Aromatyczna, zdrowa i pożywna zupa. Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini, choć równie dobrze można ją podać z ryżem. Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki) pieprz, sól bazylia suszona bazylia świeża 3 łyżki oliwy(...)grissini Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną
Smakołyki Asiłyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię(...)gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin and chicken fall curry (6 servings) Ingredients: 2 chicken breasts, sliced into strips 3 tablespoons olive oil 2 tablespoons
karmelowypraskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około(...)posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut aż wszytko będzie miękkie. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem. Curry nałożyć na talerz, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili, dymką oraz ćwiartkami cytryny (danie nabiera nieco innego smaku, gdy delikatnie skropimy je sokiem z cytryny). Smacznego
Codzienne Gotowaniechili w proszku, oregano pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie mięso smażymy na odrobinie oleju i usmażone mięso zdejmujemy z patelni do innego naczynia. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na odrobinie oliwy musimy zeszklić cebulę, następnie do cebuli dodajemy(...)kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus
psgotujemyobserwujcie. Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj lub ryżem basamti, o którym pisałam tu . Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
W kuchni wieczoremzrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki. Przykryłam pokrywką i smażyłam, łącznie przez 15minut ( w połowie tego czasu przełożyłam na drugą stronę i zmniejszyłam temperaturę pod patelnią). Po tym czasie kuchenkę wyłączyłam i zostawiłam roladki pod przykryciem jeszcze(...)minut, aby soki się wchłonęły. Roladki drobiowe z bananami wyszły przepysznie. Mięso delikatne, ostro przyprawione i lekko złagodzone smakiem banana. Kolejne niezwykłe połączenie, bardzo pozytywnie zaskakujące. Podałam z ryżem i szpinakiem sezamowym . Smacznego. Wydrukuj przepis The post Roladki drobiowe z bananami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowykonania dania w naprawdę ekspresowym tempie sięgnęłam po sos z firmy Blue Dragon. Sos jest naprawdę bardzo dobry, lekko słodki i wyrazisty w smaku. Idealny zarówno do dań z ryżem jak i makaronem. Z tej firmy próbowałam również sos Chow Main w słoiku i także gorąco go poleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią azjatycką jest to dobre rozwiązanie, zanim zaopatrzycie(...)sosem Hoisin Składniki: 200 g makaronu Chow Main 1,5 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 czerwonej papryki 50 g pędów bambusa około 4-5 grzybów mun 1 marchewka 1 ząbek czosnku
Mania Gotowaniapogody na grilla niestety , ale zrobiłam szaszłyki na patelni. Tutaj podane będą z ryżem , ale z każdym dodatkiem smakują idealnie. Nawet same z sosem czosnkowym są świetne. Dzisiaj sobota więc mamy więcej czasu by poszaleć w kuchni. Składniki : * filet z kurczaka * papryka czerwona * cukinia * pieczarki * cebula czerwona * przyprawa do grilla * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Trzeba zamarynować fileta(...)pokrojonego w kostkę w przyprawach i oleju. Najlepiej godzinę wcześniej. Ja robię wieczorem i zostawiam na całą noc. Kroimy wszystkie warzywa. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni teflonowej bądź pieczemy w piekarniku. Można szaszłyki podsypać jeszcze ulubionymi przyprawami bądź ziołami
Magiczne Życie Martyostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory zmiażdżyłam(...)dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa, wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut. Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują
W kuchni Karmel-itkioznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania. Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów(...)wiórki kokosowe, około 2-3 łyżek, a zamiast wody z kokosa – przegotowana woda z kranu. W woku lub dużym rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry
Karo in the KitchenPyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 2-3 porcje(...)robić, pisałam tutaj ). W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać i smażyć 5-6 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać
Stare Garyprzecedzonego wcześniej bulionu. W garnku podgrzewamy 3 łyżki oleju sezamowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy starty na drobnych oczkach tarki świeży imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez(...)dużo lepsza jest ugotowana rano i zjedzona później, albo ugotowana po prostu dzień wcześniej – smaki w niej potrzebują chwilę czasu na to, żeby się rozwinąć. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym, z porcją dodatkowego świeżego szczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem. Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego
Karo in the Kitchenjuż było, na to nie mam ochoty. Jak dla mnie curry to oryginalny i pyszny przepis na piersi z kurczaka. Dużo warzyw, przypraw. Dodatki też możemy dobrać różne: ryż, chlebek naan, papadoms. I w sumie ze zwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy) Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebule i smaż na wolnym ogniu. Dodaj czosnek a następnie imbir (jeżeli możesz dodaj świeżą kurkumę) oraz wszystkie przyprawy. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko dokładnie zmiksuj
wysmienityPrzepis na przepyszne pesto z bakłażana, papryki oraz pomidorów. Pesto jest doskonałym dodatkiem do kanapek, makaronu czy ryżu. Smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło! Potrzebne będą: - 1 bakłażan; - 1 czerwona papryka; - 1 cebula; - 4 duże pomidory; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oleju kokosowego; - sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku; - 250ml oliwy z oliwek(...)zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu. Przygotowanie: Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrytą olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami i solą morską, a następnie mieszamy i smażymy. Co jakiś czas dolewamy wodę aby warzywa się poddusiły i czekamy, aż woda wyparuje. Usmażone warzywka przekładamy do garnka i blendujemy. Możemy oczywiście dodać do warzyw natkę pietruszki, która doda aromatu
MintTastesłodkie saki 😔 A że w barku był niezbyt słodki likier z aronii, powstała szybka polska wersja tego kurczaka 😋 Składniki (na 3 porcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę(...)sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany kin wchodzi film pt. "Chata" nakręcony na podstawie książki Williama Paula Younga pod tym samym
Weekendy w domu i ogrodzie