ryż smażony - 6533 przepisów (strona:307/436)

Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 159

uwolnią aromat. Dodajemy do naczynia czosnek i imbir – smażymy mieszając kolejne dwie minuty, żeby dodatki dobrze zainfuzowały olej. Wrzucamy cebulki – znowu dwie minuty smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście(...)jakiś czas mieszając. Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty – dłużej nie trzeba. Próbujemy całości i leciutko dosalamy.   Podajemy gorące curry na ryżu – białym, brązowym, czerwonym, dzikim, albo z chlebkami naan lub pitą . Porcja z podanej ilości składników spokojnie zaspokoi głód czterech dorosłych osób Gotową pastę służącą za bazę smakową do tego curry

Karo in the Kitchen
Gołąbki w sosie pomidorowym 201

wrzącą wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - musi "przejść" przyprawami.  Zaparzanie kapusty W międzyczasie(...)każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. Przygotowane gołąbki posmarować koncentratem pomidorowym. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu; uwaga - podczas smażenia bardzo mocno się dymi). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami

Ugotować
Bitki wołowe w sosie 368

angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło(...)patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła. Na dużym ogniu obsmażamy (najlepiej pojedynczo) bitki, aż przyrumienią się z każdej strony. Usmażone przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolewamy jeszcze łyżkę oleju/masła (jeśli jest potrzeba) i podsmażamy cebule posiekane w drobną kostkę (warto je odrobinę posolić). Gdy będą już szkliste, dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, smażymy

Poezja smaku
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 207

ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną(...)oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy. Smażymy na średnim ogniu

Ostra na Słodko
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 164

ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;) Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną(...)oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy. Smażymy na średnim ogniu

Ostra na Słodko
Kotlety z dyni 148

bazylię oraz naszą startą wcześniej dynię. Dorzucamy również pokrojoną w drobną kostkę papryczkę habanero oraz zwykłą paprykę. Dodajemy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkumę, wędzoną paprykę) oraz ryż i 2 łyżeczki sezamu. Dolewamy odrobinę wody i przykrywamy. Czekamy aż warzywa się podduszą, a smaki sobą przejdą. 4. Co jakiś czas sprawdzamy czy nic nam się nie przypala - jeżeli(...)lniane i wszystko dokładnie mieszamy. 6. Na talerzu wysypujemy trochę ziaren sezamu i siemienia lnianego i mieszamy je ze sobą. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach. Smażymy na oleju, aż się zarumienią. Można również smażyć kotlety bez sezamowo-lnianej panierki - w obu wydaniach smakują bardzo dobrze :) Smacznego! Maugo&Paszko Zobacz również: 7 pomysłów na wegańskie kotlety

Bananowe Pole
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 189

dodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem w moździerzu rozcieramy drobno(...)małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące

zobacz ich smak
Koperty drobiowe z kremowym serkiem i papryką 223

wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy z nas ma swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek(...)serka i kawałeczki papryki. Zwijamy na pół i dociskamy. Jeśli zajdzie potrzeba można końce spiąć wykałaczkami. Drugą stronę mięsa również przyprawiamy solą, pieprze itd. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Mięso podajemy z dowolnymi dodatkami ( u mnie kasza jęczmienna

My simple kitchen
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 242

wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Ps. Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa(...)suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze.   PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA Na granicie już od jakiegoś czasu mam przyjemność smażyć ( też marki Ballarini ) i już wielokrotnie pisałam , że jestem zachwycona tym materiałem. Linia Lucca jest nowością w rodzinie naczyń granitowych. Głęboka patelnia ma średnicę 24 cm. Granitowa powłoka patelni należy

Ostra na Słodko
Bengalska ryba po polsku. 163

mleko kokosowe 400ml -gorczyca w ziarnach biała -2 chilli zielone -kurkuma -kolendra w liściach i w ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo ją przyrządzić i to kwestia cierpliwości raczej niż trudności(...)ostatecznie ucieramy na jednolitą masę. U mnie wyszło piekielnie ostre, przy czym aromatyczne. Ostrość zbiłem troszkę miodem (pół łyżeczki). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pastę, podsmażamy i dodajemy rybę. Smażymy z każdej strony po dwie minuty, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy rodzynek. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Smak mnie zaskoczył, chyba będzie częściej gościło to danie w moim domu

BaRepas
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 187

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy pokrojony miąższ z jednego bakłażana. Mieszamy i lekko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany

Oryginalny smak
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 224

talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek. Po 4 minutach czosnek wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulkę smażymy do lekkiego zbrązowienia, czyli jeszcze przez 6 minut.  3. Do cebuli dodajemy wołowinę wraz z sokami, które się wytworzyły, doprawiamy pieprzem, imbirem i solą, kruszymy papryczkę chilli. Przesmażamy przez około(...)szczelnie folią aluminiową (ja zawinęłam na dwa razy) i wkładamy do piekarnika na 100 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a mięso zostawiamy w nim jeszcze na 30 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Danie jest idealne na coraz chłodniejsze dni. Delikatnie pikantne i rozgrzewające za sprawą imbiru, czosnku i chilli uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Zapiekanka z ryżem 91

Bardzo dobra zapiekanka. Jak zostanie na drugi dzień wystarczy podgrzać w mikrofali i będzie równie pycha. Polecam, Cebulkę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Papryki oczyścić

Kuchnia Pokoleń
Dżem jabłkowy. 244

żem jabłkowy doskonale nadaje się do gotowanego ryżu. Wystarczy ugotować ryż na mleku, wyłożyć na małe, płaskie talerzyki, rozsmarować i gdy trochę przestygnie nałożyć na niego dżem jabłkowy. I deser gotowy ! Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne(...)zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj i postaw na ogniu, zagotuj. Pozostałą część jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do gotujących się owoców, wymieszaj. Smaż dżem mieszając od czasu do czasu masę , aby nie przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania