ryż smażony - 6533 przepisów (strona:292/436)

Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 192

Dzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące.   Składniki:  0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych(...)łyżeczki papryki słodkiej Kamis 0,5 łyżeczki oregano Kamis 0,5 łyżeczki pomidory suszone z czosnkiem Kamis 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie:  Piersi pokroić w kostkę dodać oregano, pomidory suszone z czosnkiem, paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu

Ala piecze i gotuje
Pijany kurczak 339

suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około(...)zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez

Brzuszki Łakomczuszki
Stroganow wieprzowy Gordona Ramseya 123

paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką.  3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie pieczarki. Smażymy aż będą miękkie, przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.  4. Dodajemy na patelnię dwie łyżki oliwy i podsmażamy mięso mieszając tak, aby z każdej strony się zarumieniło. Dodajemy(...)cały czas, aż się znowu zagotuje.  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.  Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Warzywna potrawka z kurczaka 221

rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam(...)ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zdjąć z kości, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić

Fabryka pomysłów
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 287

średnim ogniu. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją, mieszając, do zeszklenia. Przeciskamy do cebuli obrany czosnek, wrzucamy drobno pokrojone łodygi selera naciowego i marchew skrojoną w drobną kosteczkę. Smażymy warzywa razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się widocznie karmelizować (dokładnie tak jak włoskie sofrito – marchewka zmieni kolor, cebula(...)doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu i gotujemy razem 5-6 minut, bez przykrycia. Wsypujemy skrobię (w oryginale najczęściej używana jest skrobia kukurydziana) która całość zagęści i utrzyma w ryzach. Mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Mięso zostawiamy w patelni albo przekładamy do naczynia do zapiekania i szykujemy wierzchnią warstwę zapiekanki – absolutnie przepyszne

Karo in the Kitchen
Naleśniki z farszem ryżowym na słodko 92

trzeba? Na farsz: 100g ryżu białego – np. Kupiec 200ml mleka łyżka cukru trzcinowego łyżka kakao prawdziwego mascarpone- małe pudełeczko na naleśniki: 2 szklanki (220 ml) mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka (220 ml) mleka 1 szklanki wody (220 ml) (najlepiej gazowanej) szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego wystudzonego masła szczypta kurkumy Robimy! Farsz: Ryż gotujemy w mleku aż zamieni(...)dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa. Na samym końcu wlewamy masło-mieszamy całość Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze. Smażymy na patelni do naleśników- rozgrzewając łyżeczkę masła klarowanego. Jak nie ma to nie trzeba nic lub lekko spryskujemy olejem Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią. I już

Latosiowydom
TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 105

kolety schabowe bez kości po łyżce bazylii i ziół prowansalskich szczypta pieprzu 15g.śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety(...)posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 211

kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać

Monia miesza i gotuje
Indyk z mascarpone i suszonymi pomidorami 211

kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem. składniki: 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać

Monia miesza i gotuje
gołąbki z kaszą... 149

Jeżeli z kaszą, to "staropolskie" ? Jak zrobić gołąbki po staropolsku :)  Zamiast ryżu używamy kaszę i do sosu nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie i jak się gotuje to powoli odcinamy zmiękczone liście... Na farsz potrzebujemy ugotowaną kaszę pomieszaną z surowym mielonym mięsem,  podsmażoną cebulą i przyprawami...dodajemy również jajko, żeby farsz ładnie się kleił(...)zawijamy i odkładamy łączeniem do dołu... Jeżeli zostanie nam farsz i trochę kapusty, to kroimy drobno kapustę łączymy z farszem... robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka... żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :) Przed włożeniem do gotującego się na małym ogniu bulionu

chleba naszego
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 137

poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła(...)drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać nim gołąbki ,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Smacznego

Ladylaura.
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 365

Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy(...)minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem

Karo in the Kitchen
Mielone a’la strgonow 149

postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego(...)Przygotowanie: Mięso podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki

KasiaiKrzysiu.pl
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 218

mięso z dzika wraz z całą marynatą. Smażyć przez 7 minut do zrumienienia mięsa na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć kolejne 5 minut . Duszenie: Następnie wsypać łyżkę mąki i wlać wino. Wymieszać wszystko (wino dość szybko zgęstnieje). Gdy odparuje połowa wina, wlać 400 ml wody. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień(...)sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Gotować jeszcze przez 10 minut . Spróbować i w razie potrzeby ponownie przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Podawać z kaszą pęczak, kaszą jęczmienną lub ryżem. Smacznego! The post Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tofu w sosie orzechowym 203

cukru trzcinowego 2 kopiaste łyżki masła orzechowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 kostka tofu (180 g) 7 łyżek wody szczypta chilli opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne, niesmażone i niesolone   Przygotowanie:      Mieszamy cukier, ocet, sos sojowy i chilli. Dodajemy masło orzechowe oraz wodę i mieszamy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Tofu kroimy(...)złoty kolor, zalewamy je wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane tofu możemy posypać rozgniecionymi (np. tłuczkiem do ziemniaków) orzeszkami ziemnymi. Moje zaserwowałam z jaśminowym ryżem i startą marchewką z sezamem. Smacznego! Ostrzegam: słone

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania