Risotto Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne. Składniki na 8 porcji: 8
Pomysłowa kuchniaUdka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i słodką,solą oraz pieprzem. Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem
O kuchni z uczuciemTo danie robiłam już jakiś czas temu, podczas swojego jesiennego urlopu. Delikatny kurczak duszony z kurkami i ryżem czyli coś bardzo pysznego. Robocze zdjęcie pokazywałam we
Smaczna Pyzaosolonym wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc(...)dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej. Kapusta ma być miękka. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlew amy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia. Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory
Słodka Stronaczerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 ząbki czosnku po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona), szczypta cayenne oliwa do smażenia Mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara(...)dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Chili con carne podawać z ryżem, tortillą. Smacznego
Obiad gotowyponieważ jest w nim kilka niedoróbek. Wyszło genialnie, aromatycznie, pysznie. Na zdjęciu oprócz mięska jest też widoczne risotto o którym będzie mowa w innym poście. Ostatnio jemy cały czas ryż przez moje eksperymenty z risotto. Dlaczego? Dowiecie się kiedy indziej. Teraz czas na indyka :) Składniki na curry z indykiem (3 - 4 porcje): 400 - 450 g piersi z indyka cebula(...)marynować go aż tak długo, ale mięso nabierze smaku po godzinie, dwóch, trzech. Nie oczekujcie zjawiskowych rezultatów po 15 minutach. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać mięso. Smażyć do zarumienienia. Zalać pomidorami i mleczkiem kokosowym. Dusić przez około 30 minut. Radzę być oszczędnym z oliwą, aby potrawa nie była zbyt tłusta
Karola gotujesmażenie: 10 minut Składniki: 2 opakowania tofu Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu 5 cm pora (biała część) 15 g świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku Olej do smażenia Sos: 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego) 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego) Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno(...)woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż. Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis. Angie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadomu. Moja prababcia nauczyła mnie jeść ją z cukrem - zawsze dosłodzona na talerzu dodatkową porcją cukru - łyżeczką bądź dwoma! Obowiązkowo musiał być też ryż! Pomidorowa z ryżem i cukrem to było to :) Tylko my dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to! Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną(...)pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki
Plate of JoyPogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc stwierdziłam, że spróbuję. I są obłędne. I same. I w owsiance. I... no właśnie. W pankejkach. Bardzo delikatne, rozpływają się wręcz w ustach. Idealne do pysznej Latte lub wspaniałego cappuccino. No do espresso(...)poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych
CzarnawisienkaCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Poezja smakuMakaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę
zjem to blog kulinarnyJest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka(...)olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się
Świat Smakumarchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga(...)sól himalajska, pieprz czarny (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę wraz z papryczką chilli poszatkuj i smaż na rozgrzanym oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli
Zdrowie na języku :Pmięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól i pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem. Artykuł Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania
SzczyptaSmaQZaszaleliśmy:) Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka 2-3 ząbki czosnku zielony groszek z puszki 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście 1/3 szklanki białego wina(...)kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino
MarciochaKucharzynapełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy. Składniki: 14 średniej wielkości jędrnych pomidorów ½ szklanki posiekanej cebuli ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano 2-3 duże liście świeżej Bazylii(...)odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z pomidorów. Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Włoskie
naRuszciewcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego(...)warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami
Powiedz dietom nieProste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia PokoleńZupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)mała marchewka 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1.5 litra wody 1 szklanka (240 ml) passaty pomidorowej 200 g tofu naturalnego 2 łyżki oleju (do smażenia) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: świeże zioła do podania: pietruszka, koperek, kolendra płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą, po czym obieramy ze skórki
Lamarida.plzapragnęłam gołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku(...)koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory
Mój pomysł nawychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak) 1 mała dynia piżmowa 3 większe(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i szklimy. Przekładamy do większego garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, na patelnię (tą samą) dajemy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki, usmażone wrzucamy do garnka do cebuli. Paprykę myjemy, kroimy w paski, na patelnię dajemy znowu troszkę masła i smażymy paprykę. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle klarowanym
kruche babeczkialbo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone(...)niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni
Zasmakuj Kuchniząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej domowe warzywko lub vegeta sól, pieprz, przyprawa do kurczaka natka pietruszki mąka do obtoczenia filetów olej do smażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość(...)hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami <-- klik. Smacznego
Gotowanie...to proste !albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos - kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone(...)niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem
Zasmakuj Kuchniwielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami(...)następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie pieczarki podlać odrobiną wody. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i z obu stron przesmażyć kawałki mięsa
Ugotowaćzawsze taki może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej(...)mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę
O kuchni z uczuciemłyżka przyprawy Do sosów i mięs Rafex pieprz, sól do smaku 4 łyżki oliwy do marynaty 7 łyżek oliwy do smażenia około 5 szklanek bulionu może być warzywny 1 sos pieczeniowy Winiary 1 . 1,5 łyżki mąki Wykonanie : Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w plastry. Natrzeć przyprawami , odrobiną vegety i około(...)szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z mąką , wlewamy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przypraw firmy Rafex dostępnych - http://rafex.eu
Sama słodycz i szczypta chiliWszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy sezam, czarnuszkę(...)wieczorem, odstawić do wystygnięcia, a potem do lodówki na całą noc. Następnego dnia zapewne będzie mocno zbita. Wtedy kroimy ją w grube plastry, panierujemy w klasycznej panierce i smażymy jak kotlety. Nie próbowaliśmy tego, bo babka zniknęła zanim pomyśleliśmy o tym, ale możecie wykorzystać taką naszą sugestię. Życzymy smacznego
vegetaniesour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2(...)drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut
Słodka StronaOdstawiamy do wystudzenia.Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość.Robimy gołąbki do wyczerpania(...)szkl bulionu/ wody (tak aby było jej ok 3 cm poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy ją chwilę, ma lekko się zrumienić.Z gołąbków odlewamy sos do mniejszego garnka. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Chwilę gotujemy i dodajemy nasza zasmażkę, mieszamy kilka min i całość
Malinowe Pocałunki