wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił. Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas(...)pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniusurowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite polaczenie.Do tego pasuje wysmienicie smazony losos lub filet z kurczaka.Proste danie,a jakze smaczne i pozywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. poczatkujacych "kuchcikow". Skladniki na 2 porcje: 1 cebula 2 lyzki oliwy 125 g ryzu(...)galazka rozmarynu sok z cytryny sol.pieprz Cayenne do smaku 300 ml bulione warzywnego 1 lyzka maki Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke.Podsmazyc na 1 lyzce oliwy,dodac ryz i podsmazac razem. Dolewac 300 ml bulionu stopniowo,kazdorazowo odczekac,az ryz "wypije"plyn.Ewentualnie dosolic i pozostawic pod przykryciem na malym ogniu okolo 20 minut (wg przepisu z opakowania ryzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którym zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st(...)wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania i zalać rybę przygotowanym sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmarynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw(...)Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany(...)minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy szalotką i bazylią. Opcjonalnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Podajemy z ryżem basmati
Tajskie smakiChrupiące kotleciki ryżowe z dodatkiem tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Są delikatne w smaku, lekkie i dobrze trzymające formę. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć w czasie
cool and mintyTen obiadek jest rozwiązaniem słodkiego i słonego 🤤 mój faworyt 😍 SKŁADNIKI (2 porcje) 240 g mięsa 200 g papryki 100 g cebuli 60 g ananasa z
Zdrowie i pysznie na talerzuTo danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :). SKŁADNIKI 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka jarmużu
Mała w garnku mieszaZainwestowałem w końcu w oświetlenie do robienia zdjęć. Jak widać na załączonym obrazku, testy nowej żarówki (125W; 5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy
Gotuj z Misiemprzy tym dużo lżejszego. Nie znajdziecie tu majonezu, a jedynie odrobinę oleju do usmażenia kurczaka i odrobinę oliwy z suszonych pomidorów. Nie trafił do niej makaron, ani biały ryż, który dzielnie zastępuje czerwona fasola. Nie jest zalana sosem, a jedynie skropiona oliwą. Sucha też nie jest, bo znalazły się w niej aromatyczne pomidorki koktajlowe i chrupiąca sałata(...)moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę (wielkości fasoli z puszki). Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Smaż dosłownie 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodaj płaską łyżeczkę przyprawy gyros do kurczaka lub po 1/4 łyżeczki czerwonej papryki, soli, czarnego pieprzu i kurkumy. Wymieszaj, smaż około minuty
Eat me! Fit me!Ryżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)masłem, dodajemy do niej szczyptę cukru trzcinowego, chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni
Cytryna&Co.Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na rybę w sosie pomidorowym z cieciorką, którą możemy podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka(...)chili około 100 g cebuli czerwonej około 100 ml wody ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można dodać inne zioła, kwestia gustu) do smaku sól, pieprz olej do smażenia ja użyłam passaty bez dodatku cukru, więc do smaku dodałam ksylitol (można dodać cukier) Link do filmiku z przepisem: Ryba w sosie pomidorowym Przygotowanie: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą
Uwaga Babcia Gotujemasę. To będzie nasz sos W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest za gęsty. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy grzyby boczniaki i brokuły pokrojone na niewielkie koszyczki. Dolewamy sos sojowy i ocet balsamiczny, mieszamy i podsmażamy pod przykryciem aż brokuły lekko zmiękną. Można podlać kilkoma(...)zmiksowanymi ziarnami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy przez kilka minut. Mnie najbardziej smakuje z chrupiącą surówką Można podawać również z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem albo ryżem. Smacznego! Artykuł Sos grzybowy z boczniaków z brokułami pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plwoku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy(...)gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem
Kuchnia MagdaLenyśrody kochani :-) Składniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii 1 szklanka żurawiny sól pieprz kurkuma olej do smażenia 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. 2. Pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy podzielonego(...)pomidory, żurawinę, śmietankę, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, żeby śmietanka połączyła się z kurkumą. Na końcu wrzucamy umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego
kruche babeczki