oleju i wrzucić cebulę i marchew. Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie(...)składników. Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc. Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie
Monia miesza i gotujepatrzą, ale kto by się tym przejmował. Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem. Drukuj Zapiekana brukselka z szynką(...)spora cebula sól, pieprz 1+2 łyżki masła Sposób przygotowania Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodajemy szynkę/boczek. Smażymy do zrumienienia wędliny. Przekładamy cebulę i boczek na inne naczynie. Rozpuszczamy na tej samej patelni 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną na połówki brukselkę. podsmażamy, do lekkiego zrumienienia. Mieszamy brukselkę z cebulą
Mieszam w Garnkuoczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać(...)Doprawić sosem rybnym i ewentualnie sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przez podaniem posypać posiekaną natką i odłożonymi krążkami chili. Podawać z chlebkami naan lub ryżem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzamarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę (kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem(...)ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką, wtedy ilość będzie idealna. Podsmażaj z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Podaj z sosem słodko ostrym TaoTao
ClauditteMissCookingprzez 20 minut. Ostudź i delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń(...)ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę. Gotuj sos przez 5 minut. Jeśli sos jest wciąż za rzadki pogotuj jeszcze
codojedzeniaprawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonymkotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki(...)warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego
More food, love and dreamsbędą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzałam kilka razy, zużyłam około 200 ml bulionu(...)koniec gotowania wrzucam do sosu polędwiczki, żeby się jeszcze trochę podgrzały i po około 5 min wykładam sos na talerze. Podawać na przykład z makaronem penne, ryżem lub ziemniakami
Zgrabne Gotowaniesmażymy do jej zeszklenia. W międzyczasie pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki. Zeszkloną cebulę zestawiamy na minimalny ogień,a w tym czasie przyprawione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z jednej i drugiej strony do lekkiego zrumienienia. Następnie wkładamy kotlety do cebuli i dusimy pod przykryciem, podlewamy odrobiną wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy(...)wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżeczki cukru * 1 łyżka octu * pół szklanki powideł śliwkowych Wykonanie: Pałki posypać solą i słodką papryką. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso zdjąć z patelni. Na oleju od smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, ketchup i wlać wodę. Wszystko wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i dodać powidła śliwkowe(...)mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami
Zrób to smaczniekroić ośmiornicę na porcje już po ugotowaniu i przestygnięciu. Jak już nam ośmiornica ostygnie to na patelni rozgrzewamy oliwę ,na nią wrzucamy posiekany czosnek ,chilli,tymianek i chwilkę smażymy żeby puściły smak 1-2 min. na tą oliwę wrzucamy pokrojoną w większe kawałki ośmiornicę ,zmniejszamy ogień i chwilkę mieszamy z oliwą żeby się nią cała pokryła i odrobinę(...)Rada:Nie wylewajcie wywaru z gotowania ośmiornicy,bo jest to doskonała baza do zupy np pomidorowo-paprykowej -ja taką zrobiłam i nie mogliśmy się najeść,podałam ją z ryżem-polecam
Swojskie jedzonkofilet kurczaka – 1 puszka mleczka kokosowego (400g) – 1 cebula – 1 garść orzechów ziemnych bez soli – szczypiorek do dekoracji – sól, pieprz, curry – olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni przez około 6 minut 2. Cebulę kroimy w kosteczkę (odrobinę solimy). Dodajemy na patelnię(...)łyżki), sól (jeśli jest w mieszance curry, to niekoniecznie) i pieprz. Gotujemy całość przez 5 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy posikanymi orzechami i posikanym szczypiorkiem . Podajemy z ryżem. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZapraszam na pyszną, mocno pomidorową zupę. Dodatek papryki super podkreślił smak zupy. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można jeść ją solo lub z makaronem czy ryżem. Polecam #MyVictorinox Składniki: 720 g passaty pomidorowej 4 pomidory 1,5 papryki czerwonej 1 szkl śmietanki 30 % 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ( z papryki wyjmujemy pestki). Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pomidory oraz paprykę i obie suszone papryki. Smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Składniki z patelni dodajemy do gorącej passaty. Gotujemy razem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy śmietanę
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzisiaj mam dla Was przepis na skrzydełka jak z KFC. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej(...)tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki imbiru olej do głębokiego smażenia Skrzydełka umyć odciąć najmniejszą część, która nie będzie wykorzystana. Każde skrzydełko przeciąć w połowie. Mąkę wymieszać z wszystkimi wymienionymi przyprawami bardzo dokładnie. Każde skrzydełko obtoczyć z każdej strony w panierce
O kuchni z uczuciemzależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch(...)czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny
Obiad gotowysię zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając . Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie , jeśli woda zbytnio odparowała , można troszkę dolać . Nadal(...)konsystencję ( tu już musicie sami zdecydować , jedni lubią gęste , inni rzadsze sosy ) . Na koniec dolewamy śmietankę , pieprzymy do smaku i gotowe . Potrawkę z drobiowych żołądków ,podajemy na gorąco do ryżu , kaszy lub makaronu , koniecznie posypaną szczypiorkiem . Smacznego ! Post Potrawka z drobiowych żołądków pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży