ryż smażony - 6533 przepisów (strona:278/436)

Kurczak i sumak w kuchni emigranta 212

samym tłuszczu (trzeba będzie dodać trochę oleju, ale tylko tyle, żeby nie przypalić składników)  podsmażamy cebulę. Kiedy cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy czosnek, papryczkę chili, szczyptę cukru i smażymy jeszcze 2 - 3 minuty, uważając żeby nie przypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie(...)temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 550

wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie:  Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy(...)sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy

Kitchens Alphabet
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 203

mąkibulionWykonanie:Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach(...)pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami :) Smacznego

Walijskie Pichcenie
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 168

czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki przypraw WYKONANIE SURÓWKA Z OGÓRKA :Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki(...)łyżkę oleju. Dodajemy kurczaka i obsmażamy równomiernie z każdej strony ( na dużym ogniu). Przesuwamy na bok, a w wolne miejsce wlewamy pozostałą łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Mieszamy z kurczakiem. Zmniejszamy płomień do średniego i dorzucamy różyczki kalafiora. Obsmażamy przez kolejne 2 minuty uważając, aby nie zrumienić warzyw zbyt mocno

cool and minty
Domowy paprykarz szczeciński 174

Paprykarz szczeciński w kultowej czerwonej puszce święcił tryumfy pod koniec lat 60- tych. Powstał, by zagospodarować rybne ścinki przy wykrawaniu kostek z mrożonych rybich bloków. Receptura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki bananowe 147

Często mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to

kuchnia doski
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 217

podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Dorzucamy kabanosy i całość 3-4 minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-5 minut. Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem(...)jakiś czas mieszając. Leczo jest wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie grzybowym 99

osób: 5 ugotowanych pałek z kurczaka 1 cebula sól i pieprz 3/4 szklanki rosołu lub bulionu 250 g obgotowanych podgrzybków 50 ml śmietanki 30 % natka pietruszki olej do smażenia 1 łyżka mąki Przepis na kurczaka w sosie grzybowym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy obgotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy razem. Grzyby z cebulą posypujemy(...)chwilkę dusimy. Wkładamy do grzybów z cebulą ugotowane pałki kurczaka, wlewamy śmietankę i jeszcze chwilkę całość razem dusimy, aż sos zgęstnieje. Podajemy kurczaka w sosie grzybowym z kaszą, ryżem, czy ziemniakami, obowiązkowo z natka pietruszki. Smacznego! The post Kurczak w sosie grzybowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Azjatycka zupa warzywna 167

cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku(...)dość grubo kroimy. W ok. 3 litrowym garnku do zupy na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu

Kulinarna Pokusa
Schab w pysznym sosie z boczniaków i koperkiem 210

danie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso rozłożyć(...)żaroodpornym naczyniu. Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są małe dodać całe. Smażyć razem z cebulką chwilkę. dodać pokruszoną kostkę warzywną. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać koperek i wymieszać. Zlać wszystko z patelni na mięsko. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Curry z krewetkami i ananasem 153

którą zechcecie dodać. Moja nie była zbyt ostra, więc dałam całą łyżkę. Wykonanie: Czosnek i imbir obieramy, bardzo drobno kroimy. Papryczkę również drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy mleczko, dodajemy listki limonki, pastę curry, pastę z krewetek, sos rybny i trawę cytrynową ( zanim ją dodamy tłuczemy ją trzonkiem do noża, żeby puściła aromat(...)ananasa w dużą kostkę. Wrzucamy do sosu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodajemy krewetki, gotujemy 2 minuty. W razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Podajemy z ryżem jaśminowym

Kulinarne przygody Gatity
Orientalne klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą 161

Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę, połowę dodać do mięsa mielonego. Doprawić mięso łyżeczką soli, połową łyżeczki kuminu, dodać jajko i wszystko dobrze wymieszać.  Formować niewielkie kuleczki i smażyć je na złoto z każdej strony na rozgrzanej oliwie.  W osobnym garnku na niewielkiej ilości oliwy zeszklić pozostałą cześć cebuli, przeciśnięty czosnek i starty na drobnych oczkach imbir. Dodać(...)zagotować.  Dodać klopsiki (delikatnie włożyć je do sosu) i gotować wszystko na wolnym przez 30 minut.  Podawać z dużą ilością świeżej kolendry i kaszą kus-kus lub ryżem basmati.  Partnerem wpisu jest marka  Cirio

Kulinarne Inspiracje
Azjatycka zupa warzywna 252

cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku(...)dość grubo kroimy. W ok. 3 litrowym garnku do zupy na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu

Kulinarna Pokusa
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 186

niedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego(...)szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać

Passions hobbies life
Warzywne chili con carne 207

wrzuć cebulkę. Smaż na średnim ogniu do zezłocenia, często mieszaj. Czosnek drobniutko pokrój lub przeciśnij przez praskę, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż jeszcze z minutkę. Wlej szklankę wody, przemieszaj. Wrzuć marchewkę. Duś ok 5 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i marchewki. Duś kolejnych(...)proszek Fix Knorr. Wlej do warzyw, dobrze połącz i zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy i opłukane na sitku warzywa konserwowe. Duś jeszcze kilka minut. Takie warzywny sos pasuje do tortilli, ryżu, nuggetsów, makaronu, a także do naleśników na wytrawnie. Jest dość ostry i jeśli wolisz, możesz wykorzystać tylko połowę opakowania fixu, aby zrobić go w łagodniejszej wersji. Dodaj wtedy 2 razy

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania