ryż smażony - 6533 przepisów (strona:282/436)

Ośmiornica w oliwie z czosnkiem i chilli 158

kroić ośmiornicę na porcje już po ugotowaniu i przestygnięciu.   Jak już nam ośmiornica ostygnie to na patelni rozgrzewamy oliwę ,na nią wrzucamy posiekany czosnek ,chilli,tymianek i chwilkę smażymy żeby puściły smak 1-2 min. na tą oliwę wrzucamy pokrojoną w większe kawałki ośmiornicę ,zmniejszamy ogień i chwilkę mieszamy z oliwą żeby się nią cała pokryła  i odrobinę(...)Rada:Nie wylewajcie wywaru z gotowania ośmiornicy,bo jest to doskonała baza do zupy np pomidorowo-paprykowej -ja taką zrobiłam i nie mogliśmy się najeść,podałam ją z ryżem-polecam

Swojskie jedzonko
Kuczak curry z mleczkiem kokosowym 124

filet kurczaka – 1 puszka mleczka kokosowego (400g) – 1 cebula – 1 garść orzechów ziemnych bez soli – szczypiorek do dekoracji – sól, pieprz, curry – olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni przez około 6 minut 2. Cebulę kroimy w kosteczkę (odrobinę solimy). Dodajemy na patelnię(...)łyżki), sól (jeśli jest w mieszance curry, to niekoniecznie) i pieprz. Gotujemy całość przez 5 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy posikanymi orzechami i posikanym szczypiorkiem . Podajemy z ryżem. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pomidorowo-paprykowa zupa krem 129

Zapraszam na pyszną, mocno pomidorową zupę. Dodatek papryki super podkreślił smak zupy. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można jeść ją solo lub z makaronem czy ryżem. Polecam #MyVictorinox Składniki: 720 g passaty pomidorowej 4 pomidory 1,5 papryki czerwonej 1 szkl śmietanki 30 % 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ( z papryki wyjmujemy pestki). Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pomidory oraz paprykę i obie suszone papryki. Smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Składniki z patelni dodajemy do gorącej passaty. Gotujemy razem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy śmietanę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Skrzydełka smażone 149

Dzisiaj mam dla Was przepis na skrzydełka jak z KFC.  Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej(...)tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki imbiru olej do głębokiego smażenia Skrzydełka umyć odciąć najmniejszą część, która nie będzie wykorzystana. Każde skrzydełko przeciąć w połowie. Mąkę wymieszać z wszystkimi wymienionymi przyprawami bardzo dokładnie. Każde skrzydełko obtoczyć z każdej strony w panierce

O kuchni z uczuciem
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 247

zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch(...)czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny

Obiad gotowy
Potrawka z drobiowych żołądków 172

się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając . Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie , jeśli woda zbytnio odparowała , można troszkę dolać . Nadal(...)konsystencję ( tu już musicie sami zdecydować , jedni lubią gęste , inni rzadsze sosy ) . Na koniec dolewamy śmietankę , pieprzymy do smaku i gotowe . Potrawkę z drobiowych żołądków ,podajemy na gorąco do ryżu , kaszy lub makaronu , koniecznie posypaną szczypiorkiem . Smacznego !   Post Potrawka z drobiowych żołądków pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 132

smaku. Smażymy wszystko przez 2 minuty intensywnie mieszając do momentu aż kurczak nabierze koloru. Potem dodajemy czosnek, imbir, ananasa i pędy bambusa lub kasztany wodne jeśli ich używacie. Wszystko smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając przez ok 1-2 minuty. Odstawiony na bok sos mieszamy do połączenia składników i następnie wlewamy go na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą(...)minut, należy go przemieszać kilka razy w trakcie gotowania. Powinien stać się gęsty i błyszczący, a kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie

Cooking Monster
Frykadelki w sosie z warzywami 123

Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyzki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 500 ml  bulionu mięsnego 1/2 pęczku koperku 1/2 małego brokuła 1/2 małego kalafiora 1 średnia marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego

O kuchni z uczuciem
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 149

rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pokrojoną w plasterki dymkę i drobno pokrojone łodyżki kolendry. Smażyć przez około minutę po czym dodać pokroją w cienkie paski wieprzowinę. Smażyć przez kilka minut, aż mięso zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko(...)czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast z ryżem jaśminowym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 138

imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny   Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki(...)będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy  w folię aluminiową i pozostawiamy tak na kilka minut. Przed samym podaniem posypujemy kolorowym pieprzem. Podajemy razem z sosem bananowym i ryżem

noteskulinarnyfiga
Gulasz z karkówki z dynią i marchewką 161

rozgrzany tłuszcz i smażymy około 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w półplasterki marchewkę.Dodajemy również liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażymy następne 5 minut i zalewamy całość bulionem. Gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup. Dorzucamy dynię i doprawiamy curry. Gotujemy na małym(...)zawiesinę wlewamy do garnka i mieszamy. Gulasz powinien znacznie zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry lub przyprawą do zup. Trzymać na małym ogniu aż dynia zmięknie. Podawać z ryżem

My simple kitchen
Sos pieczarkowy 131

ciekawi co u mnie chętnie się wam pożalę :D (na fanpage/prive). Sosik pieczarkowy robiłam wczoraj, drobny eksperymencik. Jak dla mnie wyszedł pyszny, idealnie spisze się do kaszy czy też ryżu. Ja zjadłam go z jajkiem ponieważ, od rana miałam na nie ochotę, a na wieczór nie chciałam się opychać węglowodanami. Składniki (porcja): około 250g pieczarek 3-4 łyżki śmietanki(...)sól, pieprz wg. smaku 1 mała cebula kilka kropel oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię lekko skropioną oliwą z oliwek smażymy, aż się zeszkli pieczarki myjemy, (ja dodatkowo jeszcze je obrałam), kroimy w plastry i dodajemy do cebuli dolewamy 0,5-1 szklankę wody i dusimy około 15-20 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepis na… – Pollo a la puttanesca, czyli kurczęcy afrodyzjak 277

patelni oliwę. Dodajemy pozbawioną kości i ścięgien pierś z kurczaka. Smażymy 3 minuty i obracamy na kolejne 3. Ponownie dodaemy oliwę, sześć posiekanych ząbków czosnku, drobno posiekaną cebulę i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy trzy pokrojone w kostkę pomidory, rozkruszone małe peperoncini, łyżeczkę kaparów i kilkanaście pokrojonych w plasterki zielonych oliwek. Uzupełniamy kilkoma plasterkami anchovis, doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy(...)przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Danie można także przyrządzić na grillu, a według preferencji pierś można pokroić w kawałki. Najlepiej smakuje z maczanym w oliwie pieczywem, ale także ryżem i makaronami. Buon appetito

Bon Ton Italia
Wegetariańska zupa Tom Kha 187

łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier(...)liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania