oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się rozpisywać. Sami wypróbujcie(...)filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć na bok do wyciśnięcia soku. Skórkę cytrynową wymieszać z mąkami
Pełny talerztrzonki pozostałe z usmażonych kapeluszy podanych na surówce z fenkuł u. Składniki : ok. 300 g świeżych rydzów cebula natka pietruszki (3 gałązki) 4 łyżki śmietany sól pieprz olej do smażenia Rydze pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań). Rydze opłukać na sicie i obgotować ok. kwadransa. Wsypać łyżeczkę soli, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszyć wtedy moc palnika. Odcedzić. Na patelni(...)zeszklić, dodać śmietanę. Całość podgrzać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać. Grzyby podawać np. z kaszą (u mnie z pęczkiem) lub ryżem. ---------- Podobne: Sałatka z pieczarek Rydze na surówce z fenkułu Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzierównież w Kauflandzie i "Piotrze i Pawle" ser biały chudy w kostce 200g - NETTO, często jest w promocji ser biały chudy Zielona Łąka w kostce 250g na potrzeby sera smażonego :) kupuję w Biedronce ser wiejski lekki 200g naturalny i ze szczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO(...)odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio pojawił się nowy w NETTO ale nie wiem czy pozostanie tam na stałe, kupuję też w TESCO oraz INTERMARCHE w cenie do 4 zł Ryż brązowy - Kaufland Pieczywo chrupkie żytnie - Biedronka Pieczywo chrupkie żytnie z otrębami - Kaufland Szpinak mrożony w brykiecie - NETTO Mąka żytnia typ 2000 - TESCO za niecałe 3 zł! (ciągle
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki(...)łyżeczka gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z cukinii odcinamy górę, kapelusik
Kulinarne przygody GatityBardzo szybkie, smaczne i nisko kaloryczne danie, idealnie smakuje z ryżem i warzywami. Składniki: 2-3 osoby podwójny filet z piersi kurczaka 1-1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy 1,5 łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy(...)tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut
Gorący kąsekO dobroczynnym działaniu kasz pisałam tutaj . Dlatego teraz czas na danie… Idealne jako dodatek, ale też świetnie sprawdzi się solo. SKŁADNIKI 1 szkl. kaszy pęczak
zabawa smakiemgrubości 2-3 cm. Delikatnie rozbić na desce dłonią i następnie obtoczyć w mące. 2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić(...)minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i włożyć z powrotem śliwki. 6. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSałatka wyszła rewelacyjnie. Po schłodzeniu smakuje wybornie. Dzięki aksamitnemu i delikatnemu czosnkowemu sosowi od Folwark smaki wszystkich składników są wyraźnie wyczuwalne. Składniki 250 g makaronu kritharaki (w kształcie ryżu) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 3 ogórki kiszone 1 garść(...)opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, mięso mielone, pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, pokrojone w kostkę grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, lekko oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez kwadrans na największym płomieniu, cały czas rozdrabniając mięso. Studzimy. Następnie dodajemy makaron i sos czosnkowy, mieszamy, do smaku możemy doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem, schładzamy
R'n'G KitchenPropozycja na lekki obiad czy też kolację, ale przecież na śniadanie też Wam nie zabronię Potrawka z bakłażanem w roli głównej proponuje podać z chlebkami Naan , z ryżem. Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany 2-4 słodkie czerwone papryki (2 jeżeli te długie jak u mnie) 200-300 g pomidorów najlepiej jakieś odmiany koktajlowej 2 cebule łyżeczka suszonego czosnku(...)ogień Przygotowanie: W garnku (minimum 3 litrowym) rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 3-4 minut pokrojona w kostkę cebulę. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Smaż około 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie pokrój paprykę podobnej wielkości kawałki jak bakłażan, oraz pomidorki na 2 lub 4 części. Do bakłażana dodaj paprykę i smaż
greenscarfmięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula(...)przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patipodkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów to płynne żółtko wzbudzało we mnie najwięcej emocji. Foodporn jednym słowem(...)umami. Coś niesamowitego – naprawdę warte spróbowania! Żółtka spotkamy także w moim ukochanym śniadaniu jakim jest szakszuka oraz bulionie z jajkiem. Na warsztatach była to zupa kimchi z chrupiącym ryżem podana z jajkiem. Trend czwarty. Na warsztatach miałam przyjemność przygotowywać dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej. Łączyliśmy składniki kuchni wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego z zachodnioeuropejską klasyką. Odkryciem był dla mnie berberys
Moja pasja smakumojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)pomidorowego 3/4 szkl. wody 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta. Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania. Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę
Codziennik Kuchennydanie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni. Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób): 2-3 młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek) 1 średnia(...)oleju roślinnego Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku): Pokrój cebule na średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę. Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm. Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj
greenscarfoleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się(...)bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce
zadanie-gotowanie