnie wlać to do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego! Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeKrólik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża(...)łyżeczki majeranku 3 szklanki wody sól pieprz posiekany koperek Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem. Lekko przyrumienić z każdej strony. Przełożyć do naczynia z marchewką
O kuchni z uczuciemUwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem
Gotowanie Patkipomidory, wyjąć pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować 5 minut, bez pokrywki. Posypać pokrojonymi liśćmi pietruszki. Podałam z ryżem. **tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki. *Ślimaki najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym czasie ślimaki zamykają się(...)można je zamykać w puszkach, słoikach lub mrozić. Mieliśmy też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone . Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”. Jola z kulinarne przygody
królestwo garówChili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem" potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku. Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą. Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku(...)łyżeczki chili 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1- 2 łyżeczki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę
Delicious TitbitsDanie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam
potrawyregionalnePierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo(...)podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy ją do ziemniaków, razem z solą
Smakowy Rajłyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy(...)ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać z pieczywem, z ryżem, z ziemniakami.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięplasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia(...)połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik
Tajskie smakiproszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy razem przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy sezam, płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne. Podsmażamy chwilę aby smaku się połączyły. Następnie dodajemy pomidory i przecież. Całość miksujemy za pomocą(...)bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. K awałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo
Mania Gotowaniaprzekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula(...)lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować
Fabryka pomysłówserii testów - do mojego kurczaka z cukinią użyłam przyprawy Knorr, sosu włoskiego z suszonymi pomidorami. Oczywiście możecie zastąpić ją domową mieszanką przypraw. Taki sos będzie idealny do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, mała papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek bulionu drobiowego, kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku), kilka łyżek startego parmezanu(...)suszonych pomidorów, bazylii, granulowanego czosnku i tymianku) Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić cukinię, paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat i zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości składników, pod koniec dodając
Lekcje w kuchniCurry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego(...)płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy
Dorota Smakujesól, olej, około 150 gramów tofu. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir (najlepiej rozetrzeć je z odrobiną soli na papkę), smaż chwilę, dodaj pastę curry, wymieszaj, wsyp soczewicę i zalej 2,5 szklankami wody, dopraw solą. Gotuj około 10 minut, dodaj pokrojoną w większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym(...)kostkę i krótko przesmaż. Można dodać je do curry lub wyłożyć na każdą porcję – drugą opcję polecamy zdecydowanie bardziej. Rada: curry podaliśmy z marynowanymi papryczkami, świeżą natką i ryżem. Takie jest zdecydowanie najpyszniejsze. Artykuł Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaroślinnej, z dobrym składem, smakiem i ceną to myślę, że ten produkt może Cię zadowolić. Skład tego białka , w wersji kakaowej przedstawia się następująco: białko grochu, białko ryżu brązowego, białko konopi, sproszkowane kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe). Jedna porcja (32 g) dostarcza 21 g białka i niecałe 2 g węglowodanów(...)wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy. Smaż na nieco większym, średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Podałam z duszonymi śliwkami z odrobiną cukru kokosowego
Zdrowie na języku :Psame odchodzą ściągamy je, ja wyciągam kapustę na drewnianą deseczkę wbijając nóż, ściągam listki i umieszczam kapustę w garnku, wyciągam nóż. Czynność powtarzamy, aż ogołocimy kapustę z liści. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą oraz przyprawami, masę porządnie wyrabiamy. Z liści ścinamy zgrubiałe nerwy i wykładamy farsz, zaginajmy lekko boki kapusty i zwijamy. Ciasno układamy w naczyniu(...)godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy aż będzie lśniąca, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy a następnie przykrywamy. Pomidory mają się rozpaść. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy przecier, dodajemy po szczypcie papryki ostrej i słodkiej. Smażymy, aż lekko zbrązowieje, często mieszając. Podgrzewamy bulion, dodajemy przecier
Pani na deserkosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy dodać żółtka, oliwę z oliwek, wymieszać, następnie delikatnie wmieszać ubitą(...)zimno. Klops ryżowo jajeczny Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym! Składniki 3/4 szklanki szklanka ryżu 8 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 40 dag pieczarek 1 mały por 50 g orzechów włoskich 3 cebulki dymki sól, pieprz 1 łyżka oleju Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić
Mój pomysł namięsożerców - pyszne zarówno z ryżem lub różnymi kaszami. Moi bliscy je uwielbiają, więc mogę je z czystym sumieniem polecić. Jest to przepis na same klopsiki w sosie, bez dodatków, gdyż te zostawiam Wam do woli wedle życzenia i gustu:) Smacznego:) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 5 pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 pomidor szklanka wody 1 spora łyżka serka(...)puszystego naturalnego Piątnica / ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka zmielonej świeżo kolendry, papryka słodka, lubczyk, tymianek mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy
Zasmakuj Kuchnireceptur. Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą
Pyry na Gazwyschnąć i stać się wiórowaty. Próbujemy stopień usmażenia na największym kawałku. Jeśli już gotowy, usmażonego kurczaka odkładamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, tymianek i posiekaną pietruszkę. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy do śmietany. Całość(...)płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć– z makaronem z cukinii), z dowolną kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto
Karo in the Kitchensoku z cytryny 4 marchewki 4 duże pieczarki 1 cebula Pęczek natki pietruszki 2 łyżki świeżego koperku Sól Pieprz 1 szklanka wody 1 łyżeczka Vegety lub Kucharka Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy i kroimy(...)Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami
VioletoweKucharzeniejedno z ulubionych mięs moich panów, chętnie by z niego zobaczyli na stole kotlety schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć. Schab zapiekany(...)gorgonzoli gałka muszkatołowa ( mielona ) sól, pieprz, ostra papryka do podania ugotowane na parze brokuły oraz podprażone pestki słonecznika i migdały w płatkach 20 dkg ugotowanego ryżu Piekarnik nagrzej do 180 C. Na rozgrzaną patelnię dałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam na nim obrany i drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam
Kuchnia na wzgórzudłonią. Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni. Kurczaka smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec(...)minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną przekąskę z sosami do wyboru albo jako danie główne z dodatkiem ryżu, ziemniaków etc. Na pewno będzie pysznie - smacznego
Cooking Monsterodcedzeniu) 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina pęczek zielonej pietruszki pół łyżeczki kurkumy łyżeczka kolendry łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu sól olej do smażenia Sposób przygotowania. Z udźca usunąć skórę oraz kość i pokroić w większą kostkę. W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Cebulę i czosnek drobno pokroić(...)miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody. Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki i kilka minut podgotować. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego
na moim stole...lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć(...)grubsze paski. Następnie grillować z obu stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie
Food Squarepotraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki
Zgrabne Gotowanie