lekkie, łagodne, kolorowe danie. Idealne jako przekąska, ale też danie główne, jeśli ktoś uważa na kalorie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż w daniu obiadowym lub na grillu. W tym warzywnym "spaghetti" zwykła marchewka i pozbawiona wyrazistego smaku cukinia objawiają swoją łagodność i lekkość, a jednocześnie mogą stanowić pełnowartościowy i niskokaloryczny(...)dekoracji 1. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na złoto. Marchewkę i cukinię (osobno) "obrać" w całości nożykiem do jarzyn, na długie paski. 2. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, smażyć cebulę i czosnek aż się zeszkli, uważając, aby nie przypalić. Dodać cukier i mielone migdały, chwilę jeszcze smażyć, wlać ok. 1/2 szklanki wody, dodać marchewkę, przykryć, dusić
Kuchnia Prezydentowejczerwoną papryką. Odstawić do lodówki. Paprykę i ogórka kiszonego pokroić w paski. Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać(...)mieszam dokładnie. Dolewam do reszty sosu. Jeśli danie będzie mało słone można dodać soli. Ja tego nie robię ponieważ kostka i sos worcestershire są już słone. Podawać z ryżem, bułką lub bez żadnych dodatków
Mania Gotowaniapuszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego(...)doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny, bo jakże prosty obiad
Kuchenna KontrrewolucyaPieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami(...)łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z dyni odcinamy górę, kapelusik
Kulinarne przygody GatityZazwyczaj jak wracam z pracy, to nie mam chęci i weny na długie gotowanie. Zazwyczaj w ogóle nie mam chęci na gotowanie. Chciałabym szybko zjeść coś
Moja kraina smakówPełne smaku wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi
cool and mintyTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskiwiecie uwielbiam dania jednogarnkowe. Wtedy spokojnie można sobie poszaleć w kuchni, a zmywania za dużo nie ma. Do takich dań pasują wszelkie kasze czy ryże. Tym razem użyłam kaszy orkiszowej. Jadłam ja pierwszy raz, ale smak bardzomi podpasował i już wiem, że będę z niej częściej korzystała. Do tego to co tygryski lubią najbardziej plus kawałek indyka(...)przyprawa do drobiu papryka słodka i ostra Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku (można beztluszczowo oczywiście) dodaj pokrojonego indyka i dopraw do smaku smaż tak długo aż indyk będzie gotowy dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chwilkę smaż dodaj kukurydzę i wsyp kaszę zalej wodą tak, aby przykryła nasze danie i gotuj
Gotowanie z pasjątruskawkami w sosie balsamicznym – przepis Składniki: ok. 500 g polędwiczek wieprzowych 1/2 kg pokrojonych truskawek pół szklanki octu balsamicznego czerwona cebula płatki migdałowe masło klarowane do smażenia 50 g zwykłego masła do sosu sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki cukru Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości(...)czekamy moment, aż się smaki połączą drukuj przepis Voilá! Prawda, że proste? Moim zdaniem ta potrawa najlepiej smakuje z sałatą z sosem balsamicznym i ryżem. Sałata oczywiście może być z truskawkami! Przypominam Wam też o rewelacyjnym przyrządzie do szypułkowania , o którym pisałam tutaj . Podoba Ci się przepis? Koniecznie zostaw komentarz
Patchworkrybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru(...)kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje. Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem
Bon appetit mon amiebardzo lubicie dania jednogarnkowe. Dlatego dziś wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przepyszną, bezglutenową, pełną smaku jambalayę, którą przygotujecie na jednej patelni. Przepis dość nietypowy, gdyż zamiast ryżu wykorzystałam komosę ryżową. Jest to idealne danie na obiad, kiedy nie chce nam się zmywać po obiedzie ale równie świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Przepis na 4-5 porcji(...)papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szczypty pieprzu cayenne – sól, pieprz – szczypiorek Chorizo kroimy wzdłuż i na cienkie półplasterki. Smażymy bez dodatku tłuszczu na dużej patelni, aż staną się chrupkie, przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu z chorizo smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony, przekładamy na talerz
Be Fit Be Strongolej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z grzybów wyparuje. Wlać sos pomidorowy passata i wodę. Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą(...)gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny. Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli
Kuchnia PokoleńPozostajemy w tematyce kuchni meksykańskiej na blogu, którą postanowiłam Wam trochę przybliżyć, ale w takim mniej tradycyjnym ujęciu, i bardzo luźnej interpretacji. Dlatego dziś przepis na
SMYKWKUCHNISkładniki: 3 nieduże cukinie 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki ryżu jaśminowego 2
Qchnia po prostu