ryż smażony - 6533 przepisów (strona:338/436)

Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 272

dużym, szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Szklimy ją, mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę razem, mieszając, aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Dodajemy do rondla wszystkie pokrojone grzyby, suszone oregano i tymianek, całość dokładnie mieszamy i rondel nakrywamy pokrywką. Dusimy grzyby w płynie(...)minuty. Próbujemy, lekko dosalamy i mocno pieprzymy do smaku, najlepiej świeżym, grubo mielonym pieprzem.   Podajemy pieczarkowy Strogonow z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi , pyzami, frytkami , kaszą pęczak, ryżem ugotowanym na sypko lub z jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml

Karo in the Kitchen
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 304

uniwersalnemu sosowi od Łowicza. 5 plastrów karkówki 1/2 główki kapusty białej 1 cebula 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem(...)dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: grzyby leśne , kapusta , sos , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Boloński garnek z kukurydzą i papryką 221

Boloński garnek z kukurydzą i papryką Kolejny pomysł na szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Przepis na boloński garnek z groszkiem i marchewką, znajduje się już od

Blog z Apetytem
KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 705

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, średniej wielkości cukinia, nieduża papryka

JejKuchnia
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 198

mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć(...)podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki i grzyby, dodając czosnek oraz imbir. Przykryj i smaż całość przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy, dorzuć ugotowany makaron, podgrzej jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze posyp hojnie posiekaną pietruszką

Roślinna - blog wegański
Makaron z duszonym porem, szpinakiem i migdałami 165

Podejrzewam, że gdyby zadaniem było wskazanie dwóch składników, które doskonale pasują do siebie smakowo, to niewiele osób zaproponowałoby połączenie pora i migdałów. Jakiś czas temu zdarzyło

Even Better Food
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 223

sera które darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki, a to jeszcze odrobinę wody i tłuszczu... wszystko też zależy od patelni, a z tym także bywa(...)miażdżycy, cukrzycy czy nowotworów. Witamina A natomiast odpowiada głównie za dobry wzrok i ogólną odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink*  Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii

Kuchnia Ellie
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 299

kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz(...)przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.  Podajemy

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami, mozarellą i oliwkami 223

robił zakupu przed wyjazdem. Znacie to? Ja aż za dobrze! Dlatego staram się,  żeby w mojej kuchni nie zabrakło produktów "awaryjnych". Zawsze mam w domu makaron, ryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki(...)osolonym wrzątku. Odcedzić.  Seler naciowy pokroić w plastry, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.  Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej seler naciowy, dodać cebulę. Smażyć razem, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek i pomidorki z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i zdjąć z ognia.  Wymieszać makaron z sosem.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego (25x25cm

Kulinarne Inspiracje
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią 222

czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu(...)wchłonie cały płyn. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i mieszamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażymy jeszcze chwilę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i obsmażamy do białości. Następnie dokładamy startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy

Smaki Na Talerzu
Cynamonowe placuszki dyniowe 188

DYNIOWE ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ cynamon, kardamon Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. POLEWA ✔ 2 łyżki masła orzechowego ✔ woda Mieszamy i polewamy placuszki. Smacznego 😘 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)zaledwie jednym urządzeniu. Wystarczy wybrać odpowiedni tryb - parowy, gotowania ryżu, wolnego gotowania, gotowania makaronu, wrzenia, sauté, gotowania risotto lub utrzymywania ciepła. W mgnienia oku zobaczysz, że nie potrzebujesz już sterty swoich garnków i patelni, ponieważ to jedno urządzenie zastąpi je wszystkie. Posiada wyjmowany koszyk ułatwiający gotowanie na parze. Ryż i risotto przygotowuje lepiej niż jakikolwiek inny produkt, gdyż zapewnia

Tetiisheri
Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z batatów 169

słodkich węgierek ze szczyptą chili i aromatem wanilii oraz cynamonu i oczywiście soczysta polędwica wieprzowa tworzą trio doskonałe. Jeśli zaś wolicie bardziej wytrawne połączenia, to bataty zamieńcie na ryż — też fajnie będzie się komponował ze śliwkami. Zachęcam do wypróbowania. ;) * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Purée z batatów(...)błonek, a następnie nacieramy solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i posiekanym rozmarynem. Odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła i wrzucamy nań polędwiczki. Smażymy je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmujemy

Food Square
Pęczotto primavera 133

kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie(...)mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki

Niedzielny kucharz
Kremowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 325

Jeśli nie jedliście nigdy „prawdziwego” risotto to czas nadrobić zaległości! Risotto przygotowane z ryżu arborio jest niezwykle delikatne i kremowe w smaku. Sekret tkwi

Dieta bez mleka
Coś z niczego! 182

wieczorem ma się ochotę na coś dobrego i ciepłego, to czas zajrzeć do lodówki. Zawsze znajdzie się coś godnego uwagi! I tak oto narodził się  smażony makaron  na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a.   Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku(...)będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika.  Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron albo ryż, najlepiej by był wczorajszy. Reszta to już nasza fantazja ! Smacznego

Karczma Honorietty