ryż smażony - 6533 przepisów (strona:272/436)

Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 164

grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i chli, liście kafiru, chwile smażyć. Przyprawy zalać mleczkiem kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć(...)gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać sosem kokosowym. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz sosem chili w ilości wg. uznania

SzczyptaSmaQ
Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo 464

Kurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 273

przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie!Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika.Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino – 2 łyżki- mąka(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, podlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy

Ostra na Słodko
Menu na tydzień: Idealne na jesień 105

zimą jak i wiosną. Oto nasze menu na tydzień: Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora Kremowy, zawiesisty sos pomidorowy i zanurzone w nim mięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można go podać z ryżem, makaronem lub zjeść z pieczywem. Danie proste, z kilku składników, o delikatnym, leśnym posmaku. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Wtorek: Tartiflette Urzekająca prostotą, pyszna zapiekanka z miękkim serem(...)słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu

Niedzielny kucharz
Mięso gulaszowe z pieczarkami 198

miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem i wodą Gdy mięso było już prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa(...)wersja bez pomidorów ( i taką zrobię następnym razem ), ale i tak sos miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę.    Olej RZEPAKOWY wykorzystałam  do marynowania papryki, czosnku

Proste Potrawy
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 125

kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, a następnie zalać pomidorami. Zagotować, doprawić lekko i dusić pod przykryciem ok 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rybę obtoczyć w mące, podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie(...)dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekana natkę i bazylię, wyłożyć rybę. Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Można podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo świeżą bagietką. Smacznego

Obiad gotowy
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 219

laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu wyciągamy skórkę z cytryny i cynamon. Kolejno mleko dodajemy stopniowo do gotującego się (na małym ogniu) ryżu, ciągle mieszając do momentu, aż ryż wchłonie mleko. Zdejmujemy go z ognia, dodajemy cukier i żółtka. Dobrze mieszamy i znów zagotowujemy. Przekładamy do naczynia, dekorujemy cynamonem. Smacznego Sonhos – czyli marzenia * coś na kształt naszych(...)pomarańcze 1 cytryna (skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron) cukier i cynamon do posypania olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy

Słodkie okruszki
Kurczak w warzywach Julienne z syropem miodowo-winnym z granatową marchwią 146

dodając sok z limonki . Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na minimum 30 minut Warzywa myjemy i kroimy w cienkie paski (seler i cukinia ) marchew obieramy i również kroimy . Następnie kurczaka smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni. Często mieszamy Na wok-u oddzielnie dusimy warzywa na samej wodzie różanej z dodatkiem miodu , tymianku i estragonu (sól, pieprz do smaku) Kładziemy najpierw marchew(...)cukinię i kiełki bambusa po upływie kolejnych 3 minut. Warzywa muszą być chrupiące tj.al-dente Warzywa często mieszamy . To wszystko. Danie super smakuje w połączeniu z kaszą kuskus / ryżem . Wyłożone danie skrapiamy naszym syropem bezpośrednio na talerzu . Smacznego

Viola cooks with passion
Roladki z cukinii nadziewane ryżem i mięsem czyli gołąbeczki. 129

masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki Ryż gotujemy jak zaleca producent na opakowaniu. Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Na koniec dodajemy ryż, mannę  i jajko , dokładnie wyrabiamy. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie plastry. Jeśli nie będą za grube, spokojnie pozwolą się zwinąć bez pękania. Jeżeli któryś pasek(...)chwilę. Później płuczemy w wodzie i można zawijać. Na każdy pasek cukinii nakładamy porcję farszu i zwijamy. Przebijamy wykałaczką aby nam się nie rozwijało. Wszystkie oprószamy papryką i smażymy na maśle, na wolnym ogniu aż się lekko zrumienią. Przed obróceniem na drugą stronę usuwamy wykałaczki. Składniki na sos wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku, jeśli keczup jest dość

Dieta moja pasja
Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad. 142

stoisku z kuchnią dalekiego wschodu) - 2 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 150 - 200 ml wody - 1 łyżeczka octu ryżowego - olej sezamowy do skropienia potrawy W rozgrzanym woku na oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę.  Udko (bądź ćwiartkę) z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki, aby nadawały się na kęs. Dodajemy do woka wraz z przyprawami (miód, anyż, chili), ciągle(...)bulion w proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut.  Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą. Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku Smyk W Kuchni ;-) Pozdrawiamy

SMYKWKUCHNI
Ryba po węgiersku 107

Przeważnie jak to w piątek u mnie bywa, ryba zagościła na moim stole. Tym razem przygotowałam ją po węgiersku. Podałam z ryżem.  Może i Wy skusicie się na taką rybkę. Do przygotowania takiego dania potrzebne są filety z ryby. Nie może być ości. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na rybki, po które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych(...)miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić

O kuchni z uczuciem
Rendang z wołowiny 165

dodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy.  Dodaj mięso pokrojone na kawałki wielkości kęsa smaż aż dobrze zbrązowieje.  Następnie wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj(...)czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 156

kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości. Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa i pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem(...)wolnym  ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i odrobiną chili , po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Serwować z ryżem. Smacznego

Calzonella.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 192

kawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz(...)wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania