ryż smażony - 6533 przepisów (strona:314/436)

Wegetariański gulasz z bakłażanów. 204

Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się(...)bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 169

głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać wyraźny aromat (po ok. 2-3 minutach), wtedy dodać soczewicę, smażyć mieszając 2 minuty, dodać pomidory z sokiem, bulion z warzywami i mleczko kokosowe, gotować na mniejszym ogniu ok. 20-30 minut pod przykryciem (jeżeli mamy mniejszą patelnię, możemy zawartość patelni(...)jeszcze ok. 7-10 minut. 4 . Gorące rozlać do miseczek, udekorować jogurtem i świeżą kolendrą, podawać można samą, z chlebkiem naan lub innym pszennym (typu bagietka chociażby) albo z ryżem basmati.   Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco

Kuchnia Prezydentowej
KURCZAK PO KREOLSKU 299

Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką są rewelacyjnym pomysłem na obiad!Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie!Przepis BEZ LAKTOZY - polecam!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* mąka pszenna – 2 łyżki* słodka papryka(...)paski.w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance.W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę.Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając.Po tym czasie wsypujemy do tego rondelka resztę przypraw , które pozostały z obtaczania mięsa i podgrzewamy minutę.Zdejmujemy z ognia i powoli dodajemy przygotowany

Ostra na Słodko
Gulasz wieprzowy z karkówki 221

Gulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam!   Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)mieszamy aby pokryć nią całe mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw *** *** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę

Blog z Apetytem
Kurczak po Japońsku 139

mieszanką chilli , czosnku i imbiru – zostawiamy na noc w lodówce . Drugiego dnia , solimy , a następnie, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem 3 łyżek wody ,a potem w mące . Smażymy z obu stron na złoto , na rozgrzanym maśle , nie na całym , na łyżce- dwóch ( najlepiej wcześniej , je sklarować , lub użyć już klarowanego ) . Następnie, przekładamy na blaszkę do pieczenia , obkładamy kawałkami(...)odpowiedniego kolorku i lepkości ) , uważając ,żeby z wierzchu się nie przypalił . Jak skończy się marynata , polewamy kurczaka , tym co wytrąci się podczas pieczenia , na blaszce . Podajemy na gorąco z ryżem lub innym dodatkiem, w oryginale z sosem sojowym, podanym z surowym żółtkiem ( widać na zdjęciu ) Kurczak , naprawdę wychodzi pyszny , wcale nie kwaśny , ani zbyt słodki , jakim cudem , jest zachowana doskonała

Ogrodnik w podróży
Curry z kurczaka i batatów. 118

kurczaka , zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula(...)posiekać w kostkę lub piórka (jak u mnie). Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pastą imbirową. Dodać do cebuli i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać posiekaną papryczkę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata.  Smażyć przez chwilę. Następnie dodać chili, garam masalę, kurkumę, mieloną kolendrę, kumin i chutney

zadanie-gotowanie
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 157

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża

Nie tylko w kuchni
Mięso drobiowe z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 158

Świetny pomysł na przygotowanie błyskawicznego obiadu - mięso z udek kurczaka usmażone z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Pycha :) Poniższe danie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Jestem pewna, że przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie danie.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry) 1 średniej wielkości cukinia garść(...)umyć i ewentualnie przekroić na pół. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć mięso. Gdy kawałki mięsa drobiowego będą już prawie usmażone to dodać cukinię. Całość przemieszać i smażyć na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie miękka to dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć jeszcze chwilę. Całość ewentualnie posmakować i doprawić do smaku. Od razu podawać

Ugotować
Meksykanskie chili wolowe z salsa 154

drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego garnka do zapiekania i podsmażamy na średnim ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dorzucamy przyprawy i mieszając smażymy ok 15 minut. Uważamy by składniki nie przywarły. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy 2 puszki wody, Doprowadzamy do wrzenia. Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mięso do sosu. Garnek przykrywamy(...)oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 189

oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego  3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i  pokroić  na  jak  najcieńsze  plasterki .  Pokrojone(...)przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marzec - kuchnia chińska 180

można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów(...)swojej kuchni posiadać 2 sprzęty, które pozwolą nam się w pełni cieszyć przygotowywaniem chińskich dań - wok i bambusowy parnik . Wok możemy zastąpić patelnią, ale jego specyficzny kształt pozwala smażyć szybciej i inaczej pracować rozgrzanemu do wysokich temperatur olejowi, który gromadzi się na jego dnie. Parnik to koszyki bambusowe z przykrywką, które stawiamy na woku lub garnku z gotującą się wodą

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie cebulowym 268

podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia   Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.   Ser tarkujemy na drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną(...)drugiej patelni podsmażamy mięso......do zrumienienia.   Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut.Możemy posypać szczypiorkiem.  Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 324

pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje o produktach a także gdzie możecie kupić lub zamówić produkty klik. Ja jako(...)szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam po raz pierwszy ale byłam zaskoczona smakiem.  Jeśli chodzi o przygotowanie to wystarczy zalać wodą odczekać 10 minut a później już pozostało tylko smażenie. My wersję klasyczną lubimy z cukrem natomiast te ze szpinakiem podałam z kwaśną śmietaną. Było szybko i smacznie

Ala piecze i gotuje
Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy 104

banan Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do ryży i całość miksujemy („blendujemy”). Groszek z marchewką (od 8 miesiąca życia) 0,5 szklanki groszku 2 marchewki Przygotowanie: Groszek i umytą, obraną i pokrojoną marchewkę gotujemy do miękkości. Całość można podać z niewielką ilością ryżu lub kaszy. Zupka pomidorowa z groszkiem (od 10 miesiąca życia(...)kawałek banana 1 żółtko Przygotowanie: Owoc kroimy na kawałki. Kaszę gotujemy na wodzie, studzimy i dodajemy żółtko oraz pokrojony owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu. Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia) 2 banany 1 szklanka płatków owsianych

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania