ryż smażony - 6533 przepisów (strona:334/436)

KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM 158

 Pokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet

Walijskie Pichcenie
Skomponuj swój idealny lunch! 178

jest wybierać produkty pełnoziarniste, które nie tylko dostarczają wolno uwalnianej energii, ale także cennego błonnika. To mogą być : pełnoziarniste pieczywo kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna ryż brązowy ryż parboiled makaron pełnoziarnisty  płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie, orkiszowe itd.  Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem(...)jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone : oliwa z oliwek olej rzepakowy olej z pestek dyni i ziaren sezamu Ze względu na wysoką temperaturę dymienia z powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy

Kuchnia Ellie
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 213

Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo.  lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne(...)Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36.  Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37.  Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz

Qlinarnie i Qlinarnie
Bezmięsne burgery z fasolką i pieczarkami 160

przepis bardzo lubię, ponieważ zawiera stosunkowo niewielką ilość składników, a burgery wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, stanowiąc przy tym sycący obiad. Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza(...)wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją pod przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.  Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki

Roślinna - blog wegański
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 163

czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz(...)ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula, posiekaj drobno czarny pieprz, cukier lub stewia, sól - opcjonalnie oliwa + masło do smażenia Przygotowanie Wywar Etap I Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 30 min Otwieranie Garnka Naturalne Wywar Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki

Szybko Szybkowar
AROMATYCZNY GULASZ Z DYNI I KURCZAKA 307

samej patelni lub w tym samym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy oraz masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj starty czosnek (na tarce o drobnych oczkach) i smaż całość 1 minutę. Teraz dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut.  Do dyni dodaj(...)koniec wrzuć przygotowane wcześniej mięso, zamieszaj, dosól jeszcze ewentualnie gulasz. Możesz dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę masła, by gulasz nabrał ostatecznego, pełnego smaku. Gulasz podawaj z kaszą, ryżem, kopytkami lub innymi dodatkami według uznania. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 177

sobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy, my jesteśmy maniakami salsy z passaty hehe. Możecie zrobić coś jeszcze typu ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli.   Kotlety z fasoli i ziemniaków(...)ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy na oleju ryżowym z obu stron. Podajemy, jak pisaliśmy wcześniej, jako samodzielne danie z surówką i sosami lub tak jak zwykłe kotlety, np. z ziemniakami. Ciekawym pomysłem byłoby również podać

vegetanie
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 402

dodatkowo na wierzch dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie ziemniaków frytek czy ryżu.  Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz ostra papryka w proszku oregano, bazylia olej około 10 pieczarek 1 papryka(...)jeśli używamy). Ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut

Mania Gotowania
kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym na pikantnie z przyprawą Harrissa... 161

Składniki: kasza jaglana 1 szklanka/sypka, woda 2,5 szklanki, jajka 1 sztuka, otręby żytnie 2 łyżki, bułka tarta 3 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
makaronowe kotlety... 182

Składniki: 3/4 szklanki bułka tarta, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 133

jest, że zjadłoby się coś co się lubi, a ona jeszcze nie może. Dajemy rade w każdym bądź razie ;-). Pulpeciki wyszły delikatne, idealne dla dzieci, nie są smażone, tylko gotowane w bulionie warzywnym. Młoda wcięła jednego, bardzo jej smakowały :-) Miłego piątku Wam życzę :-))) Składniki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 1 czerstwa kajzerka 1 jajko L 2 ząbki(...)wrzucam posiekany koperek, w miseczce mieszam trzepaczką śmietanę z odrobiną bulionu i mąką. Wlewam do bulionu, mieszam, dodaję pulpeciki. Sos powinien nam zgęstnieć. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego

kruche babeczki
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 186

wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej(...)dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym 208

zawsze. Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków . Składniki: (dla 2 - 3 osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego(...)filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc). Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie na kokosowym rafinowany), aby kawałki były dobrze zarumienione i w środku usmażone, ale nie wysuszone. Najlepiej przekroić i sprawdzić czy mają jednakowy biały kolor

Kuchcik gotuje
Gulasz rybny 147

Gulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu   (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka(...)skórki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania