ryż smażony - 6533 przepisów (strona:318/436)

Risotto 166

Risotto Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne. Składniki na 8 porcji: 8

Pomysłowa kuchnia
Udka z indyka z pieczarkami 173

Udka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej  i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i  słodką,solą oraz  pieprzem.  Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem

O kuchni z uczuciem
Kurczak duszony z ryżem i kurkami 314

To danie robiłam już jakiś czas temu, podczas swojego jesiennego urlopu. Delikatny kurczak duszony z kurkami i ryżem czyli coś bardzo pysznego. Robocze zdjęcie pokazywałam we

Smaczna Pyza
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 160

osolonym wrzątku. Ryż oraz kasza powinny być al dente. Następnie ryż oraz kasze odcedzamy, przykrywamy pokrywka i tak pozostawiamy na kolejne ok. 15 minut. Kasze z ryżem łączymy z przesmażonym mięsem i dokładnie mieszamy. Studzimy. Na środek każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc(...)dusimy ponad godzinę, a nawet dłużej.  Kapusta ma być miękka. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlew amy olej i wrzucamy cebulę.  Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek.  Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia. Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory

Słodka Strona
Chili con carne 199

czerwona papryka  1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 ząbki czosnku po łyżeczce kuminu, oregano, czerwonej papryki (może być wędzona), szczypta cayenne oliwa do smażenia Mięso pokroić w niedużą kostkę.  Cebulę i paprykę również pokroić w kostkę. Marchew (jeśli dodajemy) pokroić w talarki. Czosnek i chili posiekać. Mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do szybkowara(...)dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą. Chili con carne podawać z ryżem, tortillą.  Smacznego

Obiad gotowy
Curry z indykiem 150

ponieważ jest w nim kilka niedoróbek. Wyszło genialnie, aromatycznie, pysznie. Na zdjęciu oprócz mięska jest też widoczne risotto o którym będzie mowa w innym poście. Ostatnio jemy cały czas ryż przez moje eksperymenty z risotto. Dlaczego? Dowiecie się kiedy indziej. Teraz czas na indyka :) Składniki na curry z indykiem (3 - 4 porcje): 400 - 450 g piersi z indyka cebula(...)marynować go aż tak długo, ale mięso nabierze smaku po godzinie, dwóch, trzech. Nie oczekujcie zjawiskowych rezultatów po 15 minutach. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać mięso. Smażyć do zarumienienia. Zalać pomidorami i mleczkiem kokosowym. Dusić przez około 30 minut. Radzę być oszczędnym z oliwą, aby potrawa nie była zbyt tłusta

Karola gotuje
SMAŻONE TOFU Z POREM 257

smażenie: 10 minut Składniki: 2 opakowania tofu Mąka ziemniaczana do obtoczenia kawałków tofu 5 cm pora (biała część) 15 g świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku Olej do smażenia   Sos: 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego)   4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju sezamowego (lub arachidowego)   Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno(...)woku lub na patelni, odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym, i ułóż na talerzu lub w miseczkach. Polej przygotowanym sosem i posyp pokrojonym porem. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli por jest cienki, możesz pokroić go w drobne plasterki, nie przekrawając go wzdłuż. Życzę smacznego i bardzo proszę o komentarz, jeśli wypróbowaliście ten przepis.   Angie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pomidorowe Love! 174

domu. Moja prababcia nauczyła mnie jeść ją z cukrem - zawsze dosłodzona na talerzu dodatkową porcją cukru -  łyżeczką bądź dwoma!  Obowiązkowo musiał być też ryż! Pomidorowa z ryżem i cukrem to było to :)  Tylko my dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to!  Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną(...)pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki

Plate of Joy
Placuszki z płatków ryżowych 287

Pogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc stwierdziłam, że spróbuję. I są obłędne. I same. I w owsiance. I... no właśnie. W pankejkach. Bardzo delikatne, rozpływają się wręcz w ustach. Idealne do pysznej Latte lub wspaniałego cappuccino. No do espresso(...)poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła. Placuszki z płatków ryżowych

Czarnawisienka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 324

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można podać ją z ryżem na większy głód. Bardzo lubię robić to danie na obiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli(...)chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Poezja smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 585

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę

zjem to blog kulinarny
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 159

Jest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka(...)olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się

Świat Smaku
Ketchup z cukinii bez cukru :) 187

marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze.  Składniki: 2 kg cukinii (waga(...)sól himalajska, pieprz czarny (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę wraz z papryczką chilli poszatkuj i smaż na rozgrzanym oleju przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli

Zdrowie na języku :P
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 87

mięsa: 150ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki imbiru sól i pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem. Artykuł Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 183

wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego(...)sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania

SzczyptaSmaQ
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem 156

Zaszaleliśmy:)  Paella mixta z langustami i kurczakiem SKŁADNIKI: 500 g ryżu do paelli 1 litr bulionu z owoców morza kilkanaście langustyn lub krewetek 1 pierś kurczaka   2-3 ząbki czosnku   zielony groszek z puszki   3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w paście   1/3 szklanki białego wina(...)kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać paprykę w proszku (słodką  oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino

MarciochaKucharzy
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 189

napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy. Składniki: 14 średniej wielkości jędrnych pomidorów ½ szklanki posiekanej cebuli ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka, świeżego drobno posiekanego oregano 2-3 duże liście świeżej Bazylii(...)odchodzić. Usunąć z grilla. Usunąć skórkę z pomidorów. Pomidory wymieszać przy pomocy blendera i odstawić. W międzyczasie podgrzać w garnku podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Włoskie

naRuszcie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 149

wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki na 2 porcje: 2 małe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego(...)warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
Karkówka w porach z piekarnika 214

Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na

Kuchnia Pokoleń
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 136

Zupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)mała marchewka 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1.5 litra wody 1 szklanka (240 ml) passaty pomidorowej 200 g tofu naturalnego 2 łyżki oleju (do smażenia) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: świeże zioła do podania: pietruszka, koperek, kolendra płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą, po czym obieramy ze skórki

Lamarida.pl
Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową 185

zapragnęłam gołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku(...)koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy. Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć. SOS POMIDOROWY:  W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory

Mój pomysł na
Strogonow, gulasz z indyka z dynią i warzywami 192

wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień np. z plackami ziemniaczanymi, ryżem lub kaszą. Jak kto lubi :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 800 g mięsa z indyka (u mnie filet, może być też kurczak) 1 mała dynia piżmowa 3 większe(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i szklimy. Przekładamy do większego garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, na patelnię (tą samą) dajemy łyżkę masła klarowanego i smażymy pieczarki, usmażone wrzucamy do garnka do cebuli. Paprykę myjemy, kroimy w paski, na patelnię dajemy znowu troszkę masła i smażymy paprykę. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle klarowanym

kruche babeczki
Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach 155

albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone(...)niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni

Zasmakuj Kuchni
Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo Kurkowym 150

ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej domowe warzywko lub vegeta sól, pieprz, przyprawa do kurczaka natka pietruszki mąka do obtoczenia filetów olej do smażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość(...)hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami  <-- klik. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach 192

albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos - kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji. Składniki (na 4 porcje): 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 mniejsze pomidory 2 małe cebule 1 serek mascarpone(...)niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę. Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry. Po ugotowaniu makaron połącz z sosem

Zasmakuj Kuchni
Kuskus z warzywami z patelni 198

wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami(...)następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego! Post Kuskus z warzywami z patelni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 179

Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie pieczarki podlać odrobiną wody. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i  z obu stron   przesmażyć kawałki mięsa

Ugotować
Zapiekane zraziki 158

zawsze taki  może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej(...)mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką . Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy zrazy na rumiano z dwóch stron. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Sos W mleku rozrobić mąkę

O kuchni z uczuciem
Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 209

łyżka przyprawy Do sosów i mięs Rafex   pieprz, sól do smaku 4 łyżki oliwy do marynaty 7 łyżek oliwy do smażenia  około 5 szklanek bulionu może być warzywny 1 sos pieczeniowy Winiary 1 . 1,5 łyżki mąki  Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w plastry.   Natrzeć przyprawami , odrobiną vegety  i około(...)szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z  mąką , wlewamy do mięsa i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.     Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przypraw firmy  Rafex  dostępnych - http://rafex.eu

Sama słodycz i szczypta chili
Babka marchewkowo-pietruszkowa 177

Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy sezam, czarnuszkę(...)wieczorem, odstawić do wystygnięcia, a potem do lodówki na całą noc. Następnego dnia zapewne będzie mocno zbita. Wtedy kroimy ją w grube plastry, panierujemy w klasycznej panierce i smażymy jak kotlety. Nie próbowaliśmy tego, bo babka zniknęła zanim pomyśleliśmy o tym, ale możecie wykorzystać taką naszą sugestię. Życzymy smacznego

vegetanie
Sos Słodko-Kwaśny 151

sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2(...)drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut

Słodka Strona
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 332

Odstawiamy do wystudzenia.Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość.Robimy gołąbki do wyczerpania(...)szkl bulionu/ wody (tak aby było jej ok 3 cm poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy ją chwilę, ma lekko się zrumienić.Z gołąbków odlewamy sos do mniejszego garnka. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Chwilę gotujemy i dodajemy nasza zasmażkę, mieszamy kilka min i całość

Malinowe Pocałunki