miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł. Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać ser ricotta i wszytko dokładnie(...)nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na niego ryż, groch, fasolę lub specjalny ceramiczny groszek do pieczenia i piec przez 10 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Spód do tarty wyjąć
Codzienne Gotowaniezaczną się lekko rumienić. Uważać by ich nie przypalić. Do tego dodać przyprawy i razem krótko podsmażyć. Dodać nieco wody z ciecierzycy gdyby składniki chciały przywierać do dna garnka, smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Pomidory sparzyć (jeżeli używamy świeżych), obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 10 minut co chwilę mieszając(...)przez ok. 15 minut aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą/ natką pietruszki. Można przechowywać w słoiku w lodówce przez ok. 2 - 3 dni. PROPOZYCJA PODANIA: Ryż długoziarnisty ugotowany w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze przepłukać zimną wodą. Całość podgrzać na oliwie z dodatkiem odrobiny soli oraz
Calzonella.componieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom i zapachowi, i piekę je, i smażę na różne sposoby. Poniższy przepis pochodzi z Jadłonomii . Pierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem inaczej, ale wcale(...)dobrego octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko u nich jestem, zostawiam kilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie to można podawać w wielu kombinacjach: z ziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać(...)Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź gotować. (Oleju dużo nie potrzeba, gdyż mięso sok puści). Dodać cebulę, po kilku minutach paprykę, po następnych kilku minutach pieczarki. Całość dusić na średnim ogniu ok. 20 – 30 minut
Kuchnia smakówangielskiego startego, sól, pieprz, papryka czerwona 3-4 duże łyżki koncentratu pomidorowego. Przygotowanie: warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę(...)kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą. Taak przygotowana potrawę przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki żeby się „przegryzło” najlepiej na całą noc. Podawać z ryże, kaszą, pieczywem a zresztą ze wszystkim jest pyszne! Smacznego
greenscarfOsuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu przez około 3-5 minut. Kiedy cebulka jest już przesmażona dodajemy przyprawy i zmiażdżoną trawę cytrynową, całość przesmażamy jeszcze kolejne 3 minuty. Kiedy uwolni się już piękny(...)gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne 2 minuty i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, udekorowane papryczką i listkami świeżej kolendry. Smacznego
Plate of JoyPyszna, wegetariańska potrawa na lekki obiad albo ciepłą kolację. Podajemy z ryżem, ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Poza tym chciałabym polecić wszystkim czosnek niedźwiedzi. Jest pyszny, lecz raczej mało popularny. Świerzy ciężko dostać, ja zaopatrzyłam się w paczuszkę suszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza(...)myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarneObiad w 15 minut. Dosłownie. Na pierwszy rzut ona raczej skromny, żadnej wysady ... makaron, czerwona cebula, kabanosy drobiowe i duużo natki pietruszki. Skromnie ale
Walijskie Pichceniezwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki. Po usmażeniu natychmiast przykryć
Kulinarny karnet Christopherasmakiem i nawet pochwalił kaszę, ciekawe na jak długo, bo dziecko mam "antykaszowe". Składniki dla 2 osób: 450 g cielęciny 3 średnie marchewki ok. 3 łyżki oleju (ja smażyłam na oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej 30 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko (surowe) natka pietruszki sól biały pieprz 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance bulionu(...)dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną gotowaną w bulionie warzywnym, ale możecie podać również z ziemniakami, ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia firmy Ballarini. Kiedyś pokazywałam Wam Salento Whitestone o białej, ceramicznej
Blondynka GotujeDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskioleju słonecznikowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Jak zrobić kurczaka w sosie szpinakowym. Na dużą patelnie włożyć liście szpinaku , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Smażyć na małym ogniu przez 5minut. Kolejno, dodać sól oraz śmietankę i kontynuować gotowanie przez 2minuty. W kubeczku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i zalać gotujący się szpinak. Zagotować(...)stron do momentu w którym mięso jest lekko przypieczone. Grillowane mięso włożyć do sosu szpinakowego lub serwować pokrojone na kawałki na sosie szpinakowym. Całość podać można z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym. Kurczak w sosie Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie szpinakowym. Świeży szpinak można ewentualnie zastąpić szpinakiem mrożonym. W tym daniu najlepsze będą liście szpinaku a nie szpinak mielony
MeCooksmoją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów. Podczas sprzątania na komputerze znalazłam również fajny przepis na risotto z czarnego ryżu i ramen, który pamiętam smakował obłędnie. Jak będziecie grzeczni to Wam go wrzucę tu. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi sól, biały pieprz pęczek natki pietruszki i koperku(...)cytryny i wkładam do lodówki na godzinę lub noc. Następnie piekę rybkę przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na patelni rozpuszczam masło i smażę na nim szalotki z tymiankiem. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i brokuł. Smażę minutę warzywa, wlewam wino, redukuję. Przykrywam warzywka pokrywą i duszę 5 minut. Na koniec doprawiam solą
Mango PapajaBardzo smaczne te gołąbki, zrobione w bardzo tradycyjny sposób. Tylko zamieniłam ryż na kaszę jaglaną. Polecam. Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę(...)patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Zdjąć gołąbki z patelni i połączyć na głęboką patelnię lub garnek. Na patelnię na której się smażyły gołąbki wrzucić pokrojone pieczarki i suszone grzybki. Smażyć aż grzybki lekko się podsmażą. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić do smaku solą i czarnym
Kuchnia Pokoleńoliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec dołożyłam jogurt i majonez. Wymieszałam powstały sos. Pyszny. Można(...)poprzecznie na dość grube plastry. Na talerzu położyłam porcje sosu ,na którym ułożyłam kawałki mięsa, na wierzchu znów dałam porcje sosu. Mojego Kurczaka Koronacyjnego podałam z krążkiem ryżu. Pyszne, wykwintne danie. Czyli... obiad po królewsku. Mam nadzieję, że tak podany kurczak zasmakuje Wam. Jest doskonały, a aksamitny sos przyprawi Was o zawrót głowy, bo danie jest naprawdę
Kuchnia u Krysi