ryż smażony - 6533 przepisów (strona:325/436)

Gulasz z sarniny 132

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny(...)każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić

O kuchni z uczuciem
Gulasz z żołądków drobiowych 179

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól(...)gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 197

zielon a papryk a pokrojona w paski 1 mała czerwon a papryk a pokrojona w paski 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka soli   1 1/2 łyżki curry 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji ewentualnie 5 00 ml bulionu warzywnego i 4 00 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej(...)zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut .   Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem 286

się już pęcherzyka żółciowego to niestety trzeba zrezygnować przynajmniej na jakiś czas ze smażonych potraw. Dlatego dzisiaj proponuję przygotować dietetyczne pulpeciki drobiowe gotowane w parowarze, jak takiego nie macie to można je przygotować w garnku wykorzystując metalowy koszyk przeznaczony do gotowania na parze. Pulpeciki zostały dodatkowo nadziane zielonym groszkiem. Przygotowałam tylko małą porcję dla siebie z dwóch wyluzowanych z kości(...)też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu, ale Wy możecie wykorzystać zioła jakie chcecie. Mięso w takich pulpecikach jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i pietruszką . Składniki na około 6 pulpecików. 2 duże ćwiartki kurczaka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz majeranek zioła dalmatyńskie groszek mrożony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z serem 337

wiesz co zrobić z ziemniakami z wczorajszego obiadu? W prosty sposób krok po kroku w kilkanaście minut zrobimy pyszny dodatek do obiadu, który zastąpi codzienne ziemniaki, kaszę czy ryż. Kopytka wyjdą miękkie i jędrne. Mama bardzo często nam je przygotowywała. Dziś ja wykonuję kopytka dla całej rodziny. Moje dzieci przepadają za kluskami leniwymi z serem i ziemniakami, a mąż(...)zarumienioną na maśle. W tym celu na suchą i lekko rozgrzaną patelnię wsypuję 5 płaskich łyżek bułki tartej i smażę na małym ogniu do czasu, aż się zarumieni na złoty kolor. Następnie wrzucam 100g masła i cały czas mieszając, smażę całość na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty. Krok 6. W szerokim garnku zagotowuję osoloną wodę

Ania gotuje
Czerwone spaghetti 199

Spaghetti nie zawsze musi być z sosem pomidorowym, w tej wersji wyszło zaskakująco dobre :) Składniki: - paczka makaronu spaghetti, - 3 buraki, - 50 g orzechów laskowych, - 50 g

Przepisy Mikołaja
Ostre curry z ciecierzycy, fasolki i pomidorów 101

pomiń i pomiń połowę tartego imbiru. Pozostałe przyprawy i tak tworzą bardzo mocną, intensywną mieszankę, inspirowaną kuchnią indyjską. Żeby złagodzić ostry smak, curry można podać z łagodnym, gotowanym ryżem, jednakże to dodatkowa porcja węglowodanów, na którą nie każda osoba z cukrzycą może sobie pozwolić. Składniki na 4 porcje : 1 puszka ciecierzycy 400g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 400g krojonych(...)drobno. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i ją zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tarty imbir. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czosnek i imbir zaczną intensywnie pachnieć. Dodać posiekaną papryczkę chilli, bez nasionek. Wsypać przyprawy – kolendrę, paprykę, kumin, kurkumę – wymieszać i smażyć

Dietolog
Karkówka w sosie własnym 422

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia sól i pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką oraz obtaczamy w mące. 3 Przesmażamy

Kuchnia Bazylii
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 131

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza(...)młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia   Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1  cm margines posolić i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.   Wydrążony środek pokroić na małe

Jadło i czytadło
Burrito 170

mnie furrorę, jedliśmy je przez 2 dni i nie mielismy dosyć. Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu(...)naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy  mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę

Zawsze głodna!
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 165

 Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kaszy.  Powstają one z reguły bardzo spontanicznie z tego, co mam akurat ugotowane w nadmiarze:) Tym razem była to

Walijskie Pichcenie
Skrzydełka w sosie 232

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki i  smaczny obiad. Skrzydełka z kurczaka w sosie. Podałam je z ryżem. Jak zauważyliście na moim blogu znajdziecie mnóstwo dań mięsnych przygotowanych z różnych rodzai mięs. Drób, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, jagnięcina to wszystko w zakładce MIĘSA. Jeżeli zrobiliście  Państwo danie z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, ale nie rumienić. Dodać mięso i podsmażyć lekko ze wszystkich stron. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć około 2 minuty. Wlać 3 szklanki gorącej wody, dodać paprykę słodką, kostkę rosołową i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy, bazylię i zagotować. Wlać

O kuchni z uczuciem
Chili con carne 125

fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej. Dlatego też dodałam ten przepis(...)wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i utarty w moździerzu kmin rzymski. Chwilkę podsmażać. Następnie dodać drobniutko posiekane chili, oregano, słodką paprykę, szczyptę cukru i mięso. Smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Wlać passatę pomidorową i bulion. Dusić pod przykryciem (na małym ogniu) około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w kosteczkę

Oryginalny smak
Liebster Blog 177

zadaje im swoje 11 pytań. Nie można nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie. Należy powiadomić mejlowo o wyróżnieniu.   Pytania Magdaleny  i moje odpowiedzi  1. Pieczenie czy smażenie?         Pieczenie 2. Dobry film czy książka?         Kiedyś książka teraz film 3. Chilli czy wanilia(...)pytania  1. Pierwsze danie ugotowane ? 2. Gotowanie czy sprzątanie ? 3. Ulubione danie mięsne ? 4. Kruche czy utarte ? 5. Kuchnia polska czy śródziemnomorska ?  6. Piwo czy wino ? 7. Ryż czy makaron ? 8. Duże psy czy małe ? 9. Miasto czy wieś ? 10.Morze czy góry ? 11.Urlop w Polsce  czy za granicą

Eli Gotowanie
Szwedzkie klopsiki. 179

innych Köttbullar, dla jeszcze innych klopsiki z IKEA. Na pewno są cudowne i rewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików(...)Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę do lodówki, żeby stężały ale jeśli nie ma się czasu - od razu na patelnię. Do smażenia klopsików najlepiej sprawdzi się duża patelnia z wysokimi ściankami. Wylewam na nią oliwę z oliwek , gdy ta się nagrzeje wrzucam klopsiki i smażę na mały ogniu przez

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania