olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z grzybów wyparuje. Wlać sos pomidorowy passata i wodę. Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą(...)gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny. Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli
Kuchnia PokoleńPozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na
SMYKWKUCHNISkładniki: 3 nieduże cukinie 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu jaśminowego 2
Qchnia po prostuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pomidory faszerowane ryżem, piersią z kurczaka i warzywami. To idealne danie na
Marta GotujeSmażę w ten sposób do miękkości, zwykle trwa to ok. 2-3h. Pod koniec, gdy mięso jest już miękkie dodaję do niego obrane ząbki czosnku i jeszcze chwilę smażę (10-15 minut), w trakcie odwracam jeszcze raz mięso na drugą stronę. Gdyby było mało tłuszczu i mięso miałoby się przypalić należy dolać trochę wody, ja od dłuższego czasu(...)smaczniejsze...). Taki indyk smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dlatego przygotowuję go zawsze więcej, bo lubimy zagryzać sobie także zimnego. Tłuszcz z mięsa świetnie smakuje np. z ryżem. Smacznego
Smaczne Zdrowecebuli – nic się nie marnuje! Resztę kopru bardzo drobno siekamy, odkładamy do miseczki na później. Do cebuli i łodyżek kopru w garnku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy tak długo, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę(...)jest to opcja którą zawsze wykorzystuję – to bardzo lekka zupa, przyda jej się coś treściwego. Jeśli nie chcecie ich robić, zupę można podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub ryżem, ale lane kluseczki to naprawdę świetny wybór i nie pożałujecie :) Jajko wbijamy do wysokiego kubka, roztrzepujemy je dokładnie z zimną wodą i szczyptą soli, wsypujemy mąkę i całość bardzo dokładnie
Karo in the KitchenLeczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem to pomysł na warzywny i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe leczo jest świetnie w smaku - lekko pikantne i bardzo sycące. Zachęcam do przygotowania! Składniki: 1 średniej wielkości kabaczek 4 średniej wielkości papryki 2 cebule 1 laska kiełbasy(...)skóry, usunąć miąższ i pokroić kabaczka w grubszą kostkę. Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do wysokiego garnka przełożyć pokrojony boczek i smażyć, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kiełbasę. Całość przemieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i gdy lekko zmięknie to przełożyć pokrojone pomidory oraz
Ugotowaćjesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie(...)sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań - fritto misto. Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako
Z Kuchni Do KuchniZapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a
Kawa z mlekiemJak zapowiadałam Wam na facebooku, powracam, i to w pysznym stylu :) Korzystając z sezonu i kusząco niskich cen papryki aż grzechem byłoby kilku nie nafaszerować. Moje
Kulinarne zapędy KokosaJuż dawno nie było u mnie na blogu nic rybnego, więc nadrabiam zaległości. Jedną z moich ulubionych ryb jest okoń-kolczasta i wielobarwna ryba. Jego mięso
Pieguskowa Kuchniabędziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań(...)zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej
Niedzielny kucharzprzechowuje i można je zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi. Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego tak dobrze nadaje się do lunchboxa. W wersji wegetariańskiej podajcie go z kostkami(...)zależy Wam na bardziej sycącym obiedzie, to polecam podać spanakorizo z upieczoną lub usmażoną piersią z kurczaka (1 pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto z kaszy gryczanej ma piękny różowy kolor dzięki dodatkowi botwinki. Uwielbiam to połączenie
Chilli Czosnek i Oliwadrobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy laskę cynamonu oraz dodajemy szczyptę kuminu. Chwilę smażymy, po czym dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy papryczkę chilli, seler oraz paprykę (ja na tym etapie wyjęłam cynamon). Smażymy razem przez około 4-5 minut, po czym wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/2 szklanki zimnej(...)wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie układamy na przygotowanym sosie pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. 101 przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzumój profil na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Drukuj Porcje: 12 naleśników Czas przygotowania: 20 - 30 minut Składniki: 160g mąki z białego ryżu 50g skrobi ziemniaczanej 30g maki z tapioki szczypta soli 2 łyżki cukru kokosowego lub 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka sproszkowanego błonnika buraczanego (opcjonalnie) 3 duże jaja w temperaturze pokojowej(...)jednej łyżce cały czas mieszając aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. 7 Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu (w skali od 1 do 10 na 4). 8 Smażę naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto
Book of spellsDzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny(...)każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi . 1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną
Di gotujezielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli 1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej(...)zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut . Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię już pęcherzyka żółciowego to niestety trzeba zrezygnować przynajmniej na jakiś czas ze smażonych potraw. Dlatego dzisiaj proponuję przygotować dietetyczne pulpeciki drobiowe gotowane w parowarze, jak takiego nie macie to można je przygotować w garnku wykorzystując metalowy koszyk przeznaczony do gotowania na parze. Pulpeciki zostały dodatkowo nadziane zielonym groszkiem. Przygotowałam tylko małą porcję dla siebie z dwóch wyluzowanych z kości(...)też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu, ale Wy możecie wykorzystać zioła jakie chcecie. Mięso w takich pulpecikach jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i pietruszką . Składniki na około 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię