kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki. Co tu dużo gadać: lubię te smaki. Tym razem przyszła pora na placki ze zmiksowanym szpinakiem. Można zrobić tradycyjne i do nich(...)pieczenia spora szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) 1 większy ząbek czosnku 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance) olej do smażenia Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio
Codzienna kuchnia niecodziennarazem kolejne pyszne kotleciki z ukochaną przez nas kaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku(...)rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym. Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad. Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami. 1/2 kg serduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej(...)ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu z opakowania. Niektórzy
Di gotujekiełkami buraczka Składniki: 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag 1 cytryna sól pieprz cytrynowy mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek olej do smażenia garść kiełków buraczka Wykonanie: Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania. Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie(...)wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka. Podałam z ryżem
Kuchenne zapiski Edytykilka sztuk powtarzam przepłukiwanie rąk w zimnej wodzie. a uładzone wilgotnymi rękami tak Te kotlety nigdy nie rozpadły mi się nie patelni, nic z nich nie opada w czasie smażenia a naprawdę nie dosypuję do nich żadnej mąki, bułki, nie lepię siemieniem ani innym glutem, wszystko tak, jak napisałam. Gotowe kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej(...)moje starsze dziecię prosi o dokładkę, to muszę prawdę mówić :D Do tych kotletów świetnie pasuje dip czosnkowy a dzisiaj jedliśmy tak po prostu, w towarzystwie brązowego ryżu, marchewki i buraków. SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEresztę można dobrać z tego co akurat mamy w lodówce. Jako dodatek możemy podać wspomniane placki ziemniaczane, ale równie dobrze (zwłaszcza jak nie mamy czasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz wrzucamy nasze mięso. Intensywnie podsmażamy ze wszystkich stron, pamiętając by go nie solić bo stwardnieje. W czasie gdy mięso się smaży nastawiamy bulion w garnku. Dorzucamy do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zostawiamy na malutkim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Kiedy
Kolizje SmakówZapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego
Kawa z mlekiemBardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada
kuchnia doskiSkładniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand
W Mojej Kuchni Lubiękolor. Karkówka w sosie koperkowym jest przygotowana z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na karkówkę :) Karkówka w sosie koperkowym(...)kartonika) przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie; opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki Karkówka w sosie koperkowym, przygotowanie: Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekanego pora. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą
Lekcje w kuchniKaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. Na dużą porcję dla 6 osób. SKŁADNIKI 1 główka młodej białej kapusty 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula oliwa 3 opakowania kaszy jęczmiennej(...)Wrocławskiej) do dekoracji świeża pietruszka lub kolendra WYKONANIE Mięso przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy
Passions hobbies lifewydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki(...)zdjąć z ognia i pozostawić pod pokrywką, aż do ostudzenia kaszy. W międzyczasie grzyby zalać odrobiną wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia większości tłuszczu. Następnie dodać cebulkę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Na sam koniec, patelnie zdjąć z ognia i do podsmażonej masy dodać ugotowaną kaszę. Całość dosyć
Ugotowaćdanie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki mąki 1 nieduża cebula 1 marchewka(...)cieńsze filety. Mięso doprawić solą oraz pieprzem z obu stron, a następnie oprószyć mąką. W szerokim garnku lub na większej patelni rozgrzać olej, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka lub patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć na umiarkowanym
Fabryka pomysłówKolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 listek laurowy(...)ugotować do miękkości. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką
Kolorowa kuchnia Elkiumiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać(...)jest wskazana ilość, którą widzisz na zdjęciu. Dodałam cały taki związany pęczek. Przygotowanie: Szczypiorek umyj, odkrój nieładne końcówki i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Dodaj szczypiorek i smaż na średnim ogniu ok 1 minutkę, często mieszając. Dodaj mąkę, wymieszaj i po kilku sekundach zdejmij z palnika. W kubku wymieszaj gorącą przegotowaną wodę ze śmietaną. Wlej do garnka
Anioszek w kuchni