utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda nam wytrawnego smaku), 100g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych(...)wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do jednej miski. Cebulkę obieramy, siekamy w drobną kostkę i smażymy na oleju przez 2-3 minuty. Do miski dodajemy jajko, cebulkę, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, drobno posiekany czosnek) i dokładnie mieszamy. Dłonie polewamy zimną wodą i formujemy nasze placuszki
Gar Zdrowiachrząstek oraz tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej jogurt grecki oraz przyprawy, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 2-3 h przed smażeniem lub najlepiej na całą noc. Oczywiście możecie użyć innych ulubionych przypraw, np. 5 smaków. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki. Jest gotowy do przyrządzania. Sos orzechowy(...)potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki Buddy: kurczak w jogurcie 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex) 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego 3 łyżki sezamu sos orzechowy 1 łyżka oleju sezamowego Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy aż zmieni kolor na biały. Następnie dosypujemy opakowanie warzyw
Cooking Monsterwraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube plasterki) 1 mała cebula 250 g pieczarek 1 szklanka wina półsłodkiego czerwonego 1 szklanka(...)schab umyć, pokroić w plasterki, rozbić za pomocą tłuczka i przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. W garnku rozgrzać masło bądź olej. Przesmażyć przygotowane kawałki schabu (możecie przed smażeniem obtoczyć je w mące). W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W tym samym garnku, co smażył się schab dodać cebulę. Lekko posolić
UgotowaćProste i smaczne danie, które można zjeść na wiele sposobów. U mnie z indyjskimi chlebkami roti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. SKŁADNIKI 600-700 g mięsa wieprzowego 3 łyżki margaryny 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta) 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta) 100 g pieczarek 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawy(...)Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Dodać szklankę wody, nałożyć pokrywkę i zostawić (w razie potrzeby dolewając wody
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów(...)cebule (około 150 g) 100 ml wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=Gi0WqIjBIXs Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu bez kości 10 śliwek węgierek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól(...)tymiankiem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor.Pokroić mięso w plastry i przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać masło na którym się smażyło dodać 1/2 szklanki wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem. Śliwki podzielić na połowę
O kuchni z uczuciemurozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki(...)oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Kuchnia Prezydentowejpokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu(...)patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.Źródło: poezja-smaku.pl
Świat Domowej KuchniSerca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowymMoże nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów
Kuchnia DanusiCzasami, w dni w które gotowanie to ostatnia rzecz o jakiej marzę, zamawiamy go u naszego ulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty
Karo in the KitchenRozgrzewająca potrawa idealna na chłodniejsze dni. Można ją podawać z ziemniakami/chlebem lub ryżem. Świetnie smakuje posypana parmezanem lub natką pietruszki. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pół szklanki surowej czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 200 g pomidorów z puszki 100 g szpinaku mrożonego 2 marchewki 200g sera halloumi 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno. Marchewkę kroimy w plasterki lub ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy chwilę cebule z czosnkiem. Dodajemy marchewkę i smażymy 2 minuty. Soczewicę płukany na sitku i dodajemy do garnka wraz z wszystkimi przyprawami, wodą, szpinakiem i pomidorami z puszki. Całość gotujemy
Mohiellagotowe sznycle z indyka to rozbijamy je dodatkowo. Na każdy nakładamy plasterek sera i dwa suszone pomidory. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami (podczas pieczenia je wyjmiemy). Tak przygotowane roladki smażymy z każdej strony, wyjmujemy wykałaczki. Mają być rumiane i usmażone. 2. Szpinak myjemy, czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, pomidory (reszta, która nam została) kroimy w paski, oliwki zostawiamy całe(...)suszone pomidory, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, dolewamy śmietankę, mieszamy. Zostawiamy na gazie na kilka minut (sos powinien nam troszkę zgęstnieć), jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z surówką, ryżem, kaszą, ziemniakami itd. Smacznego
kruche babeczkigeografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień. Po tym czasie wody powinno być znacznie mniej, bo nasiona powinny ją wchłonąć. Dolewamy jej tyle(...)jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy. Cebulę również obieramy
Kryzysowa Książka Kucharskaśmietany lub sera ricotta 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Czosnek kroimy i krótko podsmażamy na oliwie. Odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy umyty i osuszony szpinak (same liście). Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę. Studzimy i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Lekko doprawiamy solą(...)wykładamy nim spód i brzegi posmarowanej masłem formy do tarty (* jeżeli nie mamy to możemy użyć blaszki prostokątnej). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (funkcja góra-dół). Zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5 minut, aż się ładnie zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia
Moja Mama Gotujebędzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku(...)mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie 6), obtoczyć w płatkach i smażyć po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką. . Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia Ellie