pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta sól, pieprz, papryka czerwona(...)czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
NA MOIM TALERZUobsypać każdy kawałek mąką. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę. Smażyć do momentu aż wątróbka będzie ciągle krwista, dorzucic na patelnię cebulę i poddusić do ulubionego momentu wysmażenia. Doprawić sola i pieprzem. W międzyczasie przygotować sos.. W rondelku rozgrzać masło(...)cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone kapary. Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną papryka. Podawać z pieczywem , ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujeNiedawno robiłam pierwsze w tym roku gołąbki z młodej kapusty. Tym razem do farszu zamiast ryżu użyłam kaszy gryczanej. Wyszły pyszne! Polecam!Składniki:1 duża główka młodej kapustyFarsz:2 szklanki kaszy gryczanej2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)2 cebulesól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób wykonania:1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy(...)dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy do miski.2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy.3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą.5. Z kapusty ściągamy liście
Kuchnia domowa Anioliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem(...)Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne GotowanieCurry to nazwa sposobu przyrządzania dań typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego(...)chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Tak naprawdę w tym daniu możecie zastosować tylko curry, imbir i chilli, ale ja lubię wzmocnić smak mieszanki dodatkową porcją aromatycznych przypraw. :) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbywamy się
Cooking MonsterWstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskiKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskioleju i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą i porządnie odsączamy. Na patelni, której smażyły się pulpeciki rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy suszone pomidory. Smażymy całość przez kilka minut, a następnie przenosimy na patelnię podsmażone pulpeciki. Zalewamy wszystko wodą tak, aby prawie zakrywała pulpety. Doprowadzamy(...)śmietankę i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Zostawiamy jeszcze przez kilka minut na ogniu, już bez przykrywania, aby sos trochę odparował. Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenydzień. Jest to bardzo ciekawa odmiana typowego polskiego obiadu. Można podawać z samą surówką, własnymi bułeczkami / polecam przepis na moje proste i szybkie bułeczki – wpis klik / lub z ryżem zrobionych z ziołami jak na risotto. Nam falafel z ciecierzycy smakuje z sosem, jedzony rękami, pychota! FALAFEL Z CIECIERZYCY SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki(...)kolendry sok z cytryny garść posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki kaszy kukurydzianej + około 1/2 szkl do panierki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody olej rzepakowy do głębokiego smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę surową / nie z puszki/ moczymy około 15 godzin. Ja zalewam zimną wodą późnym wieczorem, tak aby na drugi dzień robić falafel z ciecierzycy w porze obiadowej. Wodę odlewamy
W KawiarenceSkładniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku 5 liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość(...)oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika) na palniku o małej mocy (sos ma leciutko perkotać). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym szczypiorkiem oraz rukolą. "Spal pracownię matematyczną ... i sam sobie wymyśl matematykę" napisana przez Jasona Wilkesa to - jak głosi napis na okładce - najbardziej niekonwencjonalna nauka matematyki
Weekendy w domu i ogrodzieKolejna pyszna i prosta w przygotowaniu odsłona wątróbki. Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu(...)pieprz -4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Cebulę pokroić w piórka, por w kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać por i czosnek i smażyć jeszcze chwilę. W międzyczasie wątróbkę i warzywa umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzać na patelni
Zielona Kuchniaobróbce. Nie wymaga zbyt długiego smazenia czy duszenia. Dzisiaj przygotowałam ją w sosie musztardowym. Na blogu możecie również znaleźć polędwiczkę miodowo-musztardową . Do mięska polecam sałatkę z pomidorów, ryż lub ziemniaki i obiad gotowy. Szybko i smacznie, polecam Składniki 2 polędwiczki wieprzowe 200 ml śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć(...)maśle z dwóch stron. Po zarumienieniu wlać 1/2 szklanki wody, przykryć mięso i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i wlać na patelnie z mięsem. Smażyć chwilkę. polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym
O kuchni z uczuciemFlaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki umyć(...)Cebule obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem, a gdy lekko się zeszklą to dodać marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy marchewka zmieni kolor to dodać boczniaki. Całość przesmażyć. Gdy boczniaki wyraźnie się skurczą to do garnka wlać wywar i dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela
Ugotowaćmasła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora 2 łyżki oliwy(...)mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez 1-2 minuty. Włożyć krewetki i obsmażać z obu stron po 2-3 minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu
Kuchnia EllieKażdy sezon kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Na szczęście u siebie w sklepie, mam możliwość kupić każdego roku piękne okazy. Ale tak do
Walijskie Pichcenie