Szybki przepis na niecodzienne szaszłyki, macerowane w zaprawie z masła orzechowego, mleka kokosowego, soku z limonki i curry. Czas przygotowania : Godzina marynowania Czas smażenia : 12-15 minut Liczba porcji : 2 Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów(...)skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny
Niedzielny kucharzlepsze, ale akurat bateria w aparacie mi padła i została mi tylko komórka... Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoiczek czerwonego pesto z suszonych pomidorów (190g) olej do smażenia sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% świeże lub suszone oregano 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Odstawić(...)misce śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Śmietanę przelać na patelnię z mięsem. Gotować maksymalnie do 5 minut. 5. Podawać z dowolnym makaronem lub kaszą czy ryżem. Smacznego!!! Inspiracja: Cool&Minty
Kuchnia domowa Anipokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej strony. 2. W rondelku poddusić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miej mięso, podlać wodą w takiej(...)kostkę. 4. Gdy mięso już całkowicie zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a także koncentrat i przyprawy. Całość dusić jeszcze 10 minut. 5. Podawać wedle uznania - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy też pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa Aninaszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 2 puszki mleka kokosowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego(...)Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Obraną marchew i kiełbasę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa dokładamy do cebuli i smażymy przez ok. 10 minut. Dosypujemy przyprawy: chilli, imbir, cynamon, kurkumę i kmin. Wlewamy mleko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy fasolkę, koncentrat pomidorowy
Pobite gary BarbarySzybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (1 łyżeczkę) Na rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas. Dodać umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki, wymieszać. Dodać kawałki kurczaka, wlać pomidory z puszki, pokrojone suszone pomidory, przecier pomidorowy, trochę wody. Tylko
Kuchnia Pokoleńkroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy na mus. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmiksowaną cebulę , przyprawę tikka masala, kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu(...)sposób powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam
Radość kipiąca uśmiechem.www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne. Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami. Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem(...)twarogu 1 jajko (małe) 6 łyżek maki pszennej (płaskich) 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: mleko mąka pszenna do obtaczania olej/masło do smażenia Marchew ugotować (nie rozgotować!) w lekko osolonym mleku. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem
Di gotujejaglanej. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podałam je z makaronem spaghetti , Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką. Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne. Śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby liczące kalorie! Pamiętajcie – kasza jaglana jest niezwykle zdrowa i fajnie wprowadzić(...)czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu
Ostra na SłodkoDolej oleju i przesmaż na nim przyprawy - listek laurowy, ziarenka kardamonu, goździki, pieprz przez około 2 minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory(...)cebuli, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut lub do czasu aż kurczak będzie ugotowany, nie gotuj jednak zbyt długo, aby kurczak się nie wysuszył. Serwować z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniedość mocnym ogniu żeberka z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Zamykamy mięso po to, żeby zostało soczyste w środku. Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość(...)miękkości żeberek. Sosu powinno Wam trochę zostać – jeśli będzie za szybko odparowywał podczas duszenia, podlewajcie żeberka odrobiną coli, wody lub piwa. Są pycha i z pieczywem, i z brązowym ryżem. Wersja trzecia – żeberka pieczone Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra dół. Żeberka wyjmujemy z marynaty. Marynatę zachowujemy. Żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia, w 2-3 warstwach, podlewamy
Karo in the Kitchenbakłażany 1 cukinia 2 duże czerwone cebule 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości ) 1 pęczek natki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka muszkatołowa, liść laurowy... nie wiem(...)się nie rozleciały w trakcie duszenia. Wszystko razem dusić na oliwie z oliwek. Na koniec dodać pomidory w puszce i przyprawy. Podawać z kuskusem , chlebkami pita lub ryżem
Jemy Pijemyszalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką(...)winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoaromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona(...)Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną marchewkę. Dolewamy kolejne 2 łyżki soku worcestershire. Wszystko razem przesmażamy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaGulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik. Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe. Składniki: 500g filetu z kurczaka 300g brązowych pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy olej(...)podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości
Walijskie Pichceniebyć szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny 22. Składniki na 2-3 porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych(...)łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić. Następnie dodać pomidory, podlać
Fabryka pomysłówPierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama
kuchnia doskistron. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż uwolni swój aromat. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Wrzuć skórkę startą z połowy cytryny, wlej śmietanę kremówkę do patelni i delikatnie(...)pomidorkami koktajlowymi. Posyp danie świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub szczypiorkiem) dla dodatkowej dekoracji. Całość skrop sokiem z połówki cytryny. Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżu. Ja proponuję frytki z buraka i marchewki. Składniki Łosoś w sosie 2 filety łososia (około 300g) 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Eat me! Fit me!pewna, że każdy z Was sobie poradzi z ich przygotowaniem. Dodatek sosu porowego sprawia, że są jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze. Klopsy w sosie porowym podawane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują rewelacyjnie. Do takiego obiadu nie może zabraknąć również warzyw, tutaj polecam Wam buraczki tarte, które sprawiają, że całe danie smakuje rewelacyjnie. Zapraszam serdecznie na pyszne klopsy w sosie porowym(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki KLOPSY 400 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz olej do smażenia SOS 100 ml śmietany 18% 200 ml wody 1 łyżeczka mąki 1 por 1 marchewka Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Kolejno wbijamy do niego jajko, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
Przepiski.plDzisiejszy przepis dla miłośników pomidorówki. Teraz gdy jest sezon na pyszne, dojrzałe, pachnące pomidory nie mogło by jej zabraknąć na moim stole. Cudowna
magiczna kuchnia KasiSkładniki: polędwiczki z kurczaka 1/2 kg, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki 30 dag, cebula 1 sztuka, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 1 szklanka, koperek 1 pęczek polędwiczki pokroić w grubsze kawałki, posypać papryką, pieprzem ,kucharkiem, na maśle(...)przykryciem dusić z 25 minut na mniejszym ogniu wlać gęstą śmietanę, wsypać koperek posiekany i doprowadzić do wrzenia mieszając, nie gotować dłużej pyszny obiad,można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z czym się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuleczki, ok 4 cm średnicy (na oko). Mi wyszło ich 24. Na małym talerzu wymieszaj ze sobą mąkę i paprykę mieloną. Obtocz w tym każdy pulpecik. Do garnka po smażeniu cebulki i czosnku wlej rosół. Zagotuj i na mocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło(...)dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function
Anioszek w kuchniosuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Pod koniec dodajemy pokrojoną w cienkie pół-plasterki cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele(...)godzinach) doprawiamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną, a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gulasz wołowy na dziko podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami, ziemniakami czy ryżem. Każdą porcję można ozdobić gałązkami tymianku. Smacznego
MyCookBook.plmiędzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy ją, a później dodajemy czosnek i na małym ogniu lekko go smażymy, ale nie zarumieniamy. 3. Teraz dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez(...)wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleSkładniki: papryka czerwona (1/2 szt.) pieczarki (4 szt.) cukinia (1/3 szt.) cebula dumka (1 szt.) kasza żytnia (1/3 szklanki) przecier pomidorowy lub pomidor (1 szt.) woda
Weganka gotujezalewą 400 g);1/2 łyżeczki kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1/2 łyżeczki kardamonu;1 łyżeczka garam masala;1/4 łyżeczki płatków chili;1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego;Sól;Olej do smażenia.Sposób wykonania:Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać.Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę(...)puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.Z dodatku płatków chili można
Gospodyni Miejskawyjąć je z rosołu, obrać z mięsa (kości i skórę wyrzucić), a mięso drobno pokroić.Do rosołu z gotowania ćwiartek wrzucić podsmażone warzywa, a na patelnię na której były smażone wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i podsmażyć.Podsmażone mięso z kurczaka wrzucić do gotującego się na małym ogniu rosołu z warzywami i chwilę razem gotować.Następnie dodać sos pieczeniowy rozpuszczony(...)wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób.Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem.Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować.Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku...Składniki:opakowanie makaronu penne300g pieczarek2 cebulepuszka czerwonej fasoli2-3 łyżki
Walijskie Pichcenie