ryż smażony - 6533 przepisów (strona:292/436)

Białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami 180

ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni por 1 czerwona papryka 2 małe(...)półplasterki, w zależności jak duża będzie. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać por i paprykę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać cukinię, doprawić delikatnie solą, pieprzem i papryką i smażyć jeszcze kilka minut.    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski i delikatnie

Simply Food
Schab w sosie morelowym 268

suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka(...)paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą

Smak mojej kuchni
Wątróbka drobiowa w sosie z curry 207

proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej jeśli wolicie ostrzejszą wersję kilka ziarenen kminu rzymskiego wodę, około 0,5 l mąkę tłuszcz do smażenia Na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko się zeszkli delikatnie solimy i wsypujemy cukier. Gdy wszystko się skarmelizuje, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, starty imbir(...)ląduje garnka. Wszystko razem dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut. Dodajemy przyprawy, dosalamy.  Po kilku minutach możemy serwować. Potrawka świetnie skomponuje się z ziemniakami, czy kaszą. Ja ugotowałam ryż typu basmati, dodając pod koniec oprócz soli także nieco kurkumy, by uzyskać piękny, złoty kolor

Pichceniomania
Zupa krem z pieczarek z gnocchi 199

pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)duża biała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek około 5-6 gałązek świeżego tymianku kwaśna śmietana do serwowania gnocchi i ewentualnie grzanki czosnkowe jako dodatek Do garnka wlewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz ze świeżym tymiankiem i pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami – średni ognień około 20 minut. Po 20 minutach dodajemy wodę, śmietanę, sól

mecooks
Klopsiki w sosie marinara. 139

wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do smażenia minutę po czosnku razem z płatkami chili i szczyptą soli.  Dusić na małym ogniu długo - około 1 godziny - mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę

zadanie-gotowanie
Placuszki z cukinii dla dzieci 311

działki!   Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;)   Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól(...)Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia w środku miękka. Smacznego!  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

bistro mama
Potrawka z soi (wegetariańska) 183

tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej(...)zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :) Potrawka z soi (wegetariańska) Potrawka z soi (wegetariańska

Pyza i Surówka
Kieszonki ze szpinakiem i serem feta 184

Ahhhh to był obiad... całkiem w moim guście ryż,  sos beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem. Do pełni szczęścia zabrakło jedynie fasolki szparagowej, ale cóż i na nią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta  pieprz, sól(...)solą, pieprzem oraz czosnkiem.  Filety opłucz, osusz, delikatnie rozbij. Na każdym płacie połóż porcję szpinaku i sera . Złóż na pół, obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie 20 minut na małym ogniu. Jeśli filety będą się otwierać podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Filety były z kurczaka, tak więc piosenka będzie z kurczakiem

Kuchenne aromaty
Bakłażan czerwienią faszerowany 163

Faszerowany bakłażan to szybki i prosty pomysł na kolację, czy też pożywny obiad z dodatkiem ryżu bądź kaszy. Wariacji na temat bakłażana możemy znaleźć mnóstwo, natomiast ja postawiłam na farsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami.  Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu(...)pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Za pomocą

Mój Smak na Życie
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 185

przy mrożonych grzybach. Odcedzamy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię  rozgrzewamy sklarowane masło (obowiązkowe do kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy(...)lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i  dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. Zjadamy z ziemniakami lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Dorsz panierowany w sezamie 177

Dziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie,  bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować  każdą rybę, ja wybrałam dorsza

magiczna kuchnia Kasi
Polędwiczki wieprzowe smażone 493

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa

kuchnia doski
Paccheri ze szpinakiem. 235

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak

Kulinarny karnet Christophera
Razowe tagliatelle z krewetkami 210

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Komosa ryżowa jak gotować 86

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X KOMOSA RYŻOWA JAK GOTOWAĆ? Komosa ryżowa jak gotować - Szybkie i zdrowe przepisy. Ugotuj aromatyczną komosę ryżową bez trudu. Zaskocz smakiem i korzyściami!" CZYTAJ WIĘCEJ Komosa ryżowa - Co to jest i dlaczego warto ją gotować? Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, to cenna roślina, która zdobywa coraz większą popularność w świecie kulinarnym. W tym rozdziale(...)jakie posiada właściwości odżywcze i dlaczego warto wprowadzić ją do swojej kuchni. Komosa ryżowa to nasiona rośliny z rodziny komosowatych, charakteryzujące się delikatnym smakiem i ziarnistą konsystencją, zbliżoną do ryżu. Jest bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy (m.in. witamina B, E) oraz minerały (m.in. żelazo, magnez). Dzięki tym wartościom komosa ryżowa dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, wspomagając pracę serca

Podstawy Gotowania

Proponowane wyszukiwania