wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej. Portobello(...)nacieramy delikatnie oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdego z kapeluszy wlewamy po łyżce miodu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Usmażoną cebulkę przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2
W Mojej Kuchni LubięUmożliwia to szybsze przygotowanie potraw i używanie naczynia łącznie z pokrywą na wszystkich typach płyt kuchennych i w piekarnikach. Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć i zapiekać. Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji(...)się wolniej niż mięso, więc wkładamy je w tym samym czasie, układając na dnie misy, a na nich kładąc mięso. Jeśli przyrządzamy potrawy ze świeżymi ziołami lub z ryżem, to dodajemy je na około 40-60 minut przed zakończeniem gotowania (1 porcja surowego ryżu na 1 porcję płynu), natomiast śmietanę lub mleko na około 15 minut przed planowanym wyłączeniem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDanie, które często przygotowuję na zasadzie wykorzystania resztek, gdyż nienawidzę wyrzucać jedzenia i robię to wyłącznie, gdy jest to konieczne. Makaron, kasza, ryż, mięso, tak naprawdę cokolwiek zostanie nam po posiłku, zatopione w jajka, z ulubionymi dodatkami, może stworzyć coś naprawdę niezwykłego. Tym razem jednak, przygotowywałam frittatę z premedytacją, bardzo lubię to danie bo jest pyszne i pożywne. Świetnie(...)miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i wykładamy nań połowę makaronu. Na to wykładamy pokrojoną wędlinę. Następnie resztę makaronu. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę. Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie wlejcie
Pichceniomaniapołowa miesiąca za nami, a ja ciągle tylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą(...)świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka zielona pokrojona w paski 50g zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania Rano pokroić wołowinę w drobne paseczki. Wymieszać składniki na marynatę, zalać nią mięso i zostawić na kilka godzin. Można to też zrobić wieczór wcześniej. Ugotować makaron wg przepisu
W kuchni wieczoremschabu bez kości 1 garść suszonych grzybów mung sos sojowy imbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka jogurtu naturalnego cebula olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw na bok cebulę posiekaj drobno i podsmaż(...)posiekać na małe kawałki, dodać do garnka w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć gotowe podawaj z ryżej i sałatką orientalną, na którą przepis znajdziesz………….. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne w przyrządzeniu(...)grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę i nasiona chia. Przyprawić dobrze, bo dynia jest słodka w smaku. Dokładnie wymieszać, niech jajko dobrze się rozprowadzi. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać ze śmietaną. Smacznego!!! A ty masz swój ulubiony przepis na danie z dynią
dobra gospodyni dom wesołym czyniOrzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony(...)grubych oczkach ręcznie lub za pomocą kuchennego robota. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle i oliwie. Dodaj bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo
codojedzeniaHmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 3 torebki ryżu 2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze) 320 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy kremskiej sól świeżo zmielony pieprz 2 cebule
MojaQchnia.plRisotto robiłam niedawno po raz pierwszy, ze szparagami a teraz polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować. składniki: 3/4 szklanki
Monia miesza i gotujeSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięBeef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2
Kulinarny karnet Christopheraulubionego rodzaju mięsa. Jeśli lubicie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, zerknijcie na mój przepis na pulpeciki w sosie z ananasem . Pulpety wspaniale smakują z ryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:) Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże(...)pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem z papryką pokrojoną w kostkę. Oprószyć przyprawami, zalać płynem, dodać ketchup, koncentrat, sos sojowy
Lekcje w kuchnidojrzałe pomidory 2 szklanki wody sól i pieprz do smaku łyżeczka papryki mielonej 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku natką pietruszki do posypania 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia Bułkę tartą zalać mlekiem i gdy napęcznieje dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami. Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki(...)pokrojone na cząstki pomidory. W trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem
Maślane ciasteczko