ryż smażony - 6533 przepisów (strona:292/436)

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 166

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem

Gotowanie Patki
Ragout ze ślimaków – gulasz ze ślimaków 135

pomidory, wyjąć pietruszkę. Gotować 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować 5 minut, bez pokrywki. Posypać pokrojonymi liśćmi pietruszki. Podałam z ryżem.  **tyle otrzymałam ślimaków z pół kilograma żywych ślimaków w skorupkach, można użyć ślimaki z puszki. *Ślimaki najpierw są myte, następnie odpoczywają do następnego dnia. W tym czasie ślimaki zamykają się(...)można je zamykać w puszkach, słoikach lub mrozić. Mieliśmy też możliwość gotowania potraw ze ślimaków. W restauracji Finka leżącej na polu golfowym Sand Valley golf resort . Ja przygotowałam ślimaki smażone .  Kamila z ugotowane pozamiatane , razem z Mariolą Skalmowską przygotowała pieczarki faszerowane oraz bruschettę ze ślimakami na ostro, według przepisów z książki „ Ślimaka podróż kulinarna ”.  Jola z kulinarne przygody

królestwo garów
Chili con carne 246

Chili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem"  potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku.  Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą.  Składniki: 60 dag wołowiny zmielonej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 puszka fasoli wraz zalewą 1 puszka pomidorów z puszki 2 średnie cebule 3 żabki czosnku(...)łyżeczki chili 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1- 2 łyżeczki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę

Delicious Titbits
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 156

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej  smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam

potrawyregionalne
Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym, gotowane i pieczone 180

Pierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :)  Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo(...)podsypania) 5 jajek Sól Farsz: 1kg ziemniaków 2 duże cebule 70g masła Sól Pieprz Dodatkowo: Ok.100g margaryny 3 – 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej* * kiełbasę można zastąpić pieczarkami lub smażoną cebulką Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy ją do ziemniaków, razem z solą

Smakowy Raj
wątróbka z cebulą,zielonym ogórkiem w sosie pomidorowym czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 197

łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem, pieprzem i zeszklić na tłuszczu po wątróbce dodać obrany, pokrojony zielony ogórek, koncentrat pomidorowy(...)ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać z pieczywem, z ryżem, z ziemniakami.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 199

plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia(...)połowy limonki , dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik

Tajskie smaki
Kurczak w sosie mole 187

proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy razem przez chwilę, cały czas mieszając.  Dodajemy sezam, płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne. Podsmażamy chwilę aby smaku się połączyły. Następnie dodajemy pomidory i przecież. Całość miksujemy za pomocą(...)bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki. K awałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą.  Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo

Mania Gotowania
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 355

przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula(...)lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować

Fabryka pomysłów
Sos z kurczakiem i cukinią / Chicken and Zuchini with Sauce 83

serii testów - do mojego kurczaka z cukinią użyłam przyprawy Knorr, sosu włoskiego z suszonymi pomidorami. Oczywiście możecie zastąpić ją domową mieszanką przypraw. Taki sos będzie idealny do makaronu, ryżu czy ziemniaków. Smacznego:) 500 g piersi z kurczaka, mała papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek bulionu drobiowego, kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku), kilka łyżek startego parmezanu(...)suszonych pomidorów, bazylii, granulowanego czosnku i tymianku) Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w średniej wielkości kawałki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucić cukinię, paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat i zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości składników, pod koniec dodając

Lekcje w kuchni
Curry ze szparagami 154

Curry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego(...)płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę oraz szklankę wody, zagotowujemy

Dorota Smakuje
Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS 123

sól, olej, około 150 gramów tofu. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir (najlepiej rozetrzeć je z odrobiną soli na papkę), smaż chwilę, dodaj pastę curry, wymieszaj, wsyp soczewicę i zalej 2,5 szklankami wody, dopraw solą. Gotuj około 10 minut, dodaj pokrojoną w większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym(...)kostkę i krótko przesmaż. Można dodać je do curry lub wyłożyć na każdą porcję – drugą opcję polecamy zdecydowanie bardziej. Rada: curry podaliśmy z marynowanymi papryczkami, świeżą natką i ryżem. Takie jest zdecydowanie najpyszniejsze. Artykuł Wegańskie curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Orkiszowe placuszki białkowe 134

roślinnej, z dobrym składem, smakiem i ceną to myślę, że ten produkt może Cię zadowolić.  Skład tego białka , w wersji kakaowej przedstawia się następująco: białko grochu, białko ryżu brązowego, białko konopi, sproszkowane kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalny aromat, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe).  Jedna porcja (32 g) dostarcza 21 g białka i niecałe 2 g węglowodanów(...)wody gazowanej  1/2 łyżeczki oleju  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.  Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy. Smaż na nieco większym, średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.  Podałam z duszonymi śliwkami z odrobiną cukru kokosowego

Zdrowie na języku :P
DOMOWE GOŁĄBKI 160

same odchodzą ściągamy je, ja wyciągam kapustę na drewnianą deseczkę wbijając nóż, ściągam listki i umieszczam kapustę w garnku, wyciągam nóż. Czynność powtarzamy, aż ogołocimy kapustę z liści. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą oraz przyprawami, masę porządnie wyrabiamy. Z liści ścinamy zgrubiałe nerwy i wykładamy farsz, zaginajmy lekko boki kapusty i  zwijamy.   Ciasno układamy w naczyniu(...)godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy aż będzie lśniąca, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy a następnie przykrywamy. Pomidory mają się rozpaść. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy przecier, dodajemy po szczypcie papryki ostrej i słodkiej. Smażymy, aż lekko zbrązowieje, często mieszając. Podgrzewamy bulion, dodajemy przecier

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania