łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej płat) sok z połowy limonki (lub cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości(...)czosnek obrać oraz drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy się zeszkli to dodać czosnek. Wlać pół szklanki wody. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje. Na sam koniec wsypać koperek. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na talerz wyłożyć salsę cebulową-koperkową i na to położyć upieczonego łososia. Od razu podawać
UgotowaćRewelacyjny sposób na danie obiadowe z piersi kurczaka.Szybkie,smaczne i niedrogie.U mnie kotleciki zjedzone bez dodatków,ale można je podać z surówką i ziemniaczkami lub ryżem.Tutaj możemy kombinować dowolnie.Kombinować możemy równie ż z placuszkami do których możemy dodać inne składniki.Myślę,że inne propozycje również Wam kiedyś przedstawię . Składniki: podwójna pierś z kurczaka kulka mozzarelli 1 cebula(...)ząbki czosnku,olej i koperek.Dokładnie wymieszać.Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek.Odstawić na ok 15 min. Na patelni rozgrzać olej,łyżką nakładać porcje masy i smażyć na złoto.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Niespełnione zdolności kulinarneNie ma co tu dużo pisać. Makaron, brokułowy sos i dodatki. Dobre, bezmięsne danie w środku tygodnia :) Składniki : - makaron typu łazanki, - brokuł, - 2 ząbki czosnku, - 1
Przepisy MikołajaKolorowa i pyszna zapiekanka inspirowana znaną sałatką gyros. Kilka prostych składników i mamy pyszne danie. Wszystkie składniki świetnie się komponują zarówno wizualnie jak i smakowo. składniki
Monia miesza i gotujePyszna zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym. Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna, jeżeli nie lubimy za ostrych to po prostu
magiczna kuchnia KasiMakaron z kurkami Dziś pomysł na makaron w sosie z kurkami. W przepisie użyłem makaronu spaghetti, można go zamienić na dowolnie inny. Przepis można też nazwać
zjem to blog kulinarnyMurgh Windaloo. Rewelacyjne mięso w smaku. Zapach przypraw rozchodzący się podczas przygotowania pobudza nasz apetyt. Kocham kuchnię hinduską za smak, zapach potraw i szybkość przygotowania dań. Mięso podałam z ryżem. Może i Wy przeniesiecie się chociaż na chwilę do Indii. Więcej przepisów z różnych zakątków świata znajdziecie w zakładce KUCHNIE SWIATA. Składniki 1 kurczak 2 płaskie łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka(...)około 30 minut. W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę. W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę, którą utarliśmy w moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu. Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno być miękkie
O kuchni z uczuciemsól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać i przełożyć na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Wlać 2 szklanki wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Na gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić(...)czasie wlać śmietankę i dobrze wymieszać. Mąkę rozrobić w połowie szklanki zimnej wody. Wlać do sosu. Gotować na małym ogniu dokładnie mieszając do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 450,2 kcal Tłuszcz: 27,7g Białko: 31,2g Węglowodany: 24,9g Smacznego
Zielona Kuchniamakaronu (każdy się nada, jak Ci od pomidorowej zostanie to też;)), ale też do innych dodatków, bo dobrze się skomponuje nawet z ziemniakami, a już idealnie z kaszą czy ryżem. Mozzarellę możesz rozpuścić jak ja, lub podzielić danie wizualnie na porcje jeszcze na patelni, rozłożyć plastry na każdej i poczekać, aż lekko się roztopi (tak gdzieś do połowy(...)promocje (podpowiem tylko, że bardzo korzystne!;)). Szczegółowy opis na temat patelni znajdziesz w TYM wpisie . Ostatnio ta patelnia jest u mnie numerem jeden - dosłownie do wszystkiego, co wymaga smażenia lub podgrzania, szczególnie, że nie potrzebuję używać dużo tłuszczu! To chyba jej największa zaleta obok rozmiaru ;) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie marchewki 1 cebula 2 garście
Kolorowy Przepisownikletnie dni, nie tylko niezbędny zastrzyk pozytywnej energii, lecz także urzeknie swoim niecodziennym smakiem. składniki dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy(...)pokrojone w plastry, smażąc całość na dużym ogniu przez 10 minut. Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy
Miód i pieprzdokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić kurczaka, posolić, dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany później). Zdjąć kurczaka z patelni. Nie myjąc jej wlać bulion i wrzucić kurki. Dusić kilka minut mieszając(...)kubku, wlać na patelnię i energicznie mieszać, aż rozprowadzi się w całości sosu). Dodać podsmażonego kurczaka i dusić 3 minuty mieszając. Kurczaka w sosie kurkowym można podawać z makaronem, ryżem, kaszą, pyzami. Podobne przepisy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Kurczak po czerkiesku Nadziewany pieczony kurczak Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnimiałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą(...)się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia Prezydentowejdodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Składniki na sos:250 ml soku pomarańczowego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki cukru2 łyżki winnego octupół łyżeczki oleju sezamowegosól, pieprz2 ząbki(...)soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami.Smacznego
Smaki EdytyOrientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z ryżem. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Matta Prestona na potrawkę z jagnięciny. Danie zmodyfikowałam i wyszedł pyszny i oryginalny w smaku gulasz. Polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat(...)Mięso wołowe pokroić w większą kostkę i oprószyć mąką, nadmiar strzepując. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mięso i obsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, sok ananasowy i wodę. Dodać curry, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, imbir i chili. Wymieszać i dusić pod przykryciem
Oryginalny smakpół żółtej) 1 cebula kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra olej do smażenia *** Żołądki myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Przecedzamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą do wysokości żołądków. Dodajemy liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy(...)Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem , papryką i majerankiem. Na końcu dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone i gotujemy wspólnie jeszcze przez 2-3 minuty *** *** Podajemy na ciepło z ryżem, ziemniaczkami, kaszą lub kluskami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FLACZKI Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH PRZEPIS TUTAJ GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z Apetytem